Ta del av vanliga missar vid digitala möten - Här får du 12 tips och råd

Här får du ta del av vanliga missar människor gör under digitala möten och vad man ska tänka på.

Spara

Lista vad man ska tänka på under möten som hålls digitalt.

1. Bakgrunden i mötet

Det är många som inte tänker på vad som visas. Håll det gärna så neutralt som möjlig så att de du kommunicerar med fokuserar på vad du har att säga i stället för att kolla in hur du har det hemma. Placera dig till exempel vid en neutral vägg eller gardin.

2. Belysningen är viktig

Se till att du har tillräckligt med belysning framifrån. Fönster och lampor ska du ha framför dig. Sitt inte så att du har bakljus, för det gör dig till en mörk figur. Vitsen med digitala möten är att man faktiskt kan se varandra och använda sig av ansiktsmimiken och övre delens kroppsspråk.

3. Kamerans höjd

Se till att ha din kameralins i ögonhöjd så att du inte ”tittar ner” på dem du talar med. Höj datorn med hjälp av till exempel en trave böcker så den kommer i rätt nivå. Det är viktigt. Omedvetet tycker man sämre om någon som tittar ner på en. Har du den för högt placerad blir det att du ”ser upp” till dem. Kan du inte höja? Investera i en extern webbkamera. Tycker man det är jobbigt att se sig själv i bild kan man ta bort bilden på sig själv.

4. Ljudet

Tänk på att inte prassla med micken, äta, smaska eller på något annat sätt störa ditt ljud. Dåligt ljud är ett av de fel människor stör sig mest på i digitala möten. Använd gärna headset.

5. Klädseln är underskattad

Bara för att vi är hemma är vi inte privata. Visa dem du kommunicerar med digitalt samma respekt med dina kläder och frisyr som om det vore ett fysiskt möte. Vissa mönster passar sig inte för kameran. Det handlar om småprickar, småblommor, smårandigt och rött. På tv-språk säger man att dessa mönster ”kryper i bild”, vilket är precis vad de gör, bilden rör sig. Undvik även kläder med tryckt text.

6. Tänk på hållningen

God hållning visar på engagemang och närvaro. Sträck på dig. Det ser bättre ut i bild och ger dig själv en dusch må-bra-hormoner. Om du lutar dig för mycket bakåt eller sjunker ihop ger det ett ointressant intryck och kroppens egna stresshormon utsöndras. Pröva gärna att ha dina digitala möten stående.

7. Rösten och talet

Prata lugnt och tydligt. Mumla inte. Försök att inte tala i munnen på andra deltagare.

8. Lyssna in även med kroppen

Nicka då och då och ge tummen upp för att visa att du är närvarande. Detta är hjälp till självhjälp eftersom ett aktivt lyssnande gör att du håller fokus.

9. Blicken talar till oss

Precis som i vanliga interaktioner, så är blicken relationsskapande. Med blicken ger vi varandra respekt. När det är din tur att tala, var noga med att tala in i kameralinsen. Flacka inte med blicken utan tänk att den/dem du talar med är där framför dig. Då upplever vi som tittar på dig att du talar direkt till oss!

10. Händerna i mötet

Många blir väldigt stela så våga använda händerna och gestikulera. Se till att inte flaxa med händerna framför dig i bild. Ha händerna synliga, men håll dem nära kroppen, så de inte tar för mycket fokus.

11. Närvaro

Precis som i fysiska möten, är närvaro oerhört viktigt i våra virtuella möten. Vi har mycket svårare att hålla koncentrationen digitalt. Be den som håller mötet om frekventa pauser, så du och de övriga deltagarna kan återhämta energi och bibehålla fokus.

12. Börja på utsatt tid

Många börjar inte vid tiden som sagts. Se till att fixa med tekniken och snicksnacka tio till 15 minuter innan mötet startar. När det börjar så börjat det.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg