Hur svårt kan det vara? Om digital omställning på jobbet – jämfört med hemma.

Varför är vi som privatpersoner så snabba på att anamma digitala nyheter, men så fort vi kliver över tröskeln till kontoret är vi inte alls lika benägna att göra det?

Spara

Erfarenheter spelar roll, såklart

Dags att implementera ett nytt system! Å nej, inte igen, tänker någon. Någon annan blinkar inte ens utan gör det bara. Varför då?

Det beror till exempel på:

  • Hur många system och förändringar har medarbetaren tvingats anpassa sig till under sitt arbetsliv?
  • Vilka har varit begripliga, väl genomförda och skapat ett större värde?
  • Hur många tog bara tid och gjorde det hela krångligare?

”Jag gör det sen”

Exempel: Verksamheten har installerat Microsoft 365 så att alla medarbetare nu har tillgång till det. Alla verktyg, appar, möjligheter – men också funktioner, notiser, automatiska mejlaviseringar, och program som jag inte har en aning om hur jag ska angripa, eller om jag behöver eller vill ha dem. Samtidigt som jobbet ska skötas som vanligt. Det dagliga puttrar på. Och ibland rusar det på. Varför ska jag göra det där? ”Jag gör det sen.”

Mera lustfyllt hemma

Väl hemma klickar jag hem en ny smartphone, en smart klocka, har sedan länge en smart teve, en tvättmaskin som går att fjärrstyras, en självgående gräsklippare, en ny musikanläggning där appversion nummer fyrtio just meddelar att den behöver uppdateras. Jag uppdaterar, godkänner villkor, accepterar cookies och gläds åt min nya pryl och vad den kan göra för mig. Läser på om de nya funktionerna och känner mig glad och tillfreds.

”Varför” spelar roll

Det tar ju en massa tid att göra efterforskningar inför inköp, spara ihop pengar till prylen, köpa den, installera den, uppdatera den, lära sig den. Och det gör jag utan att blinka. Varför inte på jobbet? Jag drivs antagligen av en inre motivation då jag redan har varför:et klart för mig, dvs. vad jag har tänkt mig att tekniken ska hjälpa mig med hemma.

Yttre & inre motivation

Eftersom initiativet till nya digitala verktyg på arbetsplatsen vanligen inte kommer från oss själva, så drivs vi inte utav inre motivation, utan av den yttre. Det gör det betydligt svårare att sätta oss i det energikrävande tillstånd det faktiskt är att lära nytt. Vi har lättare för att lära nytt när initiativet kommer från oss själva och inte är påtvingat av någon annan

Tänk bara tillbaka till hur det var när du gick i skolan. De ämnen du tyckte var intressanta var lättare att lära sig än de som du behövde lära för betygen.

När självförtroendet får sig en törn

Om vi dessutom upplever att andra på arbetsplatsen har lättare att anpassa sig till de nya digitala verktygen finns det stor risk att vi känner oss dummare och är det något vi vanligen inte gillar så är det när självförtroendet får sig en törn. När vi inte känner oss kompetenta. Vi har då mer att förlora än att vinna på att försöka och eventuellt misslyckas. Saknar vi dessutom en nära support så växer frustrationen ytterligare.

Kostar mer än det smakar?

Ja, var kommer motivationen ifrån? Från inre lust, nyfikenhet och längtan efter något, eller från en chef som via ett mejl meddelar att detta förväntas av dig senast detta datum? Jaha, men mina arbetssätt fungerar redan utmärkt för mig och mina närmaste kollegor. Eller åtminstone tillräckligt bra för att jag inte ska ha någon anledning att vilja förändra dem. Det kostar mig för mycket att rucka på det där. Tar tid, kräver att jag lär mig något nytt av en anledning jag inte bryr mig om, eller har förstått ännu.

Övertala inte – ge tid att pröva själv

Så hur kan jag som ser och förstår möjligheterna med de nya digitala verktygen, som har lärt mig allt om det här och redan drivs av min inre lust, nyfikenhet och längtan efter roligare och smidigare arbetssätt, hur kan jag motivera andra?

Svaret är: nja, det kan du nog inte. Det är oftast inte förrän människor själva förstår på vilket sätt de digitala verktygen kan underlätta deras arbetsvardag som den inre motivationen och lusten till att lära infinner sig. Det brukar sällan ske när någon annan försöker övertala en om fördelarna utan när man själv får pröva, gärna tillsammans med andra som också håller på och lär sig, och när känslan av bemästring infinner sig. Det kanske inte är så svårt som jag trodde. Jag känner mig smart.

Men ibland behövs lite yttre motivation för att få ut oss ur vår bekvämlighetszon och fortsätta utvecklas.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg