Vi är vår egen största störning för koncentration

Kunskapsinlägget hade också kunnat heta; hur en kopp O´boy kan göra dig splittrad eller hur skrollande på telefonen alltid är en "favvis" för hjärnan. Vår drift att vilja avvika från det vi jobbar med just nu är naturligast i världen men också det mest hindrande för en koncentrerad och produktiv arbetsstund. Hjärnan vill ha det lätt och energibesparande. Ett visst mått av tvång mot hjärnan är därför en god idé.

Spara

Prolog och scen:

Det är just efter nyår och jag sitter vid köksbordet hemma (fortfarande med nyårsduken på) och klockan är 10.05. Jag försöker skriva den här texten men först vaknar min yngsta son och en stund senare min äldsta. Båda pratar och är glada och sätter på TV:n och drar i skåp och lådor för att till slut göra varsin kopp O´boy. Min dotter ligger sjuk i Covid på sitt rum och ”lämnar mig i fred” - perfekt för min arbetssituation denna morgon! Men jag kan ju inte bygga mitt hemmajobbarliv på sjuka, sovande barn, så hur gör jag?

Plotten och kroken i pjäsen:
Det är svårt att få till koncentration och bli klar med det jag ska göra (som att skriva det här kunskapsinlägget) så hur kan jag förstå problemet och därmed kunna göra något åt det?

Men jag kan ju inte bygga mitt hemmajobbarliv på sjuka, sovande barn, så hur gör jag?

Hjärnans vilja är tyvärr inte din vilja

Din överlevnad handlar om att reagera på omvärlden för att kunna vidta en åtgärd och trygga din säkerhet. Att skifta din uppmärksamhet och hoppa mellan saker är därför en grundinställning i hjärnan. Så fungerar den. Tyvärr.

Lägg dessutom till att den är lat och vill spara energi och därför tycker att tankearbete och koncentration är jobbigt. Den vill avvika till något lättare/roligare så ofta det bara går! Exempelvis till Instagram, Tik Tok eller skrolla i nyhetsflödet. Hjärnan har därför den sinnrika funktionen att utsöndra olika signalsubstanser och hormoner vid varje uppmärksamhetsskifte – den belönar med en rejäl dusch dopamin. Och det är inte ditt fel!

Men givet är att det är det neurologiskt förutbestämda som hjärnan ägnar sig åt, där för behöver du lära dig att lura den lite. Åtminstone hjälpa den.

"Jag vill gärna beskriva det som att du skaffar ett sätt att FÖRSÄTTA dig i koncentrerat läge"

Fokus dimper inte bara ner i ditt knä – du måste skaffa dig det!

Locka och pocka. Du behöver alltså både tvinga och samarbeta med hjärnan. Jag vill gärna beskriva det som att du skaffar ett sätt att FÖRSÄTTA dig i koncentrerat läge. Det kan göras med både den fysiska arbetsmiljöns hjälp och med dina egna beteenden.

DIN FYSISKA ARBETSMILJÖ hemma eller på jobbet är bäst om det finns olika zoner att vara i och att gå till. Det handlar om att den fysiska miljön på ett smart sätt erbjuder lugn och tystnad, respektive platser för samtal och livfulla samarbeten. Du som jobbar i en välplanerad sådan aktivitetsbaserad kontorsmiljö – grattis! Hemma är det oftast inte lika lätt, särskilt om du bor litet med få rum och med flera personer hemma (ungefär som jag den här januarimorgonen).

DINA BETEENDEN är å andra sidan ännu viktigare. Hur du gör planer och skapar struktur. Hur du skärmar av, stänger av och stänger ute störningar. Hur du blockar tid etc. För om du går till en tyst zon med stoppade fåtöljer men ändå bär med dig hela världen i din invasiva telefonen så…

Sjok av tid kan skänka dig koncentrerat tillstånd

Jag vill råda dig att planera in längre perioder av tid för att göra en enda sak under den tiden och liksom klustra dina göromål till ett och samma tillfälle.

  • POMODORO – den ursprungliga italienska metoden då du jobbar enligt en äggklocka/timer. Bestäm vad du ska jobba med, sätt klockan på 25 minuter och ta sedan en paus på fem minuter när den ringer. Gör om två tre gånger. Passar jättebra för att skriva lättare saker tycker jag. Sätt på mail och surf igen när du är klar med några pomodoroperioder.
  • 2h 2h 2h 2h – min egen favorit då jag jobbar länge och koncentrerat med en sak eller samlar vissa arbetsuppgifter som hör ihop. Exempelvis mailar. Gör en längre PPT-presentation där det är viktigt med logisk och pedagogisk följd och som därför kräver längre tankar av mig. Eller läser in mig på ett ämne. Eller ringer och pratar med någon. OBS! kräver att du lägger bort telefon och stänger av Outlook om det är fokuserat djuparbete du planerar för.
  • FORSKAREN – en sak en dag d v s superjobba och tänk lååånga tankar inom ett ämne, få plats med associationer och idéutsvävningar och gärna med visuell hjälp på papper, white boards eller golvytor. Passar bra när du både behöver komma in i något och avsluta något (bra för mellanchefer som ska samla sig för årets utvecklingssamtal eller verksamhetsplanering).
  • FOKUS OKTOBER (your choice of month!) är mastodontmetoden för fokus då ni låter hela arbetsplatsen putta undan allt oväsentligt och administrativt för gediget fokuserat arbete runt er core business. Det går att uppleva ett rejält lyft i produktivitet och måluppfyllnad om man bara törs.

Sammanfattningsvis vill jag uppmana dig att förstå din hjärnas funktion och busighet och skaffa dig en struktur och ett sätt och metod för avstängning av störningar för att få till koncentrerat arbete. Jag hoppas du får ett år då saker bli gjorda, tankar tänkta och du blir KLAR!!

Epilog

Klockan är 11.21 och jag har skrivit klart det här kunskapsinlägget. Inte för att jag var särskilt ostörd (min man satte sig mittemot mig och pratade högt med sitt jobb, suck) utan för att det fortfarande är tidigt på dagen och min, och allas, förmåga till avancerat kognitivt koncentrerat arbete är som bäst tidigt på dagen.

Men det är en helt annan artikel!

Läs mer om vad jag skrivit om hjärnhälsa på arbetsplatsen

Relaterade inlägg

Laddar inlägg