Postcorona- nya designen av ljudmiljö för mötesrum

Hybridmöten har redan plöjt nya spår, inte bara i arbetssättet utan även i hur våra mötesrum upplevs. Inte bara för deltagare och distansdeltagare, utan även för kollegor i närheten. En viktig del av upplevelsen har med ljudet att göra.

Spara

Ljudupplevelse i mötet

Ett möte kan få helt olika effekter på samarbetet beroende på ljudupplevelsen. Det gäller både för dem som är närvarande i rummet och den som deltar på distans. Den mest krävande situationen för ljudkommunikationen är där några personer sitter tillsammans och där någon/några deltar på distans. En bra akustisk ljuddesign blir avgörande i det moderna mötesrummet!

Ljuddesign och inredningsdesign

Inrednings- och ljuddesignern är parhästarna som måste samsas. Båda behövs och båda bidrar till det moderna mötesrummets funktion. AV-tekniken ingår som en del i ljuddesignen och beroende på de akustiska förutsättningarna, krävs olika lösningar. De akustiska förutsättningarna designas i symbios med inredningsarkitekten. En ljuddesign för ett modernt mötesrum behöver alltså inte vara ett dämpat rum (mycket kort efterklangstid) med en massa textilier, utan det är helheten som gör att lösningen fungerar väl.

Exempel på målbilder för ljuddesign i möten

Om förväntningarna är att mötet på distans ska uppfattas lika tydligt som en paneldebatt i Sveriges radio så går det att lösa givetvis, på samma sätt som Sveriges radio har löst samma funktion. Det innebär alltså en talstudio med mikrofoner till varje deltagare.

Om förväntningarna på rummet, är att det ska fungera som ett vanligt mötesrum men med möjlighet till hybridmöten, kommer inte hybridmötet att ha samma kvalité som ovan men kan fortfarande fungera väl. Ett dämpat rum ger bättre förutsättningar till hög ljudkvalité med dagens avancerade tak- eller väggmikrofoner men det är inte alltid man vill ha ett dämpat rum. Särskilt i större mötesrum för exempelvis 20 personer, behöver man en viss klang i för att talet inte ska absorberas bort innan det når deltagare längst bort i rummet. Vi kan med en medveten placering av diffusion och absorption ge den optimala upplevelsen för både närvarande och distansare.

Varje rum förvandlas till ett mötesrum

Hybridmötet har även andra effekter på arbetsmiljön, nämligen att vi både pratar högre och även att ljudet ur högtalarna är på högre ljudnivå än normal samtalston. I stället för ett vanligt telefonsamtal, sitter man i digitala möten på sitt eget kontor. Resultatet blir att ljudnivån är högre i rummet än före Corona och följaktligen sprids ljud till omgivningen mer än tidigare. Ljudisoleringen blir därför viktig mellan mötesrummen och behöver ökas jämfört med dagens standard.

Summering

Det moderna mötesrummet har många användningsområden och ljuddesignen är en viktig del för att upplevelsen ska bli den bästa möjliga, både för de närvarande deltagarna och för dem som deltar på distans.

  • Hybridmötet gör att vi både pratar högre och att ljudet ur högtalarna är på högre ljudnivå än normal samtalston. Ljudisoleringen blir därför viktig mellan mötesrummen och behöver ökas jämfört med dagens standard.
  • Vi kan med en medveten placering av diffusion och absorption ge den optimala upplevelsen för både närvarande och distansare.
  • Ljuddesign för ett modernt mötesrum behöver inte vara ett dämpat rum med en massa textilier, utan det är helheten som gör att lösningen fungerar bra.
  • Ta ljuddesign på allvar och se till att er inredningsarkitekt tar in ljuddesign expertis.

Författare: Jonas Backman

Relaterade inlägg

Laddar inlägg