Rädda chefer minskar sina anställdas välmående

Vi vill alla känna oss som en del i en gemenskap, vi vill växa i vår kompetens och vi vill ha en viss autonomi. Utgå från dessa tre grundbehov och samarbeta för att komma fram till en lösning som passar de flesta. Det kommer att öka allas välmående.

Spara

Motpoler som skapar samma dystra resultat

Det pågår en dragkamp mellan två motpoler idag. I det ena lägret har man ett snudd på abdikerande ledarskap. ”Jobba var du vill, när du vill, hur du vill.” I det andra lägret har man detaljstyrande chefer som är så rädda för att tappa kontrollen att de tvingar tillbaka sina anställda och sjunger stämpelklockornas lov. Inget av detta skapar välmående, högproduktiva och innovativa medarbetare.

Jag menar att båda dessa extrema ledarskapsstilar bygger på rädsla och inkompetens, och jag har inte sett en enda studie som visar att det är lyckat att släppa all kontroll (anarki) eller behålla all kontroll (diktatur).

Två helt olika strategier – samma resultat

Om du släpper allt fritt för var och en att själv bestämma allt så riskerar du minskad vi-känsla och oengagemang när ”ingen bryr sig” och folk söker sig en någon som får dem att känna sig uppskattade och en i laget. Om du mikro-managerar kommer all personal med någon gnutta erfarenhet att ruttna och hitta en ny chef eller en ny arbetsplats. Två helt olika strategier – samma resultat.

Vi vill alla känna oss som en del i en gemenskap, vi vill växa i vår kompetens och vi vill ha en viss autonomi. Utgå från dessa tre grundbehov och samarbeta för att komma fram till en lösning som passar de flesta (alla går sällan att tillfredsställa).

Om du är chef; ställ dig följande tre frågor:

  • Var ligger mitt ledarskap med de två motpolerna i varsin ända? Hur vet jag det?
  • Hur kan jag involvera min personal och nyttja den kollektiva intelligensen hos alla? Finns det tillfällen när jag bara ska bestämma?
  • Hur ser min kompetens ut när det gäller ledarskap, möten, målsättning, engagemang och i vilken kontext vad gäller analogt, digitalt och hybrid? Vad behöver jag bli bättre på?

Om du är anställd; ställ dig följande tre frågor:

  • Tänker jag bara på min egen livs- och arbetssituation eller ser jag till helheten?
  • Är jag tillräckligt kompetent att jobba delvis på arbetsplatsen och delvis annorstädes?
  • Hur kan jag själv jobba på mitt och andras välmående, och bli en glädjespridare?

Tack för att du läser mina tankar.
Författare: Antoni Lacinai. Föreläsare, författare och expert på arbetsplatskommunikation

Relaterade inlägg

Laddar inlägg