3 tips för den hybrida arbetsplatsen
Hur gör man så att den hybrida arbetsplatsen går från att vara ett nödvändigt ont till att bli en konkurrensfördel när det gäller att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare?

Förr var det ett slags privilegium för mellanchefer, det där med att jobba på distans. De smög ut på torsdag runt lunchtid för att jobba hemifrån resten av veckan – eller kanske från stugan på Gotland – och övriga medarbetare himlade med ögonen: Yeah, right. ”Jobba hemifrån.”
Att vara på plats på kontoret under arbetstid har varit norm i så många decennier att en viss skepsis länge har varit oundviklig. 2022, när förutsättningarna är helt annorlunda, är den hybrida arbetsplatsen i varierande grad verklighet för de allra flesta företag. Men hur gör man så att detta ”nya normala” går från att vara ett nödvändigt ont till att bli en konkurrensfördel när det gäller att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare?
Vi listar våra 3 bästa tips för att göra den hybrida arbetsplatsen till en framgångsfaktor.
1) Få bort tänket om att distans är undantag
Även om distansarbete är en självklar rättighet på ert företag – det vill säga att vem som helst kan arbeta hemifrån när den önskar – kan det fortfarande omgärdas av ett mått av otydlighet. Att delta i det där mötet på distans må vara helt okej, men det kanske förutsätts att man är på plats om inget annat sägs. Om så är fallet kommer mötet i förväg att utformas på ett sätt som gör att distansdeltagaren riskerar att inte uppleva sig delaktig fullt ut. Det ska inte behöva sägas huruvida man kommer att vara på plats eller inte – en länk till ett Teamsmöte (eller motsvarande) bör alltid finnas med i kalenderinbjudan. Med enkla medel kan mötet göras mer trivsamt för den som ansluter på distans, exempelvis att även de som är med på plats ansluter till mötet med kameran påslagen.
2) Tänk igenom er interna kommunikation
Kanske har ni medarbetare som bor längre bort och därför arbetar majoriteten av sin tid på distans. Här finns en utmaning: hur känner de sig lika mycket ”en del av gänget” som de som besöker kontoret regelbundet? Finns det fördelar som endast de fysiskt närvarande tar del av? Får de reda på saker tidigare än andra? Vad gör vi åt det? Här finns inga färdiga svar, men att ställa de rätta frågorna är en förutsättning för att öka välbefinnandet för hela företaget.
För att den interna kommunikationen ska fungera i ett distans-perspektiv kräver det att medarbetare tar sitt ansvar att ta del av information som skickas ut. Det kan vara sådant som man förväntar sig att alla ska ha läst inför ett möte, så att mötet kan bli en dialog och inte kräver lika lång arbetstid. Den som håller i mötet måste därför vara tydlig med det som förväntas.
3) Tillit är A och O
För dig som har personalansvar är det (antar vi) viktigt att dina medarbetare presterar. Men hur kan du veta att arbetet utförs på ett bra sätt om du inte har uppsikt över medarbetaren? Det kan du inte. Det du kan göra är att ge medarbetaren förutsättningarna; resten kräver din tillit till att medarbetaren gör sitt bästa. Var tydlig med vad målet är och varför ni vill nå det, men överlåt åt medarbetaren att ansvara för hur det ska lösas (i samverkan med andra medarbetare). Detaljstyrning främjar sällan medarbetaren. Det är när den inre drivkraften släpps loss – där medarbetaren själv har friheten och ansvaret att fatta egna beslut – som magi uppstår. En medarbetare som trivs, presterar bättre.
Tillit berör emellertid inte enbart chefer, det gäller mellan alla medarbetare. Man ska inte behöva bli pikad – skämtsamt eller ej – för att man lämnar kontoret tidigare (eller anländer senare). En hybrid arbetsplats innebär att arbete är något man gör, inte en plats man går till.
Författare: Jacob Sundberg- JSC it-partner