Ljusdesign för hemmakontoret

Rätt belysning är en viktig tillgång för oss under vår arbetsdag. Vanligtvis förväntar vi oss att vår arbetsgivare tillhandahåller en god arbetsmiljö. Detta förändrades för ett år sedan. Därmed har också ansvaret för vår arbetsmiljö förflyttats.

Spara

Varför är rätt ljusmiljö viktigt?

Rätt belysning är en viktig tillgång för oss under vår arbetsdag. Ett exempel på detta är att den förbättrar vår totala nivå av fokus och koncentration. På kontoret såväl som hemma bidrar kvalitativ belysning inte bara till visuell komfort, utan förstärker också undermedvetna signaler som påverkar våra intryck av miljön vi befinner oss i. Dessa intryck kan ha en betydande inverkan på vårt långsiktiga välmående. Omvänt kan dåligt upplysta kontor leda till trötthet, ögonbesvär och huvudvärk, särskilt om du arbetar under många timmar. Bländning och andra ”designfel” kan påverka vår hållning och därmed bidra till ryggvärk och andra ergonomiska besvär**.

Så här långt tror jag att vi alla är överens om att god belysning är viktigt för hälsa och välbefinnande, eller hur?

Vanligtvis förväntar vi oss att vår arbetsgivare tillhandahåller en god arbetsmiljö. Detta förändrades för ett år sedan och idag är det snarare regel än undantag för många att arbeta hemifrån. Därmed har också ansvaret för vår arbetsmiljö förflyttats. När vi är på hemmakontoret får vi själva ta ett större ansvar. Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att förbättra situationen.

Ljuset i ditt hemmakontor

Om möjligheten finns, försök att arbeta nära ett fönster för att maximera påverkan av naturligt ljus. När vi tillbringar större delen av vår tid inomhus exponeras vi för låga ljusnivåer även dagtid. Detta kan leda till försämrad koncentration och humörstörningar. Men en kort promenad, även om himlen är grå, hjälper dig att fokusera bättre och hjälper dig även att sova bättre på natten.

När det naturliga ljuset runt omkring dig förändras, kom ihåg att justera skärmens ljusstyrka efter omgivningen. Precis som din smartphone gör automatiskt. Om du just nu tittar på den vita bakgrunden på den här sidan och det känns som att du befinner dig framför en ljuskälla, då är den för ljus. När det naturliga ljuset försvinner för dagen, ändra din bildskärms färgtemperatur. De flesta datorer har ett "nattläge" förinställt. Om det inte finns: använd en kallare (blåare) färgtemperatur på morgonen och varmare (gulaktig) färgtemperatur när det blir mörkare.

”En smart kombination av naturligt ljus och artificiellt ljus skapar den perfekta arbetsmiljön”

Förhoppningsvis har du redan en justerbar arbetsbelysning som ger fokuserat ljus. Och med belysning i flera nivåer kan du skapa en mer behaglig arbetsmiljö, med allmän belysning i taknivå och arbetsbelysning på skrivbordsnivå. Utöver den funktionella arbetsbelysningen är det även en bra idé att addera dekorativ belysning och accentbelysning för att förbättra ditt hemmakontors visuella karaktär. Sätt en lampskärm på dekorativa lampor för att dämpa direktljuset från glödlampan och undvik reflektioner i fönster och skärmar.

Slutligen försök att begränsa din skärmtid till en till två timmar före sänggåendet och använd nattläge på skärmar så att du minimerar ljusexponeringsstörningar. Detta är naturligtvis särskilt viktigt för barn, men vi vuxna bör också vara mer försiktiga, eftersom skärmtiden påverkar vår förmåga att somna.

För mer insikter om belysningsfrågor, och inför ditt nästa projekt, överväg alltid att kontakta en professionell ljusdesigner. Ljusdesign är en unik profession som tillåter dess utövare att tillämpa ljusets fysik och magi för att förbättra människors liv. I samarbete med multidisciplinära team ansvarar ljusdesigners för en design som tillför komfort, atmosfär och känsla i ditt projekt.

Referenser

* Dagsljusbristen påverkar människors hälsa och sociala förmåga negativt, vilket leder till att många blir deprimerade under vinterhalvåret . God belysning medverkar till att förbättra inomhusmiljön och hjälper till att reglera dagsrytmen.
Lowden, A., Favero, F. (2017) Ljus och hälsa - En kunskapssammanställning med fokus på dagsljusets betydelse i inomhusmiljö, Folkhälsomyndigheten, Artikelnummer: 03573-2017
Läs mer

** Arbetsmiljöverkets krav i föreskriften om Arbetsplatsen utformning (AFS 2009:2. I § 11 anges att ”Bländning ska undvikas så långt det är möjligt”. Detta krav ställs för att medge goda arbetsförhållanden vilket gynnar både arbetstagare och arbetsgivare. Läs mer

Relaterade inlägg

Laddar inlägg