Alla gillar inte mål- Här är anledningarna

När året närmar sig sitt slut och nästa ska ta vid så är det många som antingen SÄTTER MÅL (privat är det kanske dags att tänka på nyårslöften?) eller KOMMUNICERAR MÅL mål (vi i ledningen har bestämt att öka omsättningen med 15%). Men alltför många gillar inte mål.

3 skäl till att ogilla mål:

  1. OTYDLIGHET. Många förväxlar mål med fluffiga strategier (Vi ska bli ansedda som innovativa), idiotiska uppdrag (Varje inkommande samtal ska klaras av på max en minut), och önskemål (jag vill gå ner i vikt). Om du kan svara på frågan: ”Hur vet vi att vi lyckats?” då har du ett mål. Annars inte. Ett mål har ett enda kriterium: Det ska vara tydligt.
  2. DETALJSTYRNING. Framför allt från de chefer som har ett stort kontrollbehov parat med minimal flexibilitet. De vill gärna detaljstyra sin omgivning och om förutsättningarna förändras, klarar de inte att anpassa sig. Den sortens chef är rädda bonus- och regelstyrda policy-poliser. De är micro-managers. De säger: ”Om vi fixar detaljmålen så kan jag visa att i alla fall jag gjort rätt, och få min bonus även om det inte leder mot våra övergripande mål eller vår vision.”
  3. RÄDSLA. Rädslan att misslyckas är ibland så stor att folk inte ens vil försöka. De gör misstaget att likställa "identitet" med "aktivitet". Om aktiviteten (målet) misslyckas så är odugliga som människor (identitet). Denna tankevurpa är inte så konstig men ger tyvärr ingen prestationsökning utan bara en stagnation.

Du sätter mål hela tiden

I varje moment på arbetsplatsen sätter du mål. Hur kommer du annars till jobbet på morgonen? Hur kommer du i tid till mötet? Hur genomför du din presentation?
Det är dags att ta bort prestationsångesten runt mål och inse att utan mål så dör vi. Som människor och som organisation.

Länge leve mål! Bra mål. Meningsfulla mål. Resten slänger vi.

Tack för att du läser mina tankar
//Antoni Lacinai

Relaterade inlägg

Laddar inlägg