MINIGUIDE: Att Coronaanpassa mötesrum på företaget

Mötesrummet är ofta en samlande punkt. Vi möts, diskuterar och skissar. Stämmer av. Kanske viskar en och annan hemlis? Ja, mötesrummen har helt enkelt en viktig funktion på varje företag. Men kan vi fortsätta att mötas under Covid-19? Och vad händer när pandemin är över? Kommer mötesrummen se annorlunda ut då?

Spara

Vi får ofta frågor kring hur man kan Coronaanpassa mötesrum. Att minska smittspridning är idag viktigt för alla typer av verksamheter. Hur man gör beror såklart på hur mötesrummen ser ut och hur de är utrustade. Samtidigt finns det ett antal generella saker som man kan göra, oavsett hur mötesrummen ser ut.

Här har vi sammanställt våra sex bästa tips för att Coronaanpassa era mötesrum.

Minska behovet av fysiska knappar

Det har nog inte undgått någon att smitta lätt sprids via våra händer. Vi rör på saker och lämnar ifrån oss små ”minnen” på alltifrån strömbrytare till dörrhandtag och pekskärmar. Så om du vill Coronasäkra mötesrummen, börja med att minska mängden taktila saker. Idag finns det riktigt bra automatik som nästan helt tar bort behovet av fysiska knappar.

Genom automatik kan ni till exempel se till att tekniken vaknar upp av sig själv när ni kommer in i rummet. Skärmen startar och belysningen tänds i rummet utan varken fjärrkontroll eller av/på-knapp. På samma sätt släcks elektroniken ned när ni lämnar rummet. Förutom att det är bra sätt minska smittspridning så blir det en mycket bättre och smidigare upplevelse för användarna.

Se till utrustningen enkelt kan desinficeras

Under arbetsdagen rör vi vid mängder av olika saker och ytor. Våra mötesrum är dessutom fulla av tangentbord, fjärrkontroller, sladdar och kontakter. Samtidigt samlar mötesrummen människor från vitt skilda sociala cirklar. Risken för smittspridning är ganska uppenbar, eller hur?

Så, med det sagt, låter det kanske självklart att man enkelt skall kunna rengöra och desinficera utrustningen i mötesrummen? Tyvärr ser verkligheten helt annorlunda ut.

När tror du att tangentborden i era mötesrum desinficerades senast?

Eller knippan med adaptrar?

Dessa rengörs tyvärr alltför sällan. Man är försiktig med att använda städspray och vätska kring tekniken. Sladdar och adaptrar ingår dessutom i många fall inte ens i städarnas städschema.

Tänk därför på att välja utrustning som enkelt kan rengöras med ytdesinfektion, och se till att det blir gjort.

Gör det enkelt med distansmöten

Det mest Coronasäkra mötet? Det där alla är med digitalt. Så se till att ni har både bra utrustning och genomtänkta strategier för att era virtuella möten ska fungera smidigt för era medarbetare. Investera i bra kameror och headset och var tydlig med vilken plattform som används (Microsoft Teams, Google Meet, Zoom eller annan).

Gör en professionell installation

För att skapa Coronasäkrade mötesrum behövs erfarenhet. Välj därför en installatör med erfarenhet av smittsäkrade mötesrum som kan råda er till en lösning som fungerar i just era mötesrum. Då kan ni till exempel få hjälp med smart automatiserad utrustning och slippa lösa sladdar, adaptrar och fjärrkontroller som sprider bakterier och virus.

Tänk på antalet deltagare

Vi är vana vid att kunna sitta tätt i dagens mötesrum. Många mötesrum är dessutom kategoriserade utifrån antalet deltagare. Så be era medarbetare att välja ett större mötesrum än normalt så att de kan hålla tillräckligt med avstånd till varandra.

Installera en dispenser utanför mötesrummet

Sätt upp en automatisk dispenser så att alla mötesdeltagare enkelt kan sprita händerna inför varje möte.

Så, hur har Covid-19 förändrat behoven i våra mötesrum?

När man designar mötesrum i framtiden bör man tänka på smitta och smittspridning generellt. För varför skulle vi sluta tänka på detta när pandemin är över? Om vi kan använda lärdomarna från Covid-19 även i framtiden när vi utformar och utrustar våra mötesrum kan vi skapa en mer hygienisk miljö för att aktivt hålla nere mängden sjukskrivningar på företaget

Författare: Informationsteknik

Relaterade inlägg

Laddar inlägg