Hypen kring hybridarbete
Hybridarbete ser i nuläget ut som den lösning som många organisationer söker för att få ut det mesta av båda världarna. Men vad säger datan? Har hybridarbetare det bättre än sina kontors- eller distansbaserade kollegor? Vad är de tänkbara riskerna bakom den hybrida hypen?

Det har gått mer än två år sedan arbetsvärlden vändes upp och ner av covid-pandemin. Denna korta men intensiva period började med att avslöja det då genomsnittliga kontorets begränsningarna och fortsatte med att synliggöra att även om distansarbete på heltid kan vara bra för många, så fungerar det inte för alla.
De brinnande frågeställningarna
Den senaste rapporten från Leesman tittar närmare på några av de brännande frågorna kring hybridarbete:
- Hur ser erfarenheten av hybridarbete ut hittills?
- Vilka möjligheter finns det med hybridarbete?
- Och vilka är riskerna med hybridarbete?
Bilden av hybridarbete
Majoriteten, 60%, av de 67 000 medarbetare som vi undersökte under andra halvåret 2021 var hybridarbetare. Det vill säga, de använde mer än en plats för arbete. 29% av medarbetarna använde enbart hemmet som arbetsplats och 11% arbetade enbart från kontoret.
Tittade vi närmare på demografin för att förstå hur dessa val och beteenden skiljer sig mellan olika grupper fann vi att:
- Skillnaden mellan män och kvinnor är väldigt liten
- De yngre medarbetarna är de som är arbetar mest hemifrån i jämförelse med sina äldre kollegor
- Ju kortade medarbetaren varit anställd inom organisationen, desto mer troligt är det att denne arbetar fullt hemifrån
Utifrån dessa observationer är skillnaden mellan åldersgrupperna den som är mest överraskande och även något oroväckande – vår data visar nämligen också att ju yngre du är desto mer värdesätter du att lära dig av andra. En aktivitet som genomsnittligt stöds bättre på kontoret jämfört med hemifrån.
Vi tittade också hur respondenterna avser använda kontoret och fann att 37 % av de tillfrågade sa att de sannolikt kommer att arbeta på organisationens arbetsplats mindre än en dag i veckan, medan 12 % angav 5 dagar i veckan. Nästan en fjärdedel angav att de inte hade någon fast rutin (22 %).

Denna data kring hur ofta medarbetare sannolikt kommer att använda arbetsplatsen baserat på deras roll, omständigheter och preferenser, visar således en potentiell risk för extremt ojämna beläggningsmönster. Uppskattningar av arbetsbelastningen varierar från dag till dag, med fredag och måndag som väljs av få anställda och tisdag till torsdag av flest. Om detta är sant i en större skala, kommer nu mycket av den pre-pandemiska arbetsytan att bli mycket ineffektivt.
Möjligheterna med hybridarbete
Den största möjligheten som hybridarbete ger är chansen att optimera medarbetarnas upplevelse på de olika platser de använder för arbete. Vi tittade därför på upplevelsen av hybridarbetare, zoomade in på hur väl varje aktivitet stöddes på kontoret respektive hemma, och beräknat andelen hybridanställda för vilka minst en miljö stödjer aktiviteten ('optimal hybrid'), för att visa hur hybridarbete är att kombinera det bästa av två världar.
Jämför vi de optimalt hybridanställdas erfarenhet med erfarenheten hos dem som har arbetat uteslutande hemifrån eller uteslutande på arbetsplatsen, ser vi de största vinsterna genom:
• Ökad känsla av produktivitet
• Bättre tillgodosedda av sociala aktiviteter, såsom samarbete och informellt socialt umgänge (bild nedan)

Riskerna då?
Hybridarbete har potentialen att leverera en optimal upplevelse genom en kombination av olika arbetsmiljöer, men varje hybridupplevelse kommer inte att vara optimal. Framgången beror till stor del på hur väl följande nyckelfaktorer hanteras:
- Tillit - förtroende att anpassa var och när man gör sitt jobb är en nyckel för att lyckas med hybridarbete. Vår nuvarande data tyder på att förtroende för närvarande inte är en av de största utmaningarna, men det är en faktor med hög risk ifall förtroende skulle dala.
- Teknologi - Hybridarbete kan bara fungera om nödvändig tekniska infrastruktur finns på plats för att stödja flödet av arbete och information mellan olika platser. Även här tyder våra data på att tekniken för närvarande inte är ett större hinder enligt medarbetarna själva. 93 % av de anställda säger till exempel att de har de mjukvaruprogram som behövs för att arbeta hemifrån. Utmaningen kan dock komma genom de skillnader som uppstår i beteenden på kontoret och hemifrån och när dessa ska samverka.
- Hälso-oro – tittar vi närmare på de 8,000 medarbetare som besvarade frågan kring just detta område såg vi att majoriteten (59%) inte kände någon oro kring hälsan när de arbetar på arbetsplatsen. Denna andel var dock betydligt mindre när vi enbart såg till dem som valt att arbeta fullt hemifrån. Det fanns alltså fortfarande en oro kring hälsa när medarbetare besöker sin arbetsplats.
- Pendling - Våra data visade att 41 % av dem som svarade på en uppsättning frågor kring just sin pendling till arbetsplatsen, är missnöjda med sin pendling. Hur lång tid pendlingen tar tycks vara den avgörande faktorn. Detta är med andra ord en risk som inverkar på hur sannolikt anställda antar (möjligheterna med) en optimalt hybrid arbetsstil.
Sammanfattningsvis
Vår genomgång av erfarenheter och beteenden utifrån den senaste data visar att hybridarbete kan vara en bra lösning framåt även om det inte är fritt från risker.
Den viktigaste fördelen är möjligheten att optimera medarbetarnas upplevelse genom flera platser för arbete. Att möjliggöra denna kombination och valmöjlighet gör att vissa medarbetare kan anpassa sin plats för arbete utifrån de aktiviteter denne utför.
Den största risken är dock att mentaliteter, infrastruktur och rutiner från före pandemin och som inte stämmer överens med, eller inte matchar de nya vanor som utvecklats under pandemin.
Hybridarbete kommer sannolikt att se ut, kännas och fungera väldigt annorlunda än den arbetsplatscentrerade modellen som många är vana vid. För det första kanske inte kontorsarbetsplatsen längre är standardplatsen för arbetet, utan istället blivit en destination som medarbetare aktivt väljer. Och med det, en plats som vissa till och med väljer att undvika.
När det gäller hybridarbete finns det inget magiskt recept. Istället är det mer pressande än någonsin att förstå just dina anställdas nuvarande krav, omständigheter och oro.
Här kan du läsa den fulla rapporten