Varför bör du vara konflikträdd på arbetsplatsen?

Det finns alldeles för många chefer och de som kallas sig experter som menar att konflikter är bra, att det är utvecklande och positivt. Jag håller inte med.

Är det konstruktivt att attackera eller fly?

För en tid sedan skrev jag ett inlägg på LinkedIn där jag menade att det är feltänkt att konflikter är av godo. Jag menade (och menar fortfarande) att det är en bra egenskap att vara konflikträdd. Det blev ett av mina mest lästa och kommenterade inlägg i år. De flesta hade läst vad jag menade och höll med. Men några blev ytterst provocerade och inte särskilt trevliga i tonen. Så innan du blir kränkt och upprörd på mig och min tes, så läs vidare:

Ordet konflikt kommer från latin och betyder sammanstöta, kollidera, råka i strid eller kämpa. Om du har den atmosfären på din arbetsplats så kommer människor att attackera eller fly. Det är de två vanligaste stressreaktionerna man får när man känner oss hotad. Man blir också mindre konstruktiv och kreativ i den miljön eftersom man är inställd på överlevnad istället för samverkan.


Skilj på Skav och Sår

Det viktiga är att skilja på oenighet och irritation med konflikt. I en psykologiskt trygg miljö där vi respekterar varandra så är det helt ok att tycka olika.
Det är precis här som en del chefer och vissa ”experter” trampar snett. De ser all form av oenighet som en konflikt och basunerar ut att de minsann älskar konflikter och de pratar om hur utvecklande konflikter de är. Det är de inte.

Har du som chef en konflikt att hantera så har du låtit det gå för långt. Istället måste du vara modig och skapa en kultur där man får lyfta problem utan risk för härskartekniker, attacker och bestraffningar. I boken The fearless organization berättar författaren Amy Edmonds om hur hon i sin forskning kommit fram till att ”Psykologisk trygghet” är nyckeln till framgångsrika team. Det betyder att man vågar ställa sig upp och ifrågasätta utan risk för repressalier. Det är precis det som gör att man kan vara oenig utan att det blir konflikt.

Skillnad på Skav och Sår

  • Skav är irritation. Sår är ilska.
  • Skav säger "Vänta lite nu..." Sår säger "STOPP för fan!"
  • Skav är missförstånd. Sår är elakheter.
  • Skav är oenighet. Sår är konflikt.
  • Skav kan lätt läkas. Sår kan lätt varas.

Jag förespråkar en öppen och empatisk kommunikationskultur
Låt inte skavet bli ett sår!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg