Kan man bygga bort stress på arbetsplatsen?

Svaret är nej. Vi varken kan, vill eller ska bygga bort stressen på arbetsplatsen. Stress finns av ett skäl. Påfrestande situationer och perioder finns som en naturlig rytm i organisationens värld och för individerna i den. Lite hantverkskunnande kring psykologisk trygghet behövs däremot.

Spara

Men ska vi bena lite i det?

Låt oss säga att du har en viktig deadline på onsdag och idag är det måndag eftermiddag och du ska snart gå hem. Du har jobbat på rätt bra och planerat väl. Du kommer klara uppgiftens deadline med förnuftet och glädjen i behåll. Najs!
Men så tillkommer något oförutsett som du behöver ha med i uppgiften. Nej! Det finns ingen riktigt färdig väg och du är inte så kunnig i den extra detaljen. Och hur ska du få ihop allt som ju nästan var klart? Pulsen stiger och du känner begynnande, nästan kroppslig, stress…

Nu frågar jag dig:
1. Biter du ihop, säger inget och böjer ner huvudet och kör.
2. Ber du din kollega som verkar ha tid över, om hjälp?
3. Frågar du din närmaste chef om stöd och vägledning i hur du ska tänka och göra?

Här döljer sig nämligen ett svar på gåtan stress!
Hur du svarar på ovan tre alternativ avslöjar hur ni har det i organisationen när oförutsedda saker sker. Om du väljer alternativ 1: varför? För att du inte vågar annat eller du vill klara av det själv? Om du väljer alternativ 2: varför känns det bäst? Slutligen, om du tar 3:an: vilken känsla leder dig där?

Ingen vill ha en rädd och dum hjärna

Om man är rädd för att exempelvis misslyckas och göra bort sig så kan man lätt bli gisslantagen av sin egen stressrespons. Rädsla och hot har kickat in. Paniken kommer och förnuftet slås ut. Du blir inte ditt mest intelligenta jag.

En frågeställning här är dock om det är du själv som inte vill misslyckas eller om det är din chef. Det är inget bra tecken om det är din chef. Vad säger det om er kultur kring fritt tänkande, risktagningar, innovativa idéer och att våga testa utan att bli ”straffad”?

Men det är ju heller inte bra om det är du själv som har för hårda krav på dig själv – terapisoffan nästa!

Med psykologisk trygghet och en utvecklings- kultur på plats så är tillfällig stress ingen fara

Kan jag ta upp saker och vågar säga mitt hjärtas mening så är stress ingen fara. Vågar jag säga att jag inte kan eller förstår eller har tid, så är luften lättare att andas. Fritt och enkelt. Törs jag säga att jag inte har gjort det här förut men gärna provar, så är stressande osäkerhetskänslor inte farliga utan kanske tvärtom bara spännande! Det tornar inte upp sig ett mörkt hot framför mig. Jag landar mjukt och vi är flera som delar på ansvaret här.

För stress är en naturlig del i livet och under dagen! Det är en fysisk respons som är adekvat och ganska cool i lagom doser då och då. Världen förändrar sig snabbt och nya förutsättningar kommer. Stressigt! Okända krav och önskemål duggar tätt och rätt som det är så behöver något ändra riktning. Stressigt!
Men stressigt eller spännande? Jobbigt eller kul? Tolkar du en svår utmaning som att någon vill sätta dit dig eller att hen tror att du kan klara det?

Allt beror på såklart. På klimatet på arbetsplatsen, på livet och läget i stort, på vad som anses vara ”bra och statusfyllt” i din miljö samt på den personliga förmågan och mognaden att tackla allt det. (Psst… läs om mitt egna breakdown längre ner)

Jag landar mjukt och vi är flera som delar på ansvaret här.

Hörrni gänget, hur kan vi göra nästa gång?

Så om du väljer alternativ 1, att försöka lösa det själv men med två sömnlösa nätter som följd, då behöver ni nog starta dialog om det i er organisation! För det är inte hållbart för någon.

  • Prata om det. Utvärdera. Ordna en bra och uppstyrd dialog om hur ni hanterade situationen och vad som kan förbättras och förändras. Vad kan vi ändra till nästa gång? Handlar det om beteenden och samarbeten, attityder och kultur eller rör det sig om arbetsledning och ökad tydlighet kring roller och ansvar?
  • Ta hjälp av s k agila metoder om ni ännu inte uppnått ”free base” nivå i teamet inom tillit och utvärdering. Alltså riktiga agila metoder som innebär både ett förhållningssätt och är ett hårt jobb kring ständig förbättring och dialog.

Så, går det att stoppa stress på arbetsplatsen? Byt ord!
Mitt förslag på rubrik är: Går det att stoppa psykologisk otrygghet på arbetsplatsen?
Mitt svar är: ja.

Jo, det finns tyvärr objektivt stressande arbetsmiljöer som behöver åtgärdas

 Oklara syften och mål
 Outtalade förväntningar
 Deadlines som inte är rimliga
 För högt ställda krav på en individ som uppenbart inte kommer klara det
 Tisslande och tasslande och något i luften
 En ohjälpsam och missunnsam konkurrens mellan två ”stuprör” på arbetsplatsen (suboptimerande på totalen och nedbrytande på sikt)
 Mobbing och härskartekniker
 Objektiva orättvisor

Jag vill ha det tryggt och snällt. Vill inte rustas med rustning.
Hur vill du ha det?

Läs mer om hjärnan och psykologisk trygghet på arbetsplatsen:
Läs "Mer hjärna och mindre manual"

Relaterade inlägg

Laddar inlägg