Den hybrida arbetsplatsen- Vasakronans koncept

Den hybrida arbetsplatsen måste kunna erbjuda flexibla koncept utifrån bolagens olika kontorsstrategier. Sådana färdiga lösningar finns idag i Sveriges storstäder. Ta del av Vasakronans tankar kring deras koncept.

Spara

Vasakronan

Vi befinner oss i en tid då fler och fler bolag vill skapa en hybrid lösning för sina anställda, eftersom sättet vi arbetar på i tjänstesektorn har förändrats på generellt kort tid, i och med pandemin. Behoven varierar och därför måste den hybrida arbetsplatsen kunna erbjuda flexibla koncept utifrån bolagens olika kontorsstrategier. Sådana färdiga lösningar finns idag i Sveriges storstäder.

- Det gäller att förstå syftet med ett kontor och det är där komplexiteten ligger. Det är inte så enkelt alla gånger, men kommunikation är lösningen till det mesta och den måste vara tydlig, säger Peter Östman, affärsutvecklare på Vasakronan.

Går mot flexibla avtal

Co-working har varit en trend ett tag, men utvecklingen går nu mot nya kontorslösningar med flexibla avtal. Vissa vill ha ett färdigt kontor med eller utan möbler, en tom lokal eller fullt utrustat, samt olika nivåer av service. Vasakronan har arbetat fram olika kontorskomplex med hybrida koncept tillsammans med Kanozi Arkitekter. Fokus ligger på flexibilitet, hållbarhet, estetik och modern teknik.

Arena Sergel, Magasin X, Smart & Klart. Namnen och koncepten hos Vasakronan blir allt fler. Ett 50-tal olika lösningar är redan i uthyrning och behovet av nyckelfärdiga och skräddarsydda lokaler som man kompletterar utifrån arbetssituation är högaktuellt i dagens arbetsklimat.

Den levande arbetsplatsen

Peter Östman menar att kontoren gynnar den levande arbetsplatsen. Varje individ har en funktion att finnas till för sina kollegor och tillsammans arbeta för företagets framgång. När allt fler träffas på de fysiska kontoren uppstår en slags serendipity (ödets nyck/slumpmässig situation, red.anm.) du kanske springer på någon och tillsammans pratar ni fram en bolagsangelägenhet som växer till något större. Du som person blir relevant och bidrar till något större när du är fysiskt tillgänglig.

Arena Sergel är en smart och flexibel förlängning av det egna kontoret med bästa cityläget vid Sergels Torg i Stockholm. Det är nominerat till flera arkitektpriser och är redan prisbelönt av Sweden Green Building Awards som kallar byggnaden för ’banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ’.

Effektivisering av lokalnyttjande

– En ambition med Arena Sergel var att effektivisera vårt eget lokalutnyttjande. Från att ha haft ett huvudkontor med fyra satellitkontor, har vi nu ett gemensamt huvudkontor, utan satelliter, där vi istället kan nyttja vår anslutande co-working Arena när vi behöver extra resurser. Det blev en bättre lösning totalt sett på färre kvadratmeter och en ekonomisk besparing på 20 procent per år, säger Peter Östman.

Inredningsdesignen på Arena Sergel, likt Magasin X i Uppsala och Smart & Klart i Göteborg fokuserat på människans välbefinnande, smart teknik och flexibilitet för en varierande vardag, oavsett om en behöver jobba i större grupper eller i enskildhet, här finns arbetsplatser för alla.

Ansvarig inredningsarkitekt: Kanozi
Ansvarig för hyresgästens projektledning: Ciceron Projekt
Snickerier och montering: LSI Group
Ljud och doft-design: Efterklang

Relaterade inlägg

Laddar inlägg

search
search

Vill du spara dina favoriter?

Dina hjärtmarkerade poster sparas bara så länge du har webbläsarfönstret uppe. För att spara posterna till senare, kan du logga in eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Skapa konto Logga in