Är köksbordet din arbetsplats just nu?

Som arbetsgivare har man enligt lag ansvar för arbetsmiljön, oavsett om arbetet utföres på kontoret eller i hemmet. Därför bör du sträva efter att ha samma ergonomiska förutsättningar även när du jobbar hemma.


Spara

Så länge det finns variation

Enligt arbetsmiljöverket kan människan utföra de flesta arbetsrörelser och arbetsställningar utan att ta skada av dem. Kroppen är byggd för rörelse och belastning och mår bra av det, men så länge det finns variation i rörelserna och belastningen samt möjlighet att återhämta sig.

Kraftigt böjda, sträckta eller vridna arbetsställningar

Arbetsmiljöverket säger att vid arbete med kraftigt böjda, sträckta eller vridna arbetsställningar ökar risken för besvär. När leder är maximalt böjda eller sträckta är de mer utsatta för belastning. Det kan vara svårt att hinna återhämta sig om rörelser upprepas ofta eller pågår under en längre tid och då ökar risken för besvär. Detta kan vara en utmaning när du arbetar hemifrån, då vi ofta blir ofta sittande med samma rörelse och musklerna arbetar utan paus och utan att det sker någon yttre rörelse. Då försämras blodflödet till musklerna och risken för belastningsbesvär ökar.

Köksbord eller en ergonomisk plats?

Många som arbetar hemifrån sitter vid köksbordet, i soffan eller t o m i sängen - detta är givetvis inte helt optimalt av flera orsaker. Människokroppen är skapad för rörelse och variation.

Ett höj- och sänkbart bord gör det enkelt att skapa variation under arbetsdagen. En funktionell arbetsstol och bra belysning är också viktiga komponenter för en fungerande och hållbar lösning. Förutom den ergonomiska aspekten så är det uppskattat att kunna stänga dörren till arbetsrummet eller snabbt och smidigt städa undan dator och pärmar när arbetsdagen är slut. Att bli påmind om arbetet dygnet runt kan upplevas som stressande.

Vi vet inte hur länge nuvarande läge för samhället och arbetssituationen varar, men indikationer från omvärlden antyder att många vill fortsätta att arbeta från hemmet helt eller delvis framöver - då krävs en hållbar lösning för hemarbetet.

Det finns olika lösningar för dig som arbetar hemma, har du gott om plats kan ett vanligt skrivbord med stol fungera bra, men om ytan är knapp kan ett smart ”arbetsskåp” vara en perfekt lösning.

Läs gärna mer om ergonom i på kontoret på Arbetsmiljöverkets hemsida:
Arbetsmiljöverkets hemsida

Jobba lugnt och håll dig frisk!

Se över din hemma miljö

  • Höj- och sänkbart bord
  • Skaffa ett smart "arbetsskåp" om du inte får plats med ett skrivbord.
  • En funktionell arbetsstol
  • Belysning - det räcker inte med det mysiga gula ljuset vi ofta har hemma
  • Du kan stänga dörren om dig
  • Städa undan efter arbetsdagen så du kan få in ditt privatliv

Relaterade inlägg

Laddar inlägg