Ljudmiljö för hemmakontor

Under det senaste året har många blivit bekanta med att arbeta hemifrån och förmodligen kommer vi att fortsätta att arbeta, i alla fall delvis, på hemmakontor en bra tid framöver. Hemmakontor kan ha flera fördelar men även många utmaningar som kontorslokaler inte har, något som de flesta nu antagligen har blivit väl medvetna om.

Spara

Ljudmiljön är en faktor som kan vara mer optimal på kontoret än i hemmet och som medvetet, eller omedvetet kan påverka arbetet. Lyckligtvis finns det relativt enkla lösningar och anpassningar som kan hjälpa till att förbättra akustiken och ljudmiljön på hemmakontoret.

Rumsakustik och efterklang

Det är mer än ergonomi som spelar roll i ett bra hemmakontor. En lång efterklangstid innebär att rummet blir bullrigare och taluppfattbarheten minskar och detta leder till utmaningar i till exempel videosamtal. Minskad taltydlighet gör det mer krävande för dig att uppfatta vad som sägs av andra personer och det gör även det svårare för andra personer att förstå vad du säger i ett videmöte.

Ett sätt att reducera efterklangstiden är att möblera ditt hemmakontor med mjuka möbler och interiörer samt möbler och interiörer som hjälper till att sprida ljudet. En soffa, en säng eller mjuk fåtölj är exempel på typiska möbler som dämpar efterklangen i ett rum. En tjock matta eller gardin kommer också att bidra till att absorbera en del av ljudet i rummet och gardinen hjälper även till att reducera reflektioner från väggarna. Om du har en tom hylla hjälper det att fylla den med objekt eller böcker. Man får då en ojämn yta som bidrar till att sprida ljudet och minska reflektioner och eko. Kort sagt, allt som bryter upp en platt hård yta hjälper till. Det finns även företag som kan ta ditt favoritfoto och göra om det till en absorberande akustikpanel/tavla som dämpar ljud och kan bidra till att förbättra akustiken i hemmakontoret (ju större panel/tavla desto bättre dämpning).

Även om rummet inte uppfattas som speciellt klangfullt är det stor chans att ovannämnda åtgärder kan bidra till att förändra rummets ljudmiljö till det bättre. Om hemmakontoret inte känns helt rätt kan det ofta vara akustiken som förstör.

Störningar och buller

Om man inte är ensam på hemmakontoret kan distraktioner och störningar vara en stor utmaning, till exempel när det är barn i bostaden eller det är flera personer i samma bostad som har hemmakontor och digitala möten samtidigt. Det är heller inte alla som har möjligheten att gå undan och ”stänga in sig” i ett separat rum för att få jobbet gjort. När det är flera personer i hemmet kan man lätt bli störd av sina "nya kollegor", men man kan också besväras av buller som kommer utifrån, till exempel från bilar och tåg.

Om du är lätt distraherad bör du placera hemmakontoret strategiskt i bostaden (om du har möjlighet att göra det). Välj ett rum som ligger bort från olika bullerkällor som vägar och järnvägar. Det är då mycket större chans man kan sitta med fönstret öppet en fin sommardag och fortfarande ha en ok ljudnivå inne i bostaden. Istället för att sitta i köket eller vardagsrummet kan man använda sig av ett separat rum som man har möjlighet att stänga dörren till (sovrum eller dedikerat kontor).

Dessutom kan man ytterligare öka ljudisolering genom att sätta in en tröskel under dörren och placera en gummilist längs dörrkarmen (om det inte redan finns). Om man behöver ett kontor med högre ljudisolation kan man eventuellt uppgradera både väggar och dörrar. Det kan då vara värt att ta kontakt med an akustikfirma så de kan titta på lösningen i detalj då ljudet även kan röra sig via till exempel golv och tak och det är inte alltid det är väggen och dörren som är den svaga akustiska länken.

Om du inte vill/kan ljudisolerade bort störningar och distraktioner, kan en investering i ett par brusreducerande hörlurar med en bra mikrofon vara ett prisvärt alternativ.

Ljud och video

Den sistnämnda åtgärden har också en annan fördel, nämligen videomöten och konferenser. I stället för att använda datorns inbyggda högtalare och mikrofon som oftast inte är optimala verktyg kan du få en väsentligt bättre ljudkvalitet. Ett bra headset kan göra underverk i videomöten. Ljudet hörs bättre i hörlurarna och mikrofonen, som ofta sitter väldigt närma munnen, hjälper till att ge tydligare tal samt att andra oönskade ljud i rummet inte plockas upp lika lätt. Vissa headset är utformade för att bättre plocka upp tal och filtrera bort andra ljud i rummet än andra. Gör lite research och kolla recensioner innan du väljer slutgiltigt produkt.

Att investera i en bättre extern mikrofon och externa högtalare kan också vara en bra ide om man redan har bra akustik i rummet.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg