Möten i det hybrida arbetslivet – ett verktyg för samarbete eller mer?
Organiserade möten är ett sätt för kollegor och arbetsgrupper att komma samman och därmed ett utrymme där vi kan åstadkomma saker tillsammans. Men arbetsmöten har traditionellt även fyllt andra syften för organisationer och det är viktigt att vi tar reda på mer om vad som händer med det när mötet sker i och med teknik. Ta del av vad forskningsprogrammet DigMa ser.
Tidigare kunskapsinlägg
I ett tidigare inlägg skrev vi om hur omorganiseringen av våra kontor och arbetsplatser kan leda till att känslan av sammanhang och stabilitet som arbetsplatsen tidigare stod för, försvinner se inlägg här. Den pågående förändringen av arbetsplatsen hör samman med de förändringar vi ser och upplever kopplat till det viktiga arbetet med att upprätthålla och skapa relationer i det hybrida arbetsliv som blivit det nya normala på så många arbetsplatser, inte minst efter pandemin.
I det tidigare inlägget skrev vi också om att arbetsplatsen inte bara blir alltmer flexibel utan att även de sätt på vilka vi arbetar flexibiliseras. Dvs inte bara var vi arbetar flexibiliseras utan även när och hur.
Vi vill ta reda på vad som händer
Inom ramen för forskningsprogrammet DigMa har intresset för hur arbete förändras bland annat gjort att vi forskat på digitala möten utifrån lite olika frågeställningar. Vi är flera forskare som i olika projekt tittar närmare på möten som form för att organisera arbete och som intresserar oss för mötespraktiker och inte minst för digital teknik i relation till arbetsmöten. Organiserade möten är ju ett sätt för kollegor och arbetsgrupper att komma samman och därmed ett utrymme där vi kan åstadkomma saker tillsammans. Men arbetsmöten har traditionellt även fyllt andra syften för organisationer och det är viktigt att vi tar reda på mer om vad som händer med det när mötet sker i och med teknik.
Olika syften för möten
Möten är ju inte bara en ’teknik’ eller ett verktyg för samarbete, även om vi ofta tänker att möten handlar om att organisering för samtal om hur vi ska fördela arbete, om att fatta beslut eller om att producera något tillsammans. Möten kan också förstås som ritualer som rör sig kring att behålla eller förändra organisationens kulturella värderingar. Det grundar sig i tanken om att mänskligt beteende inte enbart reflekterar gruppens värderingar utan att det även förstärker dem vilket innebär att möten i en organisation förstärker gruppens eller organisationens kultur och värderingar. Vi kan också förstå möten som ett utrymme där vi kollektivt skapar ordning i vår tillvaro, där vi gör saker begripliga gemensamt och där vi tillsammans kan hantera osäkerhet och tvetydighet.
Vad händer med mötespraktiken?
Frågan vi ställer oss är vad som händer med mötespraktiken och med de något mer subtila funktionerna eller syftena med möten när vi möts i och tillsammans med digital teknik. För i det digitala mötesrummet finns inga dörrar där vi kan vara säkra på att ’vi’ bara är ’vi’ och vad händer då med de bidrag vi som individer behöver göra för att aktivt göra exempelvis värdegrunds- och organisationskultursarbete? Användandet av kameror, kollegor som deltar från öppna miljöer, en osäkerhet i vem som kan se och höra innebär en exponering utan kontroll där vi som grupp riskerar att tappa den öppenhet och det kreativa utrymme vi ofta efterfrågar i möten. Människa och teknik i samspel gör något med mötespraktiken och det behöver vi prata mer om i våra organisationer för att förstå vad digitala och hybrida möten gör med och för individen, gruppen och organisationen.
Kontinuerligt arbete under själva mötet
Anna Uhlins avhandling ”You are on mute…”: Enabling coming together in digitally mediated meetings ingår som en del av forskningen inom DigMa-programmet. Hon visar där att digitalt medierade möten handlar mycket om ett kontinuerligt arbete under själva mötet (alltså inte bara innan) för att skapa det man ofta ser som fasta ramar för möten: tid, plats, deltagare och syfte med mötet. Att under mötet skapa ett gemensamt ’rum’ kräver kontinuerligt arbete, vilket nog är något som många i praktiken känner igen sig i. Ibland tappar vi ljud, ibland bild, ibland uppkoppling. Däremellan skriver några deltagare i en privat möteschat medan andra behöver lämna laptopen för att rädda en soffklädsel från kattens klor. Att skapa ett utrymme där vi kan komma samman kräver arbete under sittande möte. Vidare så är du aldrig endast en deltagare under de digitala mötena då du har många representationer som du och de andra deltagarna behöver arbeta för att återskapa och hantera: din kropp ’görs’ i kamera, i ljud, i fysiska rum (vid hybridmöten), i foton och det kräver arbete att navigera allt detta.
Skaffa mer kunskap är en bra början
Att ’endast’ möjliggöra att komma samman i digitala möten – det vill säga att kontinuerligt skapa förutsättningar för att mötas när vi möts – kräver alltså ganska mycket arbete. Det här får så klart konsekvenser för vad vi kan åstadkomma i våra möten men också för andra viktiga demokratiska aspekter som exempelvis inkludering och makt. Det påverkar även de andra syftena med möten som beskrivits här ovan. Att vi skaffar mer kunskap om hur en gemensam tid, plats och vi som deltagare i möten kontinuerligt skapas under möten är en bra början. Om vi sedan i våra möten successivt kan utveckla socio-tekniska arbetspraktiker som hjälper oss att stabilisera de så ofta förgivettagna ramarna för mötet kan vi skapa mer utrymme för att åstadkomma annat i våra möten än enbart ramarna för detta.
REFERENSER
Jarzabkowski, P., & Seidl, D. (2008). The Role of Meetings in the Social Practice of Strategy. Organization Studies, 29(11), 1391-1426.
Poole, M. S., Seibold, D. R., & McPhee, R. D. (1985). Group decision‐making as a structurational process. Quarterly journal of speech, 71(1), 74-102.
Scott, C., Allen, J. A., Rogelberg, S. G., & Kello, A. (2015). Five Theoretical Lenses for Conceptualizing the Role of Meetings in Organizational Life. In J. A. Allen, N. Lehmann-Willenbrock, & S. G. Rogelberg (Eds.), The Cambridge Handbook of Meeting Science (pp. 20-46). New York: Cambridge University Press.
Uhlin, A. (2022). ”You are on mute…”: Enabling coming together in digitally mediated meetings. Doctoral thesis. Mälardalen University Press.
Weick, K. E. (2001). Making sense of the organization. Malden, MA: Blackwell.