Hållbar inredning - Hur tänker arkitekten?

Hållbar inredning är ett aktuellt och viktigt ämne som lyfts mer och mer inom hållbarhet och återbruk. Men hos vem ligger ansvaret? Hur gör man för att fina ord ska bli till handling? Här ser vi som inredningsarkitekter att kunskap och vägledning kan hjälpa kunden och påverka goda val.

Spara

Hållbarhet kopplat till beteende

Hållbarhet ligger i tiden och det pratas mycket om återbruk, “Sustainability” och recirkulerade material i alla kanaler, vilket är alldeles underbart! Från ord till handling innebär dock en lång resa. De flesta av oss vet att vi som konsumenter måste ändra vårt beteende och ta hand om vår värld för framtida generationer. Det går inte att designa en ny produkt eller starta ett nytt företag utan att ha tänkt igenom den hållbara profilen.

Hållbarhet ur inredningsarkitektens perspektiv

Utmaningen är många gånger hur vi som inredningsarkitekt kan hjälpa kunden att få kunskap om det de inte vet att de inte vet.

Konsumenten förväntar sig en transparens för att kunna ta medvetna val som känns bra. Men hur bra är de egentligen? Som inredningsarkitekt är det av stor vikt att hålla sig uppdaterad på leverantörernas produktutveckling och miljöarbete. Många leverantörer på marknaden arbetar kontinuerligt med att förbättra och utveckla sin tillverkningsprocess. Här finns mängder av fantastiskt arbete, kunskap och utveckling, som vi kan förmedla vidare och guida kunden till medvetna val.

Vi resonerar som Ciceron. Genom att sätta hållbarhet och miljömedvetenhet tidigt på agendan, kan vi jobba för ett större omhändertagande och ökat återbruk i samband med en lokalförändring

Vikten av en förstudie

För att skapa en hållbar miljö som håller över tid är det oerhört viktigt att veta åt vem man designar och vilka behov de har. Genom att göra en förstudie av det aktuella projektet - lokalen och dess användare, får man en solid grund att bygga vidare på. Att inte bara inreda en miljö som passar rummet i färg och form, utan även utifrån användarna och verksamhetens behov. Då skapar man ett långsiktigt inredningskoncept som håller över tid, både i estetik och funktion.

Är återbruk alltid det mest hållbara valet?

De vanligaste anledningar till att man köper nytt istället för att klä om befintliga möbler eller köpa återbruk är bl.a. okunskap och kanske framförallt pris. Ja, det kostar ibland mer pengar att skicka iväg en designklassiker för recond så den kan hålla i 60 år till, men det kostar miljön betydligt mer när vi köper nytt.

Samtidigt måste man vid varje unikt tillfälle utvärdera om återbruk är det bästa valet. Hur bra var möbeln vid tillverkning? Finns det bättre cirkulära möbler som produceras i dag? Hållbarhet är inte bara gamla soffor som ska kläs om för att man ska återbruka till varje pris, utan det handlar om medvetna och långsiktiga val.

Högkvalitativa möbler kan i större utsträckning uppgraderas, restaureras och återvinnas och man bör därmed beakta kostnad över tid snarare än pris vid inköpstillfället. När pris tillåts avgöra, premieras produkter med lägre kvalitet och kortare livslängd framför gedigna produkter som håller i flera decennier. I ett debattinlägg från Upphandling24 reflekterar man över återbruk, hur man kan prioritera och resonera.

The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of a low price is forgotten. - Benjamin Franklin

Hur bör man arbeta hållbart som inredningsarkitekt?

Som inredningsarkitekt behöver vi hålla oss uppdaterade och guida kunden till rätt beslut för att tänka så hållbart som möjligt. Man kan se på hållbarhet ur flera perspektiv.

  • Estetisk hållbarhet: Här är det viktigt att inredningen är anpassad till kundens behov, både deras grafiska profil och deras funktion. Kvaliteten för lång hållbarhet är en självklarhet i denna fråga, men även att inredningen tål ögats slitage och därmed håller över tid.
  • Social hållbarhet: Billiga produkter kommer många gånger från någon som längre bak i kedjan farit illa. Ett avkall på bekostnad av människan, natur eller båda. Det är viktigt att man har kunskapen kring arbetsmiljön hos producent och värnar om en god arbetsmiljö, mänskliga rättigheter och respekten för allas lika människovärde. Hur ser det ut med farliga ämnen? Finns det bra skyddsutrustning? Får de anställda en värdig lön? etc. Här behöver vi inredningsarkitekter ställa krav på våra leverantörer.
  • Minska sopberget: Vår konsumtion är stor och fortsätter bara öka. Dagligen kör milvis med långtradare fullastade med skräp.
  • Återvinning: Förbrukat material återvinns och används till ny produktion av inredning. Leverantörer tar tillbaka och återvinner sitt eget material när det gått ur tiden. Man producerar delbara möbler för att underlätta för framtida återbruk och återvinning.
  • Återbruk: Oftast det bästa. Här ser vi vikten av inventering hos kund, då det många gånger finns fina och funktionella möbler men som behöver rustas upp, tvättas eller kläs om. Som ett exempel kan man reflektera över att tillverkningen av en normal arbetsstol har ett koldioxidutsläpp på ca 54,5 kg och en flygresa Oslo - Bryssel T/R ca 160 kg/person. Men när man tänker återbruk är det också viktigt att göra en övervägning av den tänkta återbrukade produkten vs en ny kvalitetsprodukt.
  • Kvalitet: Att välja gedigna produkter av kvalitet med hög hållbarhet, genomtänkt estetik och funktion. Och allra helst närproducerat!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg