Fler hybridarbetsplatser att välja mellan i Nätverksmodellen
Hybridarbete är för de flesta synonymt med att alternera sina arbetsdagar mellan kontoret och hemma. Men behöver valmöjligheten stanna där? Eller kommer framtiden bjuda på en ännu bredare, mer flexibel och därmed attraktivare palett av arbetsplatser? Låt oss introducera vad vi tror är nästa steg i utvecklingen - ”Networking”.
Vi vill arbeta nära där vi är
För ett tag sedan hade jag förmånen att besöka vad jag skulle kalla ett av Stockholms absolut coolaste kontor. Det har ALLT. Fast det var tomt (en fredag kl.9:30). Personalen från Facility Managementföretaget, som har till uppgift att sköta den flera meter långa läckra frukostbuffén, var fler till antalet än medarbetare som var där och åt. Eller som en IT-utvecklare på ett annat storbolag påtalade för mig vid en Behovsanalys inför att ställa om kontoret: ”Det spelar ingen roll hur mycket ni satsar på att göra om på kontoret, vi kommer ändå inte komma dit”. Anledningen till att det ser ut så här eller om vi ens anser det vara ett problem i sig att medarbetare inte vill vara på kontoret, har flera aspekter. En som vi vill lyfta här är att: Hemmet har något som kontoret sällan har. Det är nära där jag är.
Att arbeta hemifrån bjuder många gånger på en bekvämlighet och en praktiskhet i vardagspusslet som ett kontor aldrig kan slå. Hade vi tagit oss oftare till kontoret om det var närmre? Vi tror det.
Networking - en arbetsplats nära dig
Networking handlar om att erbjuda sina medarbetare professionella arbetsplatser nära där de är. Och förutsatt att man inte råkar ha alla sina medarbetare boendes på samma ställe, innebär det ett nätverk av olika platser att kunna åka till. Om Hybridarbete idag är en hybrid mellan kontorsarbete och hemarbete är Networking att helt sömlöst kunna alternera arbetsplats mellan flera olika ställen efter behov.
Vi tror att de stora huvudkontoren för tusentalet medarbetare i framtiden kommer ha spelat ut sin roll. De kommer istället att ersättas av ett mindre antal egna “små-kontor” eller hubbar på utvalda platser där man har kluster av medarbetare boendes. Dessa interna hubbar kan sedan med fördel kompletteras med access till flexibla arbetsplatser eller mötesrum på ett antal externa co-working ställen eller andra delade kontorsytor. Vi skulle lite provokativt vilja utbrista: ”Död åt gigantiska själlösa huvudkontor – leve de lokala hubbarna”.
Mindre och lokalt än stort och centralt
Varför tror vi att vi hellre kommer vilja arbeta från ett mindre kontor nära där vi är än ta oss till ett stort samlat huvudkontor? Vi ser flera fördelar.
Medarbetarperspektivet
- Mer personliga upplevelser: Kontoret behöver i allt högre grad bli “tjänstefierat”* och känslan av gästfrihet och hög servicenivå ökar i betydelse för att vi ska vilja komma in till kontoret. Genom mindre lokala hubbar kan vi skapa mer skräddarsydda och personliga upplevelser.
- Närhet och tillgänglighet: I en nätverkslösning skapar vi access till arbets- & mötesplatser nära där vi är. Vi minskar resandet och ökar samtidigt tillgängligheten för goda ergonomiska arbetsplatser och förutsättningar för att mötas.
- Fler valmöjligheter: Fler platser att välja mellan skapar fler attraktiva möjligheter.
- Bredda sitt nätverk: På stora kontor är ambitionen ofta att vi ska “träffas spontant vid kaffemaskinen” och skapa nya kontakter. Detta inträffar sällan. Genom den naturliga intimitet som skapas på en mindre hub tänker vi att dessa önskvärda möten faktiskt kommer uppstå i större utsträckning.
Arbetsgivarperspektivet
- Blir attraktivare för en bredare talangpool: Genom en nätverksmodell kan medarbetare som idag rekryteras för att arbeta på distans hemifrån få access till professionella arbetsplatser och vara en del av företagets kontorsnätverk och gemenskap.
- Mer lönsam och miljömässigt hållbar lokaldrift: Dagens kontor är oftast väldigt ojämnt belagda. Med en nätverksmodell skapas en “on-demand” lösning där vissa ytor bara nyttjas vid behov och som även skapar en flexibilitet för organisationsförändringar.
- Profilera olika hubbar efter olika typer av behov: Nätverksmodellen skapar möjlighet att profilera olika hubbar med specialdesignad funktionalitet som supporterar olika behov inom organisationen, t.ex. en hub specifikt för agila utvecklingsteam eller för kreativa workshops med bra mötesteknik för både digitala, hybrida och fysiska möten. På detta sätt skapar vi goda förutsättningar för medarbetare som behöver samverka “på samma sätt” att enkelt finna varandra.
- Nya värden skapas i delade miljöer: Det finns redan många bra exempel på företag som har lyckats väl med att synliggöra den egna kulturen och varumärket i delade kontorsytor. Detta är något som attraherar de övriga i den delade arbetsmiljön att bli involverade och kan i många fall kan leda till nya värden för organisationen.
Samhällsperspektivet
- Delningsekonomi: I en värld som står inför stora utmaningar med klimatomställning är delningsekonomin en del av lösningen. Det är inte försvarbart att ha stora kontor som står halvtomma flera dagar i veckan. Vi behöver nyttja de resurser vi har på ett optimalt sätt genom att ha delade lösningar för att hantera både “överkapacitet” och “peakar”.
Vad tror du?
Visst finns det också utmaningar med Nätverksmodellen. Men nu är diskussionen igång. Hur tror du att framtidens hybridarbetsplatser kommer att se ut?
Författare: Jennica Lenning, Mindmove med gästskribent Peter Ingman.
*) Servification - Moving towards an increased focus on services, a reality in many industries, holds the potential not only to increase competitive advantage but also to find new ways of creating value, to deepen customer relationships, and to design new business models. (Professor Kowalkowski, LIU)