Kommer din motivation och arbetsglädje inifrån?

Det spelar roll om vår motivation kommer inifrån eller utifrån. Varför då? Vad är det som behöver finnas på plats för att den inre motivationen ska blomma? Läs mer i kunskapsinlägget om inre motivation.

Spara

Kommer din motivation inifrån?

Det spelar roll om vår motivation kommer inifrån eller utifrån. Om den härrör från ett yttre ”tryck”, ett krav, en förväntan eller inifrån som ett uttryck för vilja och lust. Den yttre betingade motivation har sin plats, sitt existensberättigande. Men tänk om vi kunde skapa så goda förutsättningar för inre motivation på våra arbetsplatser så att den yttre tar mindre plats. För visst är det skillnad på att säga ”jag gör det för att jag vill” jämfört med ”jag gör det för att chefen säger åt mig”. Vad är det då som behöver finnas på plats för att den inre motivationen ska blomma?

Enligt de amerikanska psykologerna Deci and Ryan finns det huvudsakligen tre fundament som du får ta del av nedan.

Känslan av kompetens

Att känna sig kompetent att utföra sina arbetsuppgifter skapar trygghet och minskar osäkerheten. I dagens komplexa och snabbföränderliga värld räcker det dock inte. Känslan av kompetens behöver också omfatta de utmaningar och förändringar man möter. Och då får känslan av kompetens en betydligt djupare och bredare innebörd. Det blir en tydligare koppling till egenskaper som mod, kreativitet och lösningsfokus, det räcker inte med den mer handfasta färdigheten som jobbet innebär. Detta innebär i sin tur att, förutom att vi behöver ha klart för oss vad rollen, uppgiften innebär och att det finns de resurser som behövs för att klara att genomföra uppgiften även något helt annat. Något som handlar mer om en tillåtande kultur, ett uppmuntrande ledarskap och en psykologiskt trygg miljö.

Känslan av autonomi

Kan jag påverka? Har jag möjlighet att göra meningsfulla val, fatta beslut om sådant som rör mitt jobb? Om så är fallet är chansen stor att den inre motivationen har utrymme att växa. Om jag känner att mitt bidrag är välkommet, att mina idéer blir lyssnade på och att jag har något att säga till om stimuleras viljan att fortsätta att bidra. I känslan av autonomi ingår också att få uttrycka vem man är och att få agera utefter sina värderingar. Det innebär att det inte får vara ett för stort glapp mellan de värderingar som lever i verksamheten och de som är mina – även här behövs en tillit och en psykologisk trygghet som gör att jag vågar visa mig och stå för den jag är.

Känslan av tillhörighet

Tillsammans är vi starka! Finns det ett vi? Finns det någon som bryr sig om mig och har jag någon att bry mig om? Om det finns en ömsesidig tillit kan kraften i det gemensamma både vara ett stöd när det är svårt och en stimulans när det går bra. Vi människor är sociala varelser och många av våra kognitiva, exekutiva förmågor behöver sociala relationer för att blomstra och komma till sin rätt. Även denna känsla förutsätter en grundläggande psykologisk trygghet och ett mått av sårbar öppenhet. Känslan av tillhörighet, på riktigt innebär att bli välkomnad och fullt accepterad för den jag är.

Hur ser det ut på din arbetsplats?

  • Känner du dig kompetent autonom och tillhörig?
  • Vet du om dina kollegor gör det?
  • Om du inte vet ta reda på det genom att reflektera tillsammans. Hur ser det ut idag?
  • Vad finns det för styrkor och utvecklingsområden?

Det finns ett digert arbetsmaterial och dialogfrågor kopplade till Self Determination Theory– både för ledare och medarbetare – som är utmärkta för nästa APT eller team-möte. Att utforska sin inre motivation uttryckt som vilja och lust tillsammans är inte bara bra för den egna utvecklingen utan även för teamutvecklingen och verksamheten. Det bygger med andra ord både team och goda resultat!

Skrivet av: Åsa Lindell

Relaterade inlägg

Laddar inlägg