Hemsö regionkontor i Malmö

I de gamla Kockumskvarteren i Malmö har fastighetsbolaget Hemsö haft sitt regionkontor de senaste fem åren. När teamet växte behövde kontoret större lokaler. Eller? Tengboms lösning blev istället ett nytt inredningskoncept i samma lokaler, med plats för att dubbla personalstyrkan.

Spara

En mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående

När Hemsö regionkontor i Malmö gick från tio till sexton medarbetare kom växtvärken. Mer yta behövdes åt de nya kollegorna. Men med Hemsös värdeord som bland annat inrymmer långsiktighet, hållbarhet och mervärde tänkte teamet på Tengbom till. Och presenterade istället ett förslag där den nuvarande lokalen skulle gå utmärkt att anpassa för dubbel personalstyrka. Målsättningen med det nya kontoret var inspiration - både för anställda och besökare. Ett kontor som är stimulerande, energifyllt, roligt, välkomnande och trivsamt. Det nya kontoret ska fungera som ett skyltfönster för Hemsö och visa upp varumärket. Det var också värdefullt för hyresvärden Vasakronan att kunna behålla sin hyresgäst i fastigheten.

“För oss har det nya kontoret verkligen blivit ett lyft, säger Henrik Orup, förvaltare på Hemsö regionkontor. Tengbom hjälpte oss att kunna vara kvar i vår befintliga lokal så att vi slapp flytta, en lösning som vi verkligen är glada över.”

Locka medarbetarna med inspiration

Hemsö ville att kontoret skulle vara något mer än bara kontorsplatser. Det skulle ge mer att komma in till jobbet än att sitta hemma, både utifrån inspiration, sociala upplevelser och möten med kollegor. Men också ge möjligheten att kunna sitta ostört och arbeta fokuserat. På Hemsös kontor hittar medarbetarna ett rum för varje humör och arbetsuppgift. Konceptet bygger på att du kommer in på kontoret i den mer sociala och aktiva zonen. Ju längre in i lokalen du går, desto fler enskilda arbetsplatser och mötesrum för fokus och återhämtning hittar medarbetaren.

Välj rum efter humör

Gestaltningsidén byggde på en social kärna i mitten av lokalen. En svart box med en djup vägg rymmer nu ett generöst, svart kök i industrikänsla på ena sidan, samt hyllor, sittnischer och förvaring på andra sidan. Köket ger plats för umgänge och en ny social yta med variation av sittplatser vid matbord, ståbord och i gradäng. Här kan man till exempel hålla filmvisningar och presentationer, eller ha fest. Från kärnan leds du runt i lokalen till de olika arbetsytorna och rummen via en stig på golvet. Den grå-beiga stigen guidar besökaren runt på kontoret till de olika ytorna.

Du kan gå till Djungeln, rummet för kreativt skapande där växterna klättrar ner ovanför arbetsborden. Träpanel täcker väggarna. Kanske kommer du sedan till Havet, ett konferensrum med havsutsikt och bubbliga pendelarmaturer. Inne i Stranden påminner den beigea kulören om en sandstrand, stranden Ribban ligger väldig nära. Här kan du ha mer fokuserade möten. Vill man arbeta i en mer öppen kontorsyta finns Ängen – en mysig och social arbetsmiljö med golv av återbrukade gröna textilplattor. Arkivrummet i den svarta kärnan blev ersatt av två mindre mötesrum med sittnischer och glasparti ut mot det öppna kontorslandskapet. Det adderades även två fokusrum för enskilt arbete, något som saknades i det gamla kontoret.

Återbruk och cirkularitet

Tengbom såg att det fanns god möjlighet för återbruk, helt i linje med Hemsös hållbarhetsprofil. Inte bara i inredning och material, utan även av själva lokalen. På Hemsös regionkontor slängdes därför inget i onödan. Vissa dörrar och glaspartier blev återbrukade för att fylla sin funktion i mötesrummen. I andra rum kunde textilplattorna leva kvar. Skrivbord, arbetsstolar, mötesbord och några konferensstolar kommer från det tidigare kontoret. Alla nya material har någon form av cirkularitet i sig. Till exempel är de nya textilplattorna gjorda av återvunna PET-flaskor. Inget kastades om det gick att återanvända.

Motivering nominering Sveriges snyggaste kontor:

“Vårt kontor blev inte bara snyggt utan även en inspirerande arbetsplats som man är glad att komma till. Vårt nya kontor blev verkligen en mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående. Vi ser det som ett skyltfönster som lyfter Hemsö som varumärke.”

Hyresgäst: Hemsö
Hyresvärd: Vasakronan
Ansvarig inredningsarkitekt: Maeva Chardon
Ansvarig arkitekt: Maeva Chardon
Ansvarig för projektledning: från Tengbom Maeva Chardon, Från Hemsö Philip Harnek och Henrik Orup.
Inredningsleverantör: Input Interiör
Byggare: Henda entreprenad AB
Fotograf: Felix Gerlach
Återbruksarbete: Återbruk av byggmaterial och lösinredning
Snickeri och montering: Henda entreprenad AB
Inflyttningsår: 2022

Mer från kunskapsbanken

Laddar inlägg