Kan belysning förbättra arbetsmiljön på fängelser?

Ljuset skulle kunna förbättra arbetsmiljön och arbetssituationen för många anställda inom kriminalvården, samtidigt som internerna skulle må bättre. Nu när många nya fängelser ska byggas, är det hög tid att satsa extra på belysningen.

Spara

Ljusöverkänslighet på fängelser

Studier visar att 69% som har en ADHD-diagnos rapporterar om ljusöverkänslighet jämfört med 28% i normalpopulationen (1). Fotofobi kan vara orsaken till detta och troligen hänger det ihop med ADHD-diagnosen. På svenska fängelser uppfyller en av fyra intagna kriterierna för ADHD-diagnos (2). Fängelserna borde alltså vara fulla av ljusöverkänsliga människor.

Många har ett utåtagerande beteende som kan skapa oro för personalen. Ljuset skulle kunna bidra till en förbättrad situation både för personal och interner. Tricket är att leverera ett cirkadiskt ljus under dagtid som påverkar personal och interner mer positivt.

Ljuset lugnar

Allt fler anställda på våra fängelser vittnar om ökat hot och våld. En av anledningarna är överbeläggningar. 2015 rapporterades om 84 incidenter om hot och våld mot personal, 2020 var den siffran 415 (3). Det bör finnas skäl att se över allt som kan förbättra den situationen. Vi vet att ljus påverkar oss människor och det kan vara en nyckel bland flera, för att förbättra denna oroliga arbetsplats.

Jag som författare till detta kunskapsinlägg är långt ifrån någon expert på ADHD-diagnoser men det finns de som menar att ADHD kan ses som en konsekvens av ett stört försenat sömnmönster (4) och barn med ADHD medicineras med sömnhormonet melatonin på kvällarna för att somna. Nu börjar man känna igen sig…
Det finns evidens för att rätt anpassat ljus påverkar melatoninproduktionen. För mycket blått ljus på kvällen borde drabba denna grupp extra mycket, eftersom det stör melatoninet och ger sämre sömnkvalitet.

Störd sömnkvalitet

Något annat som också har med störd sömnkvalitet att göra, är en nyligen publicerad studie från Uppsala universitet. Man fann att unga vuxna som fått för lite sömn klassade arga ansikten som mindre trovärdiga och hälsosamma samt neutrala och rädda ansikten som mindre attraktiva. Det indikerar att brist på sömn är förknippat med mer negativa sociala intryck av andra. Och skulle kunna leda till mindre lust att umgås med andra. Men man säger också att det krävs mer forskning för att vara säkra på resultaten. Oavsett har alla människor nytta av bättre anpassat ljus.

Förbättrad sömn

Vårt vanliga förhållningssätt till ljus är utomhus och det är hela tiden föränderligt. Det vi gör med ett cirkadiskt ljus är just att förbättra sömnen. Det är det som är själva tricket. Sömn är viktigt för alla men speciellt om man tillbringar mycket tid inomhus och har liten tillgång till dagsljus. Att år ut och år in vistas i konstant artificiellt ljus kan inte vara bra. Om de som har problem med ADHD påverkas negativt av ljuset (6), så kommer det slå tillbaka på personalen, som får en jobbigare arbetssituation.
Det är ju inte så att ett förbättrat ljus skulle försämra för de som inte har ADHD. Naturligtvis tjänar alla på detta. Vi kan hitta studier om utomhusbelysning som kan förebygga brott eller om nattdjur som störs av ljuset men jag kan inte hitta några svenska studier om belysning på våra fängelser.

Belysningsarmaturerna inom psyk- och kriminalvård har höga kravställningar vad gäller antiligatur, robusthet, drifttider mm… Men oftast finns inte ens möjlighet till ljusreglering. En extra satsning på belysning bör betala sig relativt snabbt (7).

Sammanfattning

  1. Man borde kunna bidra till att minska impulsiviteten genom att optimera ljuset för bättre sömn (5).
  2. Man borde kunna leverera ett cirkadiskt ljus under dagtid som påverkar personal och interner mer positivt.
  3. Det finns evidens för att rätt anpassat ljus påverkar melatoninproduktionen. För mycket blått ljus på kvällen borde drabba människor med ADHD extra mycket, eftersom det stör melatoninet och ger sämre sömnkvalitet.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg