10 tips för en mer hälsosam arbetsplats!

Vi har alla hört uttrycket; ” - Vi gör inte som andra säger till oss att göra, vi gör som andra gör”.
Som arbetsgivare eller ansvarig för en avdelning bör du alltid föregå med ett gott exempel och banar väg för nya arbetssätt, samarbeten och hälsofrämjande beteenden.

Spara

Ledningen sätter förutsättningarna

Det viktigaste av allt är kunskap. Om vi människor inte förstår varför företagsledningen vill få till en förändring till aktivitet så hamnar vi fort i gamla beteendemönster igen.

Det behövs långsiktiga mål med kontinuerliga uppföljningar. Dessa mål och uppföljningar behöver vara lika tydliga samt kommunicerade som vilket affärsmål som helst. Man behöver involvera medarbetarna om hur man tillsammans skall uppnå dessa mål. Det är viktigt att sätta en strategi för hur ledarskapet och självledarskapet- medarbetarna själva, skall följa upp aktiviteterna.
Om vi ska skapa en beteendeförändring övertid behöver man utvärdera och utveckla tillsammans.

Många av oss har haft stegtävlingar, som inte är något fel i sig. Ofta uteblir uppföljning efter avslutad period. Vanligt är en tävling där deltagare inte har samma förutsättningar och som procentuellt kanske har gjort bäst ifrån sig men ändå hamnar sist. Har tävlingen rätt syfte då? Ger det motivation att vilja fortsätta?

Utgångspunkten måste alltid vara att alla individuella prestationer är bra när det gäller arbetet mot ökad aktivitet. All utveckling mot en ökad aktivitet hos en individ bör premieras.

Alla individuella prestationer är bra i arbetet mot ökad aktivitet.

10 tips för en mer hälsosam arbetsplats!

  1. Lägg in ett mötesrum i ert bokningssystem som heter ”Playoffice promenad” som ger påminnelsen och möjligheten att ta ett promenadmöte. Förutom att ni båda får rörelse, ger det upphov till ett mer avspänt möte, kreativare ideér, samtidigt som du visar att det är tillåtet att ta promenadmöten. Ni frigör även ett mötesrum till andra på ert kontor!
  2. Införskaffa företagscyklar som anställda får använda till/från jobbet eller på lunchen. Nyttja gärna det själv också.
  3. Inför interna temamöten gåendes via telefon. I rådande situation är det allt vanligare att företag har telefonmöten. Ger alla ny härlig energi samt ger tid för reflektion på vägen hem efter avslutat telefonmöte.
  4. Föreslå och bjud in kollegor till olika aktiviteter på lunch- eller fikarast (badminton, paddel, pingis, pilkastning, träningspass). Gör gärna avtal med anläggningar i närheten, då det oftast är mindre beläggning under arbetstid.
  5. Avsätt arbetstid till aktivitet och beröm gärna kollegor som tar initiativ till aktiviteter under arbetstid.
  6. Har ni sitt/stå skrivbord på ert kontor? Stå upp en stund upp varje dag! Det ger dina kollegor en påminnelse om att också stå upp utan att någon behöver säga det. Har ni mjuka mattor under så orkar ni också att stå längre.
  7. Skapa dom trevligaste mötesmiljöerna med alternativ interiör som är mer aktiv istället för ett konferensbord (sittbord) och traditionella stolar med rygg. Boka även möten själv i dessa miljöer för att föregå med gott exempel.
  8. Bjud in en/flera som lagar mat till kontoret och ger tips på bra kost till frukost, lunch och mellanmål. Gärna återkommande. Kanske någon kollega är brinner för bra mat??
  9. Låt aktivitet bli en av dom stående mötespunkterna för att det ska bli en naturlig del av arbetsklimatet.
  10. Låt presenter, julklappar vara hälsofrämjande. Snygga träningskläder med ert företagsnamn, eller aktiviteter som personen eller gruppen skulle må bra av.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg