Jag tar hjälp för ensam är inte stark

Tack vare krisforskning och studier av olika slag vet vi att människor hanterar kriser olika, och krisstöd har numera en mer individuell inriktning. Vi vet också att vi människor är sociala varelser där socialt stöd är ett viktigt element, och något som ökar vår motståndskraft, när vi mår psykiskt dåligt.

Spara

Kan vara avgörande för läkning

En del av det sociala stödet, i vissa fall kompletterat av professionellt stöd, kan på ytan verka ganska basalt. Men det är precis det som är poängen! Att ha någon som lyssnar, någon som frågar hur du mår, någon som ser dig i ögonen och kanske inte ens säger något, bara visar sin empati kan vara avgörande för läkningen. Även det mer praktiska stödet, som att se till att du får i dig mat om aptiten försvunnit, ta över en arbetsuppgift, anpassa mötestider så det passar dig bättre eller komma med en kopp kaffe, är viktigt.

Sammantaget skapar det känslan av att inte vara ensam i ett utsatt läge, en känsla av att vara hållen och att få vila i vetskapen att någon finns för dig.

Utgå från den drabbades behov

Det sociala stödet behöver utgå från den drabbades behov, och även göra personen aktiv och delaktig i sin egen krishantering. Det kan stärka personens känsla av kontroll och även så ett frö av hopp. Att stärka det som personen redan gjort själv, eller kan göra för att öka sin motståndskraft i krisen är ett sätt skapa en känsla av att kunna ta sig vidare.

Psykologisk första hjälpen

Psykologisk första hjälp, en handbok som beskriver medmänskligt och praktiskt stöd till drabbade i samband med allvarliga händelser. Den är framtagen för psykologiskt utbildade personer i olika former av stödjande roller men kan även fungera som informationskälla för exempelvis chefer. Den utgår från fem principer för hjälpen:

  1. Lugn
  2. Trygghet
  3. Tillit
  4. Samhörighet
  5. Hopp

Psykologisk första hjälpen betonar vikten av att skapa sig en bild av läget, inklusive behovet av stöd, och att lyssna på den som är i kris och att länka till exempelvis olika stödfunktioner.

Ur En fot i golvet

”Att jag visar min sårbarhet leder till djupare möten med människor, både vänner och okända personer öppnar upp när jag berättar om min sorg. Fantastiska och äkta möten sker varje dag, vänskap växer och relationer fördjupas. Dagen då en vän spontant säger ”Jag älskar dig, kan jag inte hålla tillbaka tårarna. Tårar av tacksamhet över att vänskap finns och kan växa sig starkare genom svårigheter”.

Reflektionsfrågor- till dig som behöver stöd

  • PÅ vilket sätt kan du ta hjälp av personer i din omgivning?
  • Vem kan du be om stöd om du är i behov av det?
  • Vilket stöd skulle du vilja ha?
  • Vad skulle professionell hjälp kunna ge?

Reflektionsfrågor- till dig som vill ge stöd

  • Vem är individen som behöver ditt stöd just nu? Reflektera även över vem som du tror skulle behöva stöd då de inte alltid ber om hjälp.
  • Hur kan du visa det stödet på ett medmänskligt och empatiskt sätt?
  • Hur kan du, om det är på arbetsplatsen, visa både ett professionellt och ett empatiskt bemötande?
  • Har du ställt frågan " Hur mår du? Vad kan jag göra för dig och vad är dina behov av stöd?", till individen du tror behöver hjälp.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg