Kontrollsystem och ljussyrning på kontoret

Olika typer av styrsystem för ljuset är kontinuerligt under utveckling. Sensorerna i armaturen kan tex vara till hjälp vid städning. De kan också samla information och samarbeta med andra produkter som larm, närvarosystem, AV-utrustning mm. Läs mer om den spännande utvecklingen där belysning är mer än bara belysning.

Spara

Kontinuerligt under utveckling

Olika typer av styrsystem för ljuset är kontinuerligt under utveckling. Förr i tiden var alltid styrningen av ljuset en strömbrytare i en panel och rumsbaserade. I några fall fanns också någon typ av sensor som i många fall upplevdes ostabila. Generellt var installationerna förknippade med mycket tråd-dragning och speciella skåp med allehanda plast förpackningar och kablar i form av routrar och annat mycket komplicerat för den oinvigde.

Ljusstyrning integrerad i armaturen

Idag är en modern ljusstyrning integrerad i armaturen och bidrar till lägre klimatavtryck. Ett inbyggt kontrollsystem, designat av armaturtillverkaren och som en del av armaturen. Fördelen med detta är att de är tillverkade, testade och levererade med kontrollenhet och det enda du behöver fundera på är att ansluta armaturen till ett el-uttag. Det spar tid vid installation och blir mindre kabeldragning vilket bidrar till minskad kostnad. Flera faktorer har bidragit till denna utveckling. Det börjar med belysningsindustrins övergång till LED-belysning, där några av de viktigaste framstegen är krympande komponent-storlekar och den ökade styrbarheten av lysdioder.

Enklare styrsystem

Dessutom har marknaden börjat efterfråga enklare system och enklare montering. Många tidigare styrsystem har varit mer av en ingenjörskonst att förstå sig på och endast klarat att tända och släcka armaturer.

Förenklingen av installationen med färre komponenter och färre utmaningar att driftsätta ljuset, tillsammans med framsteg för användarkomfort i en smartare byggnad, har drivit på övergången till inbyggda kontrollenheter i armaturerna. Då belysning oftast är strategiskt placerad bildar det ett nätverk av sensorer som också kan samla information och samarbeta med andra produkter som larm, närvarosystem, AV-utrustning mm. Systemen kan också ofta lämna information till fastighetens underhåll om status som hjälper lokaloptimering eller om armaturen är hel eller trasig. Man ser enkelt energiförbrukning eller hur länge en armatur har brunnit. Det senare hjälper planering av underhåll eller ger armaturen ett värde om den ska återanvändas på någon annan plats.

Fördelarna med inbyggd styrning i armaturerna är många

Fördelarna med inbyggd styrning i armaturerna är många. Eftersom sensorerna i armaturen ser närvaro kan det vara till hjälp vi t ex städning. Om ingen varit på t ex toaletten eller i konferensrummet behöver man kanske inte städa där, så kan man planera städningen efter den information man får. Detta inkluderar lägre total installationskostnad, enklare konstruktioner av belysningskontroller, hantering av energi förbrukning, överlägsen interoperabilitet (ioT) och lägre klimatpåverkan. Se nedan exempel på en armaturs klimatpåverkan i jämförelse med tidigare belysningsarmatur, utan styrning.

Vad är hållbart?

Ljus påverkar oss biologiskt som psykologiskt. Förutom att minska onödig energiförbrukning och att belysningsnivåer är lämpliga för uppgiften, måste vi också överväga hur belysning får människor att må. Belysning hjälper oss inte bara att se saker tydligt, det påverkar i grunden vår uppfattning om rummet och följaktligen hur det utrymmet får oss att bete oss och känna. Lägre belysningsnivåer uppmuntrar till samtal och kanske en långsammare, mer social aktivitetstakt. Däremot främjar lättare, ljusare miljöer en högre aktivitetstakt.

Vad säger standarden?

När det gäller kontor tenderar vi att föredra ljusa och luftiga utrymmen (Omfältljus), vilket också stöds i Ljus & Rum som är guide till SS EN 12464-1. Men om samma utrymmen är tomma på människor, kommer de inte bara att förbruka energi i onödan, utan de kan också framkalla känslor av ensamhet. Dagens moderna belysnings-styrning ser till att du hela tiden upplever rummet ljust även om det inte lyser lika mycket där det inte är någon. På så sätt har man en optimal energibesparing med en bra upplevelse.

Belysning, när den tillämpas och kontrolleras omsorgsfullt minskar Co² utsläpp, påverkar arbetsmiljön positivt och optimerar vår upplevelse när vi är där.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg