Hjärnsmart ledarskap - underlättar din vardag
Tänk om du kunde få en inblick i hur dina medarbetare och kunder fungerade så att du snabbt kunde kommunicera så att allt blev glasklart! Ny hjärnforskning visar dig vägen. Du får ”inside information” om hur hjärnan fungerar – och därmed hur människor fungerar.
Framtidens ledarskap
Framtidens ledare är definitivt en ledare som samarbetar med hjärnans förutsättningar. De sista veckorna har jag blivit kontaktad av flera chefer och VD:s som har börjat ta hand om sin egen hjärna efter att ha läst min bok Livskoden enligt hjärnan. Då har det klart gått upp för dem – att ge medarbetarna utrymme för att ta hand om sin hjärna är bästa sättet att få både hållbara medarbetare och ett bättre resultat över tid. Dessa insikter gläder mig stort eftersom det är hög tid för oss att leva och leda efter hjärnans förutsättningar.
Vad kan du då göra rent praktiskt?
En av de första sakerna du behöver förstå är att hjärnan utifrån evolutionen uppbyggd med tre medvetandelager. På en makrostrukturell syns de tre delarna i hjärnan: hjärnstammen, mellanhjärnan och hjärnbarken. Det är inte som tre legobitar på varandra. Dessa områden har utvecklats både var och en för sig med sedan även tillsammans och de har flera nätverk sinsemellan.
Beteenden från varje medvetandelager
Men om vi tittar på beteenden i vardagen kan de olika lagren framstå väldigt tydligt. Som till exempel när jag var på en middag för ett tag sedan och en person först visade på en briljant analysförmåga när vinet diskuterades i detalj. Ett par tre timmar och några glas senare var det känslorna i centrum. Vi var hans bästa vänner som han tyckte så mycket om. När tiden gått ytterligare och det började bli sent satt han och slumrade vid bordet, ända tills någon som passera honom råkade stöta till honom. Vad hände då? Han flyger upp och blir arg.
Möt varje avdelning rätt
Dessa tre medvetandelager behöver du som chef ha koll på och bemöta för att kunna leda optimalt utifrån hjärnans funktioner. Det handlar kortfattat om att möta behoven i våra instinkter från de lägre delarna i hjärna, våra känslor och vårt logiska tänkande. För varje avdelning har sina egna behov.
- Den äldsta delen, reptilhjärnan, behöver ett budskap som är kort konkret och tydligt och eventuellt svara på frågan: ”vad händer nu”?
- Däggdjurshjärnan, förenklat vårt känslocenter, behöver få medkänsla, förståelse och bekräftelse. Den här delen utvecklades när däggdjuren gjorden entré i evolutionen för cirka 200 miljoner år sedan. Behovet vi har här är att vi får känna att vi är en del i flocken, att vi räknas, att vår röst räknas så att vi känner att vår plats i flocken är säkerställd.
- I den nyaste delen i vår fantastiska hjärna har vi vårt logiska tänkande och vårt medvetande. När vi agerar utifrån denna del kan vi prata logiskt om saken och ta medvetna beslut.
Stress släcker ner del för del
När påfrestningar och stress äter sig in i vår vardag och våra liv får det konsekvenser för hjärnan. Del efter del slutar nämligen att fungera optimalt. Vill det sig riktigt illa är det bara reptilhjärnan vi har tillgång till. Förutom att stress påverkar dessa delar behöver vi vara medvetna om att det finns olika behov på varje avdelning och om de inte möts eller blir uppfyllda kan den aktuella delen vakan till liv och vi agerar utifrån det medvetandelagret i stället.
Därför behöver du i ditt ledarskap se till att du:
- Är tydlig - ge en snitslad bana bara att följa, Tänk igenom ditt budskap så att du kan uttrycka det med tre korta punkter. Alternativ ge kort svar på frågorna: Vad? Hur? Varför? När? Vem?
- Visar förståelse och bekräfta de känslor som uppstår. Lyssna, var närvarande och acceptera det som sägs. Om en person känner som den gör - så är den upplevda verkligheten just så för den personen just nu.
- Ger en logisk förklaring – här kan du fördjupa förståelsen för det som ska hända så att flera perspektiv lyfts in. Här kan man reflektera över och diskutera saken och ta medvetna beslut.
Kom ihåg detta:
- I möten
- Vid enskilda samtal
- Vid förändringar
- Vid negativa besked
- Vid utbildningar eller presentationer
- I skriven text såsom mejl, nyhetsbrev eller liknande
Författare: Lena Skogholm,Vinnare av Stora Talarpriset 2021, Topp 100 - Sveriges populäraste föreläsare 2022.
Författare till succéböckerna Bemötandekoden och Livskoden enligt hjärnan.
Illustrationer FridaRit