Arena Nordstan: Gallerians gröna oas

Redan i trapphuset märks det att man närmar sig ett kontor som inte är som andra. Dova gröna kulörer, en dämpad belysning och ett dynamiskt ljuddesignkoncept där melodier vävs samman med ljud från naturen skapar en oväntad kontrast mot världen utanför. Här slussas man från bruset i Göteborgs största köpcentrum till en arbetsplats med lugn, glädje och kreativ energi. När Vasakronan lanserade sitt första co-workingkontor skulle det bli något utöver det vanliga.

Spara

-Vi har sett att omvärlden förändras allt snabbare och det gör även våra hyresgästers behov, berättar Carolina Wadsten, affärsområdeschef för kontor på Vasakronan. Traditionellt sett har vi skrivit hyreskontrakt på tre till tio år men i dagens snabbföränderliga värld har vi märkt att det behövs mer flexibilitet än så. Därför ville vi lansera Arena där vi erbjuder arbetsplatser på abonnemang med kort uppsägningstid. Det blir som ett gummiband för våra kunder som snabbt kan få extraplatser när behov uppstår.

Att börja driva co-workingskontor har länge funnits på fastighetsbolagets agenda. Idén att det skulle bedrivas ett i anslutning till det egna regionkontoret fanns i tankarna redan när Vasakronan flyttade in i sina nuvarande lokaler 2014. Planet ovanför blev ledigt och det var läge att göra slag i saken. Projektet fick namnet Arena Nordstan. Här ville man testa en modell för delade kontor i liten skala innan konceptet lanserades i större format på flera orter i Sverige.

-Vår högsta prioritet var att det skulle finnas riktigt bra arbetsplatser: funktionella, ergonomiska och trevliga, säger Carolina. Så tänker vi alltid när vi gör kontor. När det gäller formgivningen av lokalen så ville vi skapa en miljö där hyresgästen känner "Wow, det här är en plats där jag verkligen vill vara."

Den nya arenan och Vasakronans egna lokaler länkades ihop med en ny interntrappa. Det blev viktigt att hitta ett uttryck som både matchade och förhöjde det befintliga kontoret. Det har utformats med särskild hänsyn till medarbetarnas trivsel och välmående.

-Det föll sig naturligt att det även på Arenan skulle finnas ett hälsotema, som en fortsättning på vår egen arbetsplats. Att kunna finna arbetsro och få tillgång till en varierad miljö är en del i detta.

Ett kontor som lockar sinnena

Tillsammans med inredningsarkitekten tog man fram en planlösning och ett gestaltningskoncept. Att miljön skulle vara inspirerad av naturen var tidigt självklart då det är känt att växter, naturmaterial och naturnära kulörer har en positiv inverkan på välmåendet.
När Vasakronans egna kontor inreddes gjordes det på temat ”pocketpark”, en grön ficka i en urban miljö. När konceptet togs fram för den nya mer publika verksamheten blickade man istället åt mer extroverta och eleganta parkmiljöer, till exempel Botaniska trädgården i Göteborg.


Vi ville skapa en miljö där våra hyresgäster ska känna "Wow, här vill jag verkligen vara."

Till Arena Nordstan utvecklades sedan en rad lekfulla och inspirerande miljöer med tydlig parkanknytning. I färgskalan finns olika gröna toner men också blå och rosa nyanser som hämtat inspiration från vatten, himmel och blomsterprakt. Material och produkter är utvalda för att ge användaren en naturlik upplevelse. Till exempel har det flexibla mötesrummet fått en mjuk matta som ger en känsla av att lägga sig i mossan när rummet möbleras om för meditation. Böljande gardiner ger varma och ombonade, nästan lummiga, miljöer. Ett annat naturinspirerat element är den nya interntrappan som gavs formen av ett växthus, en grön portal med slingrande växter och fågelkvitter som gör rörelsen mellan våningsplanen till en upplevelse.

-Vasakronan vill erbjuda ett kontor som lockar sinnena. Ett led i detta är att vi tog hjälp av ett företag som jobbar med doft- och ljudsättning. På så sätt har vi skapat zoner med olika atmosfär. Det både stärker gestaltningskonceptet och hjälper hyresgästerna att förstå hur zonerna skall användas.

Mer än fysisk miljö

Även om den nya lokalens utformning varit central så finns det fler bitar som är avgörande för att skapa ett riktigt bra kontor. Upplevelsen av Arenan skall präglas av lätthet och flexibilitet. Därför har man valt att erbjuda ett brett utbud av service och tjänster såsom frukost, catering och bemannad reception.

-Vi brukar säga att det finns tre dimensioner att beakta för en lyckad arbetsplats. Den fysiska miljön, tekniken och människan, berättar Carolina. Vi är ett stort bolag och har chans att leda utvecklingen. Bland annat har vi tagit fram en app för Arenans hyresgäster, som kommer lanseras inom kort. Här kommer allt att samlas: från digital nyckel till lokalen till hyreskontrakt. Det var också särskilt viktigt att utrusta rummen med teknik som är lätt att använda och går att förstå intuitivt.

Vintern 2019 var pilotprojektet Arena Nordstan redo att lanseras. Här har Vasakronan lyckats skapa en grön oas mitt i Nordstans köpcentrum. En arbetsplats som uppskattas av både hyresgäster, besökare och den egna personalen. Carolina är nöjd:

-Gensvaret vi har fått är helt fantastiskt. Detta är en plats där man vill stanna kvar.

Foto: Linda Hutchins

Relaterade inlägg

Laddar inlägg