Dåligt ljud under videomötet? Så får du bättre ljud i era digitala möten!

Våra kunder i musikbranschen vet hur viktigt ljudet är för upplevelsen. Detsamma gäller vår kollega, ljudproffset Jan Hedlund. En distad elgitarr ska låta lite trasigt. En vissångares röst ska vara klar och tydlig. Men ljud är inte bara viktigt på konserter. Bra ljud och god hörbarhet är såklart minst lika viktigt under digitala möten och distansmöten.

Spara

Vi har pratat med Jan Hedlund, som menar att vi kan dra praktisk nytta av erfarenheterna från musikbranschen för att få bättre ljud i våra digitala möten.

Men var ska man börja?

En bra start är att börja tänka lite mer som en ljudtekniker.

Tänk scen. Tänk närvaro. Tänk hörbarhet.

För det finns knep som du kan ta till för att få bättre ljud under distansmöten.

Precis som under en konsert har ett videomöte personer både framför och bakom mikrofonen. Precis som under en konsert kan det vara stökigt omkring oss. Precis som under en konsert ska en röst vidarebefordras till många mottagare.

Det gör att vi kan inspireras av ljudtekniker för att få bättre ljud under våra videokonferenser.

För vad tänker en ljudtekniker på hela dagarna?

Hör alla? Hörs det tillräckligt starkt? Hörs det tillräckligt tydligt?

Och vad vill en ljudtekniker undvika?

Ingen hör. Ljudvolymen är för svag. Ljudet är otydligt.

Så tänk på ljudet när du utrustar företagets mötesrum. För även om det inte går att gardera sig mot allt, som att din internetuppkoppling svajar, så finns det många saker som du faktiskt kan påverka för att förbättra ljudet.

Ta bort oönskat ljud

  1. Eliminera missljud i mikrofoner. Har du bordsmikrofoner? Undvik att lägga pappersark eller pärmar över dem. Se till att stomljud (ljud som överförs av vibrationer i byggnaden eller bord) är bortfiltrerat.
  2. Tänk på vad som finns utanför mötesrummet. Undvik videomöten i rum som har kraftig ventilationsutrustning. Tänk på att hålla era videomöten i rum där ni inte blir störda av ljud utifrån som en kaffemaskin vägg i vägg, bullrig trafik utanför fönster eller entrédörrar som öppnas och stängs.
  3. Har du headset? Undvik att ha stora örhängen som slår mot bommen.
  4. Har du skäggstubb? Se till att mikrofonkapseln är en bit från kinden. Försök få mikrofonkapseln nära munnen men inte mitt i luftströmmen. Sikta på mungipan.

Maximera kvaliteten på önskat ljud

  • Använd riktade mikrofoner i era mötesrum. Kom samtidigt ihåg att du oftast får vad du betalar för. Billiga mikrofoner gör sällan samma jobb som högkvalitativa mikrofoner från erkända tillverkare.
  • Använd professionella headsets. Ju närmare ljudkällan du kommer ju mer önskat ljud skickar du iväg till mottagaren.
  • Förbättra akustiken i era mötesrum och hemmakontor. Har ni många hårda ytor, såsom kala väggar, glaspartier eller tomma bordsytor? Testa att lägga en duk på bordet. Häng upp lite tjockare gardiner. Lägg en tjock matta på golvet. Ljud studsar på hårda plana ytor som golv och väggar, så du kommer att bli förbluffad över vilken skillnad det gör.

Inspireras av musiken!

På Informationsteknik arbetar vi med alltifrån professionell ljudproduktion för stora event och konferenser till smarta lösningar för mötesrum.

Och vet du vad?

Grunderna för att skapa ett bra ljud är samma oavsett tillämpning.

Du vet säkert redan att artisterna har monitorer på scenen och hörsnäckor i örat. När man står inför tusentals personer på en rockkonsert är det svårt att höra sig själv och sina bandmedlemmar.

På samma sätt kan du behöva medhörning från din egen mikrofon när du deltar i, eller leder, ett möte. Särskilt om mötet har deltagare som befinner sig både i samma rum och digitalt på distans.

Pro tip
Ett tips är att använda individuella så kallade delegatmikrofoner i mötesrummet, och headset för de som deltar på distans. Då hörs alla bra och den som håller i mötet kan enkelt styra vem som ska höras och när.

Bygg in bra ljud redan från start

Många gånger väger design och utseende tungt när man planerar mötesrum. Det ska vara snyggt. Sladdar ska döljas. Mikrofoner och högtalare ska byggas in i väggar och tak. Och det är såklart viktigt att mötesrummet är snyggt och stilrent.

Men minst lika viktigt är att ni bygger det på ett sätt så att ljudet blir skönt att lyssna till, utan burkighet och biljud. Detta är extra viktigt när man har mötesdeltagare som deltar digitalt på distans.

Tänk ljud först, bild sen

Så om man ska tänka mer på ljudet i videomöten, vad ska man tänka mindre på?


  • Om skärmen har 8K-upplösning.

  • Om mötesmjukvaran har femtielva olika bildbakgrunder.


Vi raljerar lite, såklart. Både kul och smarta funktioner och god bildkvalitet är viktigt för en bra helhetsupplevelse under ett videomöte.

Men om ljudet brusar och hörbarheten är dålig blir det svårt att hålla ett bra möte. Så vårt bästa tips är att fokusera lika mycket på att få till ett bra ljud under era videomöten som på hur bilden ser ut.

Tänk, helt enkelt, lite mer som en ljudtekniker!

Författare: Jan Hedlund - Informationsteknik

Relaterade inlägg

Laddar inlägg