Ljussättning för digitala möten
Efter pandemin har ett nytt typ av rum i den klassiska kontorsplanen börjar ta plats. Enstaka rum som för några år sedan hette ”Videokonferens” har nu ersatts av flertalet mindre rum benämnda ”Teams-rum”, eller helt enkelt ”Mötesrum” med en given förutsättning att de ska fungera bra för såväl fysiska som digitala videomöten.
Visa vårt bästa digitala "Jag"
Distansarbete hemifrån lärde oss att inte sitta med ett stort fönster bakom oss eftersom vi då framstod som en mörk siluett. Några av oss lärde sig att göra bakgrunden oskarp och att en skrivbordslampa vid skrivbordet får kameran att exponera mer rätt. Nu när återgången till kontoren alltjämt pågår och rum byggs eller anpassas för hybridmöten eller digitala möten är ljussättning en viktigt komponent för att tillgodose att vi visar vårt bästa digitala Jag.
Professionella Youtubers hittar rätt
Några som verkligen är bra på att hitta rätt ljussättning för video är alla professionella Youtubers som filmar sig själva när dom kommenterar och reagerar på ett nytt spel, på en händelse eller helt enkelt bara orerar framför en kamera. Deras ljusutrustning varierar i prisnivå, teknik och ibland kvalitet - men principerna är enkla och beprövade.
Lyckas med ljussättning- digitala möten
För att lyckas med ljussättning för digitala möten är det viktigt att ljusarmaturerna är dimbara var för sig och att användargränssnittet är enkelt, t.ex. via en förinställd ljusscen som triggas via en knapp på väggen.
Båda huvudprinciperna som beskrivs nedan utgår båda från att:
- Det starkaste ljuset i rummet är ”keylight”, enkelt förklarat det ljus som riktas mot ansiktet. Det finns inget direkt bekvämt sätt att ha ett riktat ljus i ansiktet, det som hjälper för att reducera obehagsbländning är att fördela ljuset på en större lysande yta och försöka reducera kontraster.
- Keylight ska gärna sitta med ca 45 graders infallsvinkel och lite snett från ansiktet.
- Ljuset ska vara diffuserat och mjukt (tänk spegelbelysning).
- Rummet kan med fördel ha mörkare toner i ytmaterial/färg och inredning.
- Om rummet är beläget intill fasad med fönster bör mörkläggningsgardiner finnas.
- Principerna lämpar sig bäst på mindre mötesrum (upp till 6-8 pers).
2-punkts ljussättning
Den enklaste principen är att sätta keylight på vägg eller på skrivbordet (armatur med hög bordsfot). Det kan även fungera med en rundstrålande pendelarmatur (obs får inte synas i kameran eftersom denna då kan störa kamerans automatiska exponering).
Utöver keylight behövs även ett soft light ”lättningsljus” i rummet för att belysa den andra hälften av ansiktet något svagare och även fylla rummet med lite mer generellt ljus. Beroende på hur rummet ser ut och vilken typ av allmänbelysning som sitter i tak kan denna fungera som lättningsljus. Börja alltid med keylight och utvärdera därefter behovet av soft light.
3-punkts ljussättning
Principerna för key light och soft light är desamma som för 2-punkts metoden, det denna princip kompletterar med är ett back light/bakljus som lyser upp axlar och fond bakom dig. Bakljuset bör till skillnad mot övriga två ljussättningar vara mer riktbart och avskärmat. Fördelen med denna princip är att du kommer framstå som mer tredimensionell och naturlig framför kameran.
Avslutningsvis kan dessa två huvudprinciper även användas för ljussättning i studio om ni planerar det för er verksamhet eller kontor. Tex en studio för livestream eller för att spela in internt eller externt videomaterial. Har er studio begränsat med plats kan belysning sättas mer permanent i vägg eller tak, men med fördel bör det vara belysning på stativ för att möjliggöra en större flexibilitet.