Distansjobb

Här får du tips och saker att tänka på när du arbetar utanför kontoret. Att arbeta hemifrån under längre perioder kan vara påfrestande och det finns många utmaningar som man märker av väldigt snabbt. Arbetsmiljön är ofta inte den samma som på kontoret och det finns risk för ohälsa. Nedan tipsar vi om ett par enkla knep för att hjälpa dig med ditt distansjobb och fokusera hemma!

Spara

Vad kommer hända i framtiden?

Nu när de flesta har varit tvungna att arbeta hemifrån en längre tid så kommer vi troligtvis se ett paradigmskifte i hur arbetssättet kommer att fortsätta. Vanligtvis kan vi ha svårt för förändringar, men i dessa tider har vi mer eller mindre inte haft något val och därmed varit lärt oss både för- och nackdelar med att arbeta hemifrån eller åtminstone utanför kontoret.

Folk börjar inse att vi sparar in restiden till kontoret, det kanske till och med i vissa fall är lugnare för några att jobba hemifrån än på ett högljutt kontor. Samtidigt kan många tycka det totalt motsatta, och vill faktiskt vara på kontoret. Man kanske inte kommer att spendera en hel arbetsvecka på sitt kontor, utan snarare några dagar för möten och den sociala anknytningen på en arbetsplats. Det är förstås väldigt svårt att säga vad som exakt kommer att ske, men det gäller bara att se till att man har med sig all kunskap för att få fart på det "digitala kontoret". Vad som händer sen återstår att se!

3 snabba tips att tänka på vid distansarbete

  1. Börja med att se över din arbetsplats, många arbetar ofta från sin laptop och det kan kännas ok till en början, men har du möjlighet, se till att få fram både en extern bildskärm och tangentbord. Hur arbetar du hemifrån? Har du tillgång till ett separat rum eller en ostörd arbetsplats? Du kanske jobbar från matbordet i dagsläget?
Förutsättningarna skiljer sig från att jobba hemifrån och på din arbetsplats, så vad behöver man tänka på när man väljer sin arbetsplats?

  2. Vi spenderar många timmar av arbetsdagen sittandes därför är det viktigt att hitta en stol som är bekväm och kan hjälpa dig att motverka eventuella skador och problem. Ergonomi är således den viktigaste faktorn att tänka på när du väljer rätt modell av stol. Se till att stolen har en sittriktig ställning, dvs. bra stöd för både ländrygg, axlar och bålen, den bör också vara höj- och sänkbar samt med hjul.
  3. Det kan vara bra att tänka på höjden av dig skrivbord när du ser över din arbetsplats. Precis som stolen ska det helst ha en höj- och sänkbar funktion, se till att ha ett tillräckligt djup på skrivbordet så du får plats, vi rekommenderar ett mått på minst 70 cm, mindre än så kan göra att din externa bildskärm inte kommer på rätt avstånd. Bredden därefter, tänk på att du ska få plats med eventuella dokument, kanske en skärm, tangentbord och laptop, vi rekommenderar här 120 cm. Är det så att du inte har plats för ett skrivbord hemma så är det absolut viktigaste en ergonomisk stol som borde vara din prioritet.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg