Är det bara bra med flexibilitet?
Under många år har flexibilitet varit ett kungsord i arbetslivet. Idealet har varit medarbetare som är anpassningsbara, som kan byta arbetssätt och göra speciallösningar för olika kunder mm. Men är det så att rutiner lätt missas?

Uppkomna problem och svårigheter skall hanteras med prestigelöshet och engagemang. Förändring skall vara ett naturligt inslag och allt skall kunna gå att ompröva och göra nytt. I denna anda har det setts som negativt med rutiner, att verksamhet blir stel och svårföränderlig, att den är inflexibel helt enkelt. Medarbetare som inte är beredda att byta arbetsuppgifter och arbetssätt ses som förändringsobenägna och problematiska.
Rutiner behövs
Vad som lätt missas är att rutiner behövs för att kunna utföra en arbetsuppgift snabbt, med lite strul och kognitiv belastning. Att det många gånger är stressande för medarbetare att inte veta hur en arbetsuppgift skall utföras och att det krävs ett högt engagemang varje dag för att få till ett gott arbetsresultat. Arbetsplatser kan lätt bli röriga med individualiserade arbetssätt och bristfällig koordinering. Många gånger för att inte finns tid och möjlighet att skapa strukturer i arbetet. Med hög personalomsättning kan känslan av kaos bli en mer påtaglig.
Klarar inte av att gå på högvarv hela tiden
Många yrken, inte minst inom välfärdssektorn är krävande och där det egentligen inte finns tid och möjlighet att göra unika anpassningar till varje situation. Medarbetarnas hjärnor klarar inte av att gå på högvarv hela tiden, och jobbet behöver kunna flyta på och leda till goda resultat även när man inte har sin bästa dag på jobbet.
Finns det tydliga rutiner på hur jobbet kan utföras och man känner till dessa kan medarbetarnas energi riktas mot det som verkligen är viktigt, att undvika att olika slags skador uppstår, att ta hand om extra svåra ärenden, eller bara ha tid och ork att lära sig nya saker i arbetet. Verksamheten blir mer tillförlitlig i fall det finns rutiner som efterlevs och att avvikelser blir upptäckta och hanterade.
Känna flow
Det arbete som vi behärskar väl kan vi utföra med gott resultat utan någon större ansträngning och tidsåtgång, vi kan rent av känna flow att arbetet flyter på till synes utan ansträngning. Detta sparar oss således både tid och energi till sådant som är mer krävande och som sätter vår kompetens på prov på ett annat sätt. Det behövs mer flyt i arbetslivet och mindre av en vurm kring förändring och flexibilitet.