Växtinredning för Corems nya klimatsmarta återbrukskontor

När fastighetsföretaget Corem under 2021 skulle göra om sitt kontor i Kista Gate, strax utanför Stockholm, ville man inte bara skapa ett unikt, klimatsmart kontor med fokus på hållbarhet och återbruk. Man ville också skapa en hälsosam och kreativ arbetsmiljö. Och då fick kontorsväxter och växtinredning en alldeles speciell roll.

Spara

Kort om projektet

Utgångspunkten för projektet var 100 procent återbruk; en hög ambition, som gav ett fantastiskt resultat. Genom att återanvända och återbruka alltifrån tekniska installationer, byggmaterial och inredning uppskattas projektet ha resulterat i närmare 90 procent återbrukat material. En besparing på hela 55 ton CO2e, motsvarande 22 flygresor, tur och retur, Stockholm-New York.

Vilken roll hade växtinredning i projektet?

Redan tidigt ville White arkitekter, som var projektets arkitekter, ge kontorsväxterna mycket utrymme. Både för att skapa avkopplande, stressfria arbetsmiljöer och för att gestalta projektets hållbarhetsprofil i den fysiska miljön. Man valde rustika krukor och fat i terrakotta och sten för att förstärka den organiska, genuina känslan.

Många krukor och växter kunde återbrukas från det tidigare kontoret och från andra projekt. Totalt fylldes kontorets 1200 kvadratmeter med nästan 60 växter. Alltifrån större palmer i kontorets atrium till hängande växter i armaturer och golvkrukor i de gemensamma ytorna.

Kontorsväxter kom in tidigt i projektet

White arkitekter hade redan tidigt i projektet en tydlig vision kring växternas placering - och att rätt växter hamnade på rätt plats. Man ville dessutom lägga ett särskilt fokus på kontorets gemensamma ytor såsom lounger, mötesplatser, lunchrum och kontorets flexibla arbetsplatser.

Växlighet i olika nivåer. För att skapa dynamik var det viktigt att växtinredningen hamnade i olika nivåer. Växter flyttades från golvet och fick plats på arbetsytor, längs hyllor och i de karakteristiska takhängda konstruktionerna. Köksytan skulle även kunna användas som en möteslokal, därför behövde växterna enkelt kunna flyttas vid behov.

Växter skapar en inredd, organisk känsla i den öppna ytan vid biblioteket, som dubblerar som flexibla mötespunkter.

Kontorets naturliga blickfång

Kontoret har högt i tak. Inte minst i dess angränsande atrium. Därför var det extra viktigt att få in växter och anpassa dem för att få in ljus. Takhöjden gjorde det dessutom möjligt att bygga rejält på höjden med trädväxter för att skapa en känsla av regnskog och djungel.

Det inglasade atriet är kontorets centrala blickfång. Det är också en lugn plats för återhämtning. Med sin centrala placering, mitt i kontoret, sprider det ljus genom hela lokalen. Genom att fylla upp utrymmet med palmer och andra större, gröna växter skapade man en frodig, prunkande oas fylld av växtlighet och grönt som färgar av sig på de omgivande kontorsytorna.

Foto: viktoriadavidsson.se

Mer från kunskapsbanken

Laddar inlägg