Hybridarbetsplatsen- Hur får vi till en känsla av gemenskap?
Dags att fundera på hur vi skapar en känsla av gemenskap i den hybrida arbetsplatsen. Vad kan vi lära oss av forskningen kring känsla av gemenskap?

Olika förväntningarna och frustration
När vi nu är en bit in i 2023 börjar det märkas tydligt på arbetsplatser att vi har olika upplevelser av det så kallade ”nya normala”. När kriser är över och vardagen blir till ”vardag” igen är risken att energin sjunker. Den trötthet som samlats under de senaste åren gör att de olika förväntningarna vi numera har på en arbetsplats lättare leder till frustration, missnöje och konflikter. De rutiner som hade skapats under pandemin, som till exempel korta check-in möte varje morgon, hålls kanske inte längre vid liv, samtidigt som nya rutiner som känns meningsfulla för alla har inte skapats än.
En viktig fråga är hur vi håller ihop
En viktig fråga blir då hur håller vi ihop och hur kan vi få till en känsla av gemenskap när vi inte sitter tillsammans så som vi gjorde förut? Vissa personer hävdar kanske att vi bör gå tillbaka till kontoret, medan andra har hittat en ny balans och en arbetspraktik de inte vill lämna. Den fråga som vi kan ställa oss är om vi verkligen hade en känsla av gemenskap tidigare? Om svaret är ja, vad var det som gjorde att vi hade en gemenskap? Hur kan vi återskapa den utan att alla är på samma plats?
Relationer och objekt
Om vi tittar på forskningen om känsla av gemenskap ser vi att inkludering spelar roll, så som känsla av att ha ett delat ansvar för varandras välmående. Det handlar främst om relationer och hur vi uppmärksammar varandra. Detta betyder dock inte att objekt och platser inte spelar någon roll. Tvärtom, objekt (som till exempel något som vi delar med varandra eller som vi alla bär) kan bli investerade med mening och sprida mening. Till exempel en viss emoji kan komma att kopplas med viss mening som blir viktig i kommunikationen mellan medarbetare om det blir ett sätt att stödja relationsskapandet och ömsesidig erkännande.
Coworking - vad kan vi lära oss av det?
Vi kan även lära oss mer om en känsla av gemenskap genom att titta på icke-traditionella arbetsplatser så som coworking spaces. De bygger på just gemenskap. Här är en vision av gemenskap väldigt central. En person som vill komma in behöver acceptera visionen. Denna vision materialiseras sedan i de rutiner som styr arbetsplatsen och i det engagemang som folk visar i deltagande i gemensamma evenemang eller aktiviteter. Det handlar också om att känna och ta ansvar för det gemensamma. Men detta innebär också att även de mer passiva medlemmarna kan känna gemenskap genom att skåda hur andra materialiserar gemenskap genom rutiner, handlingar, tal, osv. Det vill säga, man behöver inte alltid vara aktiv för att känna gemenskap.
Inget enkelt recept - vi behöver översätta lärdomarna
Kan dessa erfarenheter översättas till hybrida arbetsplatser? Absolut. Hur beror dock på den enskilda arbetsplatsen och medarbetarna. Snarare än att leta efter ett universellt recept så kan vi se på vilket sätt vi kan ta dessa lärdomar in i det specifika sammanhanget som vi har på vår arbetsplats. Finns det objekt som kan användas för att stötta relationer och sprida mening? Kan vi skapa en vision som vi alla accepterar? Hur kan denna sedan materialiseras i aktiviteter? Kan vi acceptera att vissa individer kommer vara mer passiva och ”förbruka” känsla av gemenskap medan andra kommer behöva mer aktivt ”producera” den? Genom att reflektera kring dessa frågor kan några viktiga steg tas för att bygga en känsla av gemenskap.
För vidare läsning:
Livne-Tarandach, R.Jazaieri, H. (2021). Swift sense of community: Resourcing artifacts for rapid community emergence in a temporary organization. Academy of Management Journal, 64(4), 1127-1163.
Garrett, L. E., Spreitzer, G. M. Bacevice, P. A. (2017). Co-constructing a sense of community at work: The emergence of community in coworking spaces. Organization studies, 38(6), 821-842.