Frågor för en mer välmående arbetsplats?
Vi är många som har sett fördelar, men även nackdelar med distansarbete. Vi har också sett att det finns fler förslag på nya arbetssätt/ hybrider hos företag än vad som fanns innan pandemin. Många gånger är det tidsbesparande att arbeta hemifrån istället för att ta sig till och från kontoret. Men är det verkligen till fördel för vårt välmående?
Hur många dagar bör vi vara på kontoret?
Många brottas idag med frågeställningen- "Hur många dagar skall våra anställda få arbeta på distans respektive infinna sig på kontoret?". Denna typ av frågeställning fanns inte i samma utsträckning före pandemin. Gemensamt för många är utmaningen att kunna mäta sina anställdas prestationer när de har arbetat hemifrån utan att brista i tillit och förtroende. En del medarbetare har utfört sitt arbete bättre utanför sin kontorsplats medan andra tappat takt under pandemin, inom de yrken där man haft möjlighet att arbeta på distans. En del har klarat av att arbeta med fria tyglar medan andra har behövt support och bekräftelse i en större utsträckning.
Hur vi ska möta olika behov medarbetare har för att utföra sina uppdrag och arbetsuppgifter? Hur kan vi uppmärksamma och se alla våra medarbetare? För välmående arbetsplatser behöver vi ställa oss dessa frågor.
Arbetsplatser att längta till
Utmaningen för många uppdragsgivare är att attrahera tillbaka medarbetare till kontoret. Även om många medarbetarna gör ett utomordentligt bra arbete på distans finns det ett stort mervärde av kunskapsutbyte på kontoret. Dessutom behöver alla bli sedda. Vi behöver helt enkelt skapa arbetsplatser som människor längtar efter att komma till.
Hur mår våra anställda om vi inte ser dem? Hur välmående är våra arbetsplatser om vi inte vill vara där?
Vad händer med hälsan när vi väljer bort?
Om medarbetare upplever det enklare att göra saker som de mår bra av hemifrån istället för i kontorsmiljön och att de hellre väljer att exkludera ett bra skrivbord, arbetsstol, belysning, datorskärmar, för att aktivt sitta hemifrån i större utsträckning. Är det att göra våra företag och anställda en tjänst? Eller blundar vi för de utmaningar våra arbetsmiljöer står inför? Har vi skapat välmående arbetsplatser när för många anställda inte vill sitta på den gemensamma arbetsplatsen??
Högre medvetenhet av vad vi värdesätter
Det vi hör i våra dialoger med företag är att det är ingen skillnad i arbetsuppgifterna nu mot hur det var innan pandemin. Den stora skillnaden är att vi har fått en högre medvetenhet om vad vi värdesätter och mår bra av. Saker som vi har saknat tidigare trots att det nu innebär en högre dos av isolering och en mer statisk arbetsställning hos sina anställda. Vad händer om vi skapar en arbetsplats där vi kan möta behov som värdesätts och som medarbetare mår bra av?
Ergonomi prioriteras bort
Utifrån våra dagliga kontakter med inredningsarkitekter och personer i olika ledande positioner, så bottnar dilemmat i något helt annat än hur många dagar vi ”måste” vara på kontoret. Det handlar många gånger om dålig ergonomi och sämre välmående. Många har bevisat att individuellt arbete går att utföra hemifrån, trots att de ergonomiska förutsättningar många gånger är sämre än på våra kontor. I större utsträckning väljer alltså medarbetare att sitta vid ett köksbord, köksstol med fel bords- eller sitthöjd, en sämre allmänbelysning och en ventilation som sällan är bättre än ventilationen i våra företagsbyggnader.
Frågor vi behöver ställa oss
Hur blir vårt välmående över tid om vi arbetar under dessa arbetsförhållanden hemifrån? På vilket sätt främjas vårt välmående av att låta anställda sitta mer hemma? Frågeställningen som många har gemensamt efter pandemin är - Vad kan vi som företag göra för att våra anställda ska vilja vara på kontoret? Vilka miljöer behöver vi skapa? Vad behöver vi komplettera med? Finns det områden och ytor vi saknar? Finns det något vi kan ta bort eller kan ha mindre utav? Varför trivs inte alla våra anställda på kontoret? Om vi ger våra anställda ett ökat välmående och främjar det, så är också chansen större att vi har fler som är på våra kontor.
Vi behöver bygga lag
Vi mår i grunden bra av socialisering och behöver skapa inkluderande miljöer där vi kan mötas, vill vara och lära känna varandra bättre. Där vi kan värdesätta allas kunskap, från alla positioner, erfarenheter och generationer. Där nya ideér får möjlighet att bryta ny mark.
För ska vi bli bättre som lag, så behöver vi skapa förutsättningarna som lag. Vi kan alltid bli individuellt bättre, men som lag, team, grupp eller avdelning, så behöver vi gemenskapen med miljöer där vi får utrymme till stimulans och rörelse för produktiviteten. Får vi möjlighet att träna hjärnan, så är det vägen fram för att skapa sitt dreamteam. Frågan är om vi kan skapa det om vi för det mesta arbetar hemifrån?
Viktiga frågeställningar
- Vad kan vi göra för att skapa en mer attraktiv arbetsmiljö?
- Hur vi ska möta olika behov medarbetare har för att utföra sina uppdrag och arbetsuppgifter?
- Hur får vi fler att vilja vara på arbetsplatsen?
- Hur kan vi uppmärksamma och se alla våra medarbetare?
- Hur kan vi få anställda att må bättre på kontoret?
- Vad kan vi göra för att det ska bli mer accepterat med ”walk and talk” möten?
- Hur kan vi bjuda in till mer rörelse och miljöer, så vi lär känna varandra bättre?
- Hur blir vårt välmående över tid om vi arbetar under de arbetsförhållanden som finns hemifrån?
Uppföljning
- Hur har vi lyckats med vår arbetsmiljö, vill anställda forfarande arbeta hemifrån?
- Hur lever våra chefer/ledare upp till företagets hälsoprofil och personalpolicy?
- Har vi tillräcklig med områden för utbyte, rörelse och välmående?
- Är våra nya samskapande miljöer för få? Behövs det fler ytor för interaktion och utveckling?
Författare: Mattias Sagmander