Vad innebär det att inkludera medarbetare i en förändringsprocess?

Många vittnar om att framgången i förändrings- eller lokalprojekt ligger i att tidigt inkludera medarbetare. Oavsett om det handlar om förändringsledning eller projektledning har vi sett samma sak: medarbetare sitter ofta på lösningen till projektets låsta knutar.

Spara

Men vad innebär det då, att inkludera medarbetare?

Häng med i vår snabba checklista för framgångsrika förändringsprojekt:

Låt projektet börja tidigare än du tror
Redan när tankarna på att flytta, bygga om eller ändra arbetssätt kommer, kan ni börja ställa frågor till medarbetarna. Vänta inte med att involvera medarbetarna till det är dags att beställa möbler! Till exempel är det viktigt att veta i vilken omfattning medarbetare planerar att jobba hemifrån i framtiden. Det är också viktigt att börja undersöka medarbetarnas arbetssätt för att kunna avgöra arbetsplatsstrategin. Just arbetssättet är en fråga som har stor betydelse för projektet och vilka lokaler och lösningar som kommer att passa er.

Involvera rätt personer från början
Det innebär att inkludera medarbetare med kunskap, know-how och kontakter i organisationen i projektgruppen, referensgruppen eller olika delprojektgrupper. Vår erfarenhet har lärt oss att de här personerna inte nödvändigtvis är chefer…

Våga vara visionär, men checka in med verkligheten då och då
Att ha en referensgrupp är värdefullt ur flera perspektiv. Involvera alla sorters medarbetare i gruppen för att inte missa något viktigt och inkludera även de som kan vara negativa till förändring. Ett av skälen till att det är viktigt att få med sig medarbetare av olika åsikter är att det ger möjlighet till att lufta tankar och oro och alla får chansen att känna sig hörda. Att agera inlyssnande brukar vara bra för att undvika missnöje senare. Tänk på att det är medarbetarna som oftast sitter på kunskap och ett detaljfokus som bidrar till projektets helhet.

Informera, kommunicera, utbilda
Alla tar till sig information på olika sätt, och för att involvera och nå ut till så många medarbetare som möjligt är det bra att använda olika metoder. Skriv nyhetsbrev om hur projektet fortlöper, håll informationsmöten (fysiskt och digitalt), ha en informationshörna på kontoret, genomför workshops eller var tillgänglig för frågor i köket. Alla sätt är bra och gärna i kombination med varandra – då är chansen att ni når fler!

Sammanfattningsvis

  • Börja i tid
  • Gör din läxa och ställ frågor
  • Rätt personer i projektet
  • Stäm av
  • Kommunicera brett

Relaterade inlägg

Laddar inlägg