Sju olika känslor av ljus

Kommunikation är viktig när man skapar funktionell ljusdesign.

Kan ljusdesign baseras på känslor?

Jag brukar bli tillfrågad om hur ljuset ska vara. Vilket ljus är rätt? Hur ska belysningen vara på ett kontor, t ex? Jag lyckas aldrig svara allmänt och rakt på den frågan. En brist hos mig kanske, men det beror på… brukar svaret inledas med från min sida. Inga snabba svar här inte, men många frågor.
Ibland kan en diskussion om ljuset i ett projekt börja utifrån vilken form armaturen ska ha. Man kan förstå, att det blir en dålig start för diskussion om ljuset på arbetsplatsen. Jag gläder mig mest då arkitekter, inredningsarkitekter, fastighetsägare och användare föredrar att översätta sina visioner och behov till känslor. Att använda olika känslor och upplevelser som utgångspunkt i ett belysningsprojekt och i diskussionerna, är hemligheten till framgång.

Identitet

När du t ex besöker ett advokatkontor har du vissa förväntningar. Där bör ljuset uttrycka makt och expertis. På begravningsbyrån, ska ljusuttrycket vara mer medkännande, mer privat men ändå seriöst.

I denna artikel beskriver jag sju belysningskänslor för att definiera olika projekt. Naturligtvis diskuteras sällan bara en känsla. En kreativ ljusdesign är ofta en blandning av flera känslor och inkänning av projektet. De är ett sätt att förbättra kommunikationen genom att diskutera ljuset och ha de sju visuella grundbegreppen, jag skrev om senast, i minnet.FESTLIG

Denna typ av belysningsdesign tar fram ditt inre barn när det strålar med ljusa färger och ett överflöd av ljus. Känslan skapas av många små ljuskällor och balanserade reflexer. Kontraster och skuggor är skarpa och ljuset är nästan bländande. Denna festliga atmosfär är avsedd för varje bekymmersfri miljö, som utstrålar glädje, förtroende och rikedom. Man blir lite glad.

LUGN

Det är som att gå in i en katedral. Ett himmelskt ljus svävar och påminner om en lätt mulen himmel. Naturligt ljus, som släpper in från fönstren. Denna känsla skapas av upplysta opala ytor. Inställningen är lugnare med mjuka skuggor. Var noga med att skapa variation och var generös med ljuset på väggarna.

FORMELL

Ett formellt ljus kan vara läkarens kontor där du har en personlig konversation, men inte för privat. Pendlad indirekt/direkt belysning understryker den professionella situationen utan att vara för hård. En väl genomtänkt kombination av färgtemperatur och skuggor håller dig vaken under hela konversationen. När du besöker advokatkontoret förväntas kontrasterna att bli ännu skarpare, med högre vinklar och lägre ljusnivåer för att betona kraft och målmedvetenhet.

EFFEKTIV

För att stödja effektivitet och fokus på kontor och arbetsplatser bör belysningen också vara effektiv. Höga belysningsnivåer, omfältljus i kombination med kalla färgtemperaturer stimulerar människors vakenhet och koncentration. Men kom ihåg att de mest effektiva och attraktiva upplysta miljöerna också behöver vertikalt ljus. Nedan är en arbetsplatsorienterad lösning.

Med ljussättning oberoende av möblering. Undvik ”flatpanels” om du kan och försök få upp ljus i taket. Om projektet absolut ska ha infällda 600-plattor, så räkna med extra pengar för effektljus och vertikal ljus. Egentligen är det ganska enkelt att planera den här typen av ljus i vanliga installationer. Lägg till en extra rad armaturer i din planering och sätt armaturerna lite tätare ihop - och närmare väggen. Genom att välja energieffektiva armaturer kommer den förbättrade arbetsmiljön bli ekonomisk och löna sig.

OFFENTLIG

Detta är den mest vanliga ljusmiljön av dem alla. För att passa vem som helst och vad som helst i alla situationer. Direktbelysning, infällda downlights eller ytmonterade opalarmaturer är vanliga, ofta med ljustemperaturer runt 3000 K. Säkra och obefläckade men också lite opersonliga och, för att vara ärlig, tråkiga. Se till att du arbetar med indirekt belysning och vertikalt ljus på väggarna. Genom att modellera rummet med ljus får du en mer intressant miljö och det är lättare att känna igen och läsa ansikten på de människor du möter.

Modellering är balansen mellan diffust och riktat ljus. Detta sker när ljuset huvudsakligen kommer från en riktning, skuggorna som är nödvändiga för en god modellering formas då utan förvirring.

PRIVAT

Vill du gifta dig med mig? Stearinljus till middagen är inte långt borta. Denna inställning kännetecknas av varm, hängande belysning. Bra färgåtergivning är viktigt med ljuskällor nära ansiktet. Detta är ett privat ögonblick som öppnar upp för dialog - perfekt för restauranger och kaféer.
För möten som fortfarande är privata, men av mer formell karaktär - till exempel vid begravningsbyrån eller i ett litet kapell - försök att blanda ”Privat” med ”Formellt”.

Allmänljus

På en arbetsplats så känns inte nedan ljusplanering färdig. Den passar kanske i en butik, lager eller liknade där man vistas kortvarigt. Kreativitet är fenomenet där något nytt skapas som har någon form av subjektivt värde som en målning, en musikalisk komposition eller en ljusdesign. Nedan kan kallas armaturplacering.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg