Hur anpassar du arbetsplatsen till det nya normala?

Vi tror att trivsel kommer bli ett strategiskt måste på framtidens arbetsplats, och essentiellt för att attrahera rätt kompetens i framtiden. Här delar Office Managements inredningsarkitekter några praktiska tips.

Spara

Vad vill du att kontoret ska ge?

Våren 2020 har gett människor möjlighet att värdera och kontemplera över sin tid, sitt liv och sitt arbete. Ord som hemmakontor och möten över länk kom snabbt in i våra liv. Men vägen tillbaka till kontoret som arbetsplats och "det nya normala" ter sig inte helt lika för oss.

En grupp fortsätter att arbeta hemifrån och/eller hyr in sig på kontorshotell medan en grupp vill tillbaka till det befintliga kontoret. Dock med förändringen att man blivit något mer flexibel då man sett att detta underlättat vardagen, utan att tumma på kvalitén för arbetet. Handspritstationer, plexiskydd och golvmarkeringar å sido ser vi en trend där man som företag ser över sina ytor och funderar över hur man kan effektivisera och inreda dessa för att tillgodose människors behov.

Frågorna som måste ställas för att få svar på dessa behov är; var och hur utför jag mina arbetsuppgifter bäst och vad behöver jag för att må bra i mitt arbetsliv?

Förutom det självklara som teknik, telefon/it-system och en fungerande kaffemaskin behöver kontoret vara inrett på det sätt som ger dig rätt förutsättningar för att göra ett så bra jobb som möjligt. Det måste finnas olika delar på ett kontor som främjar olika beteenden och arbetsuppgifter. Ibland ska du utföra svåra uppgifter, ibland banala. En del åtaganden kräver lugn och ro, till andra uppgifter behövs samarbete och mer kreativitet.

Tänk på det här:

För att skapa ett yteffektivt kontor behöver du kartlägga människors arbetsuppgifter och veta vad de behöver kontoret till. Antal personliga skrivbord står inte i direkt förhållande till hur många ni är på kontoret. En hybrid mellan fasta skrivbord och rörliga platser ger dig möjligheten att nyttja kvadratmetrarna mer effektivt.

Med hjälp av rätt teknik och möbelval kan du utnyttja fler ytor på kontoret. Rum i rummet är ett uttryck som varit med oss en längre tid. Och kommer fortsatt att vara det om du önskar nyttja kontoret mer effektivt. Möbelformationer och sittgrupper med höga sidoväggar ger dig möjligheten att ha ett möte i arbetslandskapet. Ihop med en teknisk lösning för skärm och uppkoppling blir denna sittgrupp ett komplement till det traditionella mötesrummet.

Det är i mötet mellan människor kreativitet uppstår och något vi längtat efter när vi varit ifrån varandra. Satsa på att skapa kreativa, lustfyllda ytor på kontoret som bryter i färg och form från övrig arbetsstation. Förslagsvis kring kaffemaskinen. En naturlig oas för sorl, möten och andra intryck än dom du får vid din arbetsplats. Sköna fåtöljer, en hammock, gungor… Det finns många förslag på hur du kan möblera ytan till att bli inspirerande och kreativ.

Trivsel som strategi

Trivsel på arbetsplatsen kommer att bli ett strategiskt måste. Arbetsplatsen måste ändras för att tillmötesgå en flexibel framtid och fokus på hälsa och välbefinnande står i centrum. Uppmuntra till fysisk aktivitet och minska stillasittandet med hjälp av ergonomiska möbler och verktyg som främjar detta beteende. I linje med ett välkomnande kontor kan vi inte nog prata om vikten av växter och att detta höjer välbefinnandet på kontoret. För det är trots allt ingen hemlighet att välmående medarbetare förmodligen skapar välmående företag.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg