SKF:s nya huvudkontor i hållbarhetens tecken

SKF önskade en funktionell och flexibel kontorsmiljö av hög kvalitet, som skulle vara attraktiv att arbeta i. Liljewall fick i uppdrag att omvandla SKF:s gamla centrallager till en modern och aktivitetsbaserad kontorsmiljö med plats för 900 medarbetare.

Spara

Uppdraget inför SKF:s nya huvudkontor

Liljewall fick i uppdrag att omvandla SKF:s gamla centrallager till en modern och aktivitetsbaserad kontorsmiljö med plats för 900 medarbetare. SKF önskade en funktionell och flexibel kontorsmiljö av hög kvalitet, som skulle vara attraktiv att arbeta i. Målsättningen har varit att medarbetare och besökare som kliver in på SKF:s huvudkontor ska känna sig välkomna och få känslan av ett modernt, dynamiskt och innovativt bolag. De ska känna igen sig i det industriarv som verksamheten bär med sig, samtidigt som någonting nytt och samtida har tillförts.

Inredningsarkitekternas fokus

Inredningsarkitekterna har fokuserat på ett genomgående ärligt och transparent koncept för interiören, genom hållbara materialval och en lugn färgskala hämtad från naturen och omgivningen intill byggnaden. Rymd, ljus och utblickar mot grönskan präglar arbetsplatsen. I entrén möts medarbetare och besökare av rymd och ljus, som strömmar in genom ljusgårdarna och de generösa fönsterpartierna.

Golvet av grå kalksten leder fram till receptionsdisken som är klädd i en ribbpanel av furu. Ribbpanelen återfinns även i kaféinredning samt som akustiska element i byggnaden. Bakom receptionen leder en gedigen trappa av lärkkubb upp till de övre våningsplanen där kontorslandskap, konferensrum, touch-down-platser café och bistro finns. Runt om i rummen syns kulörer i tegel, honung, blå och grön. De befintliga betongväggarna samt pelarna är målade i matt vitt, medan övriga väggar är målade i en sandbeige kulör och taket har en variation av grafitgrå och vit.

Kontorsomvandling i hållbarhetens tecken

Det här är en kontorsomvandling i hållbarhetens tecken. Som första byggnaden i Sverige får SKF:s nya huvudkontor den högsta miljöcertifieringen LEED Platinum enligt den senaste och utökade standarden. Även en stor del av inredningen är återbrukad för att minska klimatpåverkan. Det nya huvudkontoret har efter en undersökning bland medarbetarna även uppnått ett så kallat Leesman-index (Lmi) på 77,3. Indexet används för att jämföra hur väl olika kontorsmiljöer stödjer de anställda i deras dagliga arbete. Genomsnittsindex ligger på 74,7, och därmed kvalificerar sig SKF Götaholm som ett Leesman+-kontor.

Motivering nominering - "Sveriges snyggaste kontor"

"Det här är en kontorsomvandling i hållbarhetens tecken. Att förvalta en befintlig byggnad i stället för att uppföra en ny var en del i det ledet. Som första byggnaden i Sverige får SKF:s nya huvudkontor dessutom den högsta miljöcertifieringen LEED Platinum enligt den senaste och utökade standarden. Även en stor del av inredningen är återbrukad för att minska klimatpåverkan. I den här transformationen möter tungt lätt, gammalt möter nytt, tidlöst modernt och gedigen kunskap möter nyfikenhet. Här skapas samarbetsytor för nya möten och idéer. Här föds inspiration och stolthet, och här förvaltas historia."

Ansvarig inredningsarkitekt: Liljewall- Katarina Söderström
Ansvarig arkitekt: Tomas Hago
Ansvarig för projektledning: Protek - Jonas Frantz (bygg) Therese Olofsson (inredning)
Inredningsleverantör: Input Interiör
Husarkitekt: Liljewall
Landskapsark: Liljewall
Byggare: BRA bygg
Fotograf: Krister Engström
Återbruksarbete: Projektgruppen
Snickeri och montering : Tuve Snickeri

Relaterade inlägg

Laddar inlägg