Släng måldokumenten- Börja agera!
Tydliga signaler kring hur skolan fungerar nu förtiden säger att arbetssituationen är mycket krävande. Det finns en stor brist på lärare och upplevelsen av en styrning som tappat kontakten med den verkliga situationen är ett faktum.
Släng satsningar på tillit, måldokument och attitydstärkande åtgärder över bord!
De signaler jag hör om hur skolan fungerar nu förtiden, säger att arbetssituationen är mycket krävande. Det är stor brist på lärare och att det finns en styrning som har tappat kontakten med den verkliga situationen. Det är komplexa problem som skall lösas genom kommunikativt ledarskap, satsningar på värdegrunder och tillit. Just det senare är ett verkligt modeord, men som jag menar har blivit till något av ett plågoris. Hur i hela friden blir skolan bättre av att alla aktörer börjar känna sig mer tillitsfulla? Problem försvinner inte bara för att man låtsas att de inte finns.
Fokusera på ökad tillförlitlighet och ge förutsättningar
Tjusiga målbeskrivningar om en skola i världsklass, gör inte heller någon nytta, om det inte finns en tydlig idé och metod för hur man når dit. Det är som att säga till den lokala kvartersklubben i fotboll, gör som Real Madrid och ni kan också vinna Champions League med rätt attityd. Det sistnämnda är den tredje farsoten i det svenska arbetslivet, att svåra utmaningar och problem antas gå att övervinna, bara de som skall lösa eländena har rätt attityd. Ibland kopplas attityd till begreppet medarbetarskap, som blir alltmer missbrukat, där idén är att dumpa alla problem på medarbetarna och hoppas att de skall kunna lösa dessa med några vackra men intet förpliktigande ord på vägen.
Istället för slösa tid och pengar på tillit, tjusiga men helt orealistiska framtidsvisioner och medarbetarskapsutbildningar, behöver skolledningar fokusera på att skapa ökad tillförlitlighet, ge medarbetarna rätt förutsättningar att klara av sina utmaningar i arbetet och skapa en större stabilitet genom fungerande rutiner.
Släng mål dokument och gör handlingsplaner
Vi skall inte behöva vara några ”Zlatans” på arbetet utan vi behöver veta vad som skall göras och hur det skall göras. Samtidigt veta att verksamheten inte står och faller med om det är influensatider eller inte, eller om den egna nattsömnen var god.
Så lämna ledningskontoren och konferensrummen. Åk ut till skolorna och se vad för rutiner som behöver förbättras för att lärarna skall kunna lyckas med sina uppdrag utan att bli utslitna. Släng gärna måldokumenten i återvinningen när ni är tillbaka till kontoret. Gör handlingsplaner tillsammans med era rektorer och lärare för att kunna nå en verksamhet som fungerar och som är värd att lita på. Även om de inte alltid blir skolor som är världsbäst och som skänker ära samt berömmelse över dess högsta befattningshavare.
Tips till ledningen:
- Fokusera på att skapa en ökad tillförlitlighet
- Ge medarbetarna förutsättningar att klara sina utmaningar i arbetet
- Skapa en större stabilitet genom fungerande rutiner
- Skapa tydliga handlingsplaner tillsammans med era rektorer och lärare
- Lägg undan prestige kring ära och berömmelse
Författare: Stefan Tengblad
Professor i Human Resource Management
Göteborgs universitet