Ljuset i hybrida lösningar-Tips och tankar

Många funderar på hur deras arbetsplatser ska vara från och med nu. De flesta verkar föredra en hybridmodell med möjlighet att kunna arbeta på annan plats än kontoret ett par dagar i veckan, i kombination med att träffa kollegor på arbetet andra dagar. Ljusets betydelse i de hybrida lösningarna blir en viktig del.

Spara

Covid-19 har blivit en katalysator till att utveckla arbetsplatserna

De flesta har inget emot att gå tillbaka till kontoret och att träffa kollegor men vill behålla sin frihet och flexibilitet. Kanske är detta bra, då det troligen inte är sista gången vi drabbas av en pandemi. När vi nu börjat vänja oss vid bekvämligheten med att arbeta lite friare är man inte jätte sugen på att sitta i biltrafik varje dag eller trängas i kollektivtrafiken med hostande och nysande främlingar. Faktum är att detta känns lite omodernt.

"15 minuters- staden"- diskuteras

Det betyder att man inom 15 minuter via cykel eller promenad ska ha tillgång till viktiga tjänster. Vilket iså fall ger stöd för fler cowork platser. Där man kan ha en tillfällig plats med genomtänkta lösningar för möten med likasinnade och arbete samtidigt som "hållbarhetstänket" är högt. Detta innebär också att det ljus som erbjuds måste vara genomtänkt och möjligt att anpassa. Vi har pratat om detta tidigare- Person orienterat ljus

Belysning hemma

Ordna arbetsplatsen i närhet till fönster. Dagsljus är viktigt och du får del av den förändring som sker under dagen, vilket ger uppfattning om tid och ökar trivsel. Försök starta morgonen med ljus, inte en larmande väckarklocka. Dra på så mycket ljus du kan på morgonen eller ta en promenad utomhus. Ordna med ett allmänljus och en arbetsbelysning. Var kritisk till ditt ljus och förnim vad som känns bäst. Pröva dig fram.

Ljusets och kontoret- belysningen du möts av börjar redan i entrén

Hur vill företaget framstå, vilken identitet ska företaget ha? Du har 7 sekunder på dig att göra ett gott intryck. Första känslan när man kommer till jobbet eller när besökare kommer till ert företag kan vara avgörande för hur dagen blir. Det kan vara blivande kunder eller kanske investerare till ett jätteviktigt projekt. Vad ska dom tänka om Er?

Du har 7 sekunder på dig

Fikaplatsen påverkas av belysning

Hur har ni det där ni brukar träffas i början på dagen? Är det vid kaffemaskinen? Hur är ljuset och hur möts ni? Tänk på att fikaplatsen på morgonen inte ska vara en gosig myshörna eller det kan det väl vara men det måste vara tillräcklig mängd ljus för att pressa tillbaka melatoninet efter nattens sömn. Två timmar i lite högre belysningsstyrka >500lux. För detta krävs bra bländfritt omfältsljus med väl avvägda kontraster och färger. På eftermiddagen kan ni förändra platsen till varmt ljus, lägre nivåer och mer effektljus.

Det är viktigt med enkla möjligheter till förinställda belysningsscenarier, som alla kan hantera och hjälper till att skapa rätt stämning för varje situation. Nu för tiden förutsätter man att belysningen kan ljusregleras, allt annat vore ju tokigt. Men det krävs också att panelerna för detta sitter på rätt plats och är användarvänliga. Enklast är det med förinställda scener.

Belysningen på din arbetsplats

Förutom att användarna ställer miljökrav på de produkter som ska monteras i lokalerna, oavsett om det är belysningsarmaturer eller annat, så ska det vara bra ur hållbarhets synpunkt. Man kan inte bara välja vilken armatur som helst, om den har hög klimatpåverkan.

Dagsljuset är vår största inspirationskälla. I den dynamiska ljussättningen försöker vi fånga det som finns naturligt i dagsljuset – både ett kallt diffust och ett varmt riktat ljus.

Kombinationen av de bägge skapar en dynamisk och natur-lik belysning och bidrar med mer uttalade skuggor, kontraster och färger. Det skapar också ett personligt ljusutrymme, en egen zon, med varmt ljus av hög kvalitet. Dessutom synliggörs detaljer och texturer bättre. Användarna uppskattar om vi själva kan påverka vår ljussituation.

Skuggor skapar volym

Tack vare skuggor bildas kontraster och vår tredimensionella värld uppfattas lättare av ögat och blir mer realistisk. I naturen finns oftare en tydligare skuggbildning och mer skiftningar än inomhus. Detta gör att du lättare kan orientera dig, se djup, bedöma avstånd och nivåskillnader i din omvärld.

Färgtemperatur och färgåtergivning och belysning

Att kombinera två, eller fler, ljuskällor med olika färgtemperaturer och hög färgåtergivning ger som effekt att färger i den belysta zonen förtydligas och fördjupas. Detta gör att det blir lättare att skilja på nyanser, färgtoner och gråskalor och det ger en förhöjd upplevelse av objekt i det belysta området.

Belysning för kommunikation

Vad har man ett konferensrum till? Man kanske tar emot kunder, finansiärer eller har förtroliga samtal. Ett rum där kreativiteten ska flöda, man ska vara pigg och/eller så har man webb möte och sitter framför en kamera. Många användningsområden, kräver olika scener.

Jag ser ofta downlights i konferensrum, vilket kanske ser snyggt ut men ofta är helt fel. Ett konferensrum där man förväntas prestera ska ha ett ljust tak med diffus ljusspridning, vara kontrastrikt och med möjlighet att enkelt välja olika ljusscener för olika situationer. En armaturtyp är inte tillräckligt, det krävs fler ljuspunkter för att flera ska trivas och prestera.

När man kommunicerar vill man se personen på naturligt sett i ansiktet. Inga skuggor under ögonen eller tveksamhet kring personens fysiska status. Detsamma gäller när kameran går.

Om man har bildvisning i rummet är färgen på bordet viktig. Då denna plats är en enda plats på kontoret där man i givet läge vill belysa folk i ansiktet. Alternativt använder man bordsskivan som reflektor, för att sprida ljus i ansiktet men om man har en mörk skiva så blir inte resultatet så bra, lika lite som om skivan är t ex gul, då blir man gul i ansiktet.

Att tänka på

  • Ibland ska ljuset starta dagen, för att i nästa stund användas i avstressande syfte. Olika armaturer och möjlighet till förvalda ljusscener
  • Grunden är alltid ljusa tak och fler ljuspunkter för att skapa en bra känsla
  • Använd ljusdesigner för att hjälpa er ljussätta arbetsplatsen, ljus är viktigt

Relaterade inlägg

Laddar inlägg