Varm, bekväm och elegant med "Premium brand"

Så beskrivs Vault Investment Partners eleganta takvåning i två plan som kombinerar funktion med stil, gammalt och nytt. Lomar Arkitekter arbetade nära med ett dedikerat projektteam, en engagerad beställare för att förverkliga designvisionen. Resultatet talar för sig själv. Detta eleganta kontor är nominerat till "Sveriges snyggaste kontor" tävlingen.

Spara

Ett idealiskt läge

Vault Investment Partners hittade sitt idealiska läge i början av 2021 och gav Lomar Arkitekter i uppdrag att renovera lokalen. Bolaget flyttade in i oktober samma år. Den cirka 550 m2 etage-takvåning, med omslutande terrasser, ligger bakom den ikoniska klockgaveln som kröner en utsmyckad byggnad från tidigt 1900-tal vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm.

Syfte, upplevelse och känsla

Verksamheten är utåtriktat med många externa möten. Arbetsplatsområdet består därför av mindre indelade grupper i nära anslutning till ”tysta rum” och sociala ytor. Syftet var att den fysiska miljön skulle ha lång hållbarhet och upplevelsen skulle vara mångfacetterad samt exklusiv. Det var viktigt för dem att man skulle få känslan av att ”komma hem” . Man ville att medarbetarna skulle kunna använda alla ytor och detta har möjligjorts. Dessa möjligheter har skapats på uteterrassen, loungeytan, pentry med matplats och ”chambre séparée”. Liksom i de tysta rummen, ”vardagsrummet” på övreplan samt i mötesrummen i olika storlekar. Konferensrummen har utformats med stor omsorg avseende AV, teknik och belysningsplanering med allmänljus, arbetsplatsbelysning och miljöbelysning. Stor vikt har även lagts på våtrum och duschrum.

Vault Investment Partners vill att arbetsplatsen skall uppfattas som ”premium brand” med hög komfort och konstnärlig utsmyckning. Ett kontor i hjärtat av CBD.

Motivering och beskrivning av projektet

Lomar Arkitekter och Vault Investment Partners hade som mål att förvandla den intetsägande befintliga interiören till en exklusiv, bekväm, effektiv och flexibel arbetsplats i en modern och internationell stil värdig byggnadens elegans.

Den modifierade layouten består av en central reception/lounge på entréplan omgiven av arbetsytor och pausområden, knuten till den övre konferenszonen via en renoverad spiraltrappa. Klockan som finns på gaveln är ett centralt inslag i loungen som syns omedelbart vid inträde, framhävd av en cirkulär träram inställd bland paneler av borstad aluminium. De tysta telefonrummen har stoppade akustikpaneler och anpassade ribbor. Pausområden i olika konfigurationer har bekväma platsbyggda sittgrupper.

Lokalens ursprungliga inredningsdetaljer, såsom det fina parkettgolvet, har bevarats. Befintliga byggnadsdelar, bl.a. vissa dörrar och glaspaneler, återanvändes och omlackerades där det var möjligt. Tekniska installationer uppdateras i enlighet med dagens tekniska krav och estetiska önskemål.

En kontinuerligt röd tråd av trä- och glaspartier definierar de olika arbetsutrymmena i lokalen. Betsade ekfanér används konsekvent genomgående. Representations utrymmen och hörnkontoret har väggpaneler och ribblamell innertak i samma ytskikt. Väggarna (om)målades i varma nyanser för att komplettera träet. Våtutrymmen som pentry och toaletter har terrazzoplattor för sina naturliga och praktiska egenskaper. Gardiner och klädslar har taktila texturer med jordnära nyanser. Arbetsbord och förvaringsenheter är specialdesignade av Lomar. Ett antal befintliga möbler från den tidigare kontorslokalen samsas med några väl valda nya enheter. Detsamma gäller belysningsarmaturer, återanvändas där det är lämpligt. Två skulpturala armaturer i glas är placerade ovanför spiraltrappan, och de exponerade takbjälkarna i det större konferensrummet ledde till valet av lekfulla sammanflätade belysningsrör. Som en besökare påpekade: "Jag kom in och jag ville aldrig lämna."

En hyresgästanpassning som skall spegla både tidlöshet och långsiktighet där hantverket fått stort utrymme i fast och lös inredning.

Projektnamn: Vault Investment Partners AB
Ansvarig inredningsarkitekt: Pontus Lomar / Lomar arkitekter
Ansvarig arkitekt: Pontus Lomar / Lomar arkitekter
Projektledare: Jezierski & Fors AB
Inredningsleverantör: Input interiör
Husarkitekt: Lomar Arkitekter
Byggare: Trenad Nordic Bygg AB
Fotograf: Åke E:son Lindman
Återbruksarbete: Lomar Arkitekter i samråd med beställare
Snickeri & montering: Bröderna Perssons specialsnickeri
Ljusdesign: Lomar arkitekter
Beställare: Vault Investment Partners AB
Projektadress: Smålandsgatan 16, 11144 Stockholm
Inflyttningsår: 2021

Mer från kunskapsbanken

Laddar inlägg