Attraktiva arbetsgivare har psykisk hälsa på agendan
Kompetensförsörjning är en nyckelfråga för arbetsgivare. Att attrahera och behålla talanger kan vara det som gör skillnaden mellan tillväxt och utveckling eller nedgång för en verksamhet. Psykisk hälsa är viktig för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger DigMa-forskare Rachael Tripney Berglund.

Vad är viktigt för unga hos framtidens arbetsgivare?
En aktuell rapport från Västsvenska Handelskammaren visar att ”nästan hälften av unga yrkesverksamma i Västsverige vill se tydliga handlingsplaner vid psykisk ohälsa och diskriminering”. Unga människor i början av sin karriär är medvetna om riskerna kopplade till arbete och psykisk ohälsa och vill ha arbetsgivare som tar detta på allvar. Denna rapport ger en tydlig indikation på att ett strategiskt arbete för psykisk hälsa kommer att vara viktigare i framtiden.
”Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stress¬relaterade sjukfall som är vanligast”. Så lyder pressmeddelandet från Försäkringskassan 17 oktober 2023. Enligt Försäkringskassan har den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA) stor inverkan på sjukfrånvaron.
Hur påverkar arbetsmiljön psykisk ohälsa?
Det handlar i stort sett om balans. Kraven och ansträngningen på jobbet bör balanseras med tillräcklig belöning, såsom lön, uppskattning och status, inklusive anställningstrygghet och möjligheter till utveckling. Obalans mellan ansträngning och belöning ökar risken för sjukfrånvaro – belöningsaspekten är särskilt viktig. Långsiktiga krav på jobbet bör harmoniseras med kontroll, tillgängliga resurser och belöning; annars ökar risken för ohälsa och sjukfrånvaro avsevärt.
Vad bör arbetsgivare göra?
Att aktivt arbeta med OSA är ett viktigt sätt för företag att förebygga psykisk ohälsa samt skapa en attraktiv arbetsplats. Men hur gör man i praktiken?
För att kunna arbeta förebyggande måste den högsta ledningen äga frågan. De måste visa sitt stöd för initiativ både genom kommunikation och handling. Det finns tydligt vetenskapligt belägg för att ledningens agerande skapar det psykosociala säkerhetsklimatet som råder på arbetsplatsen, vilket i sin tur påverkar de organisatoriska och sociala förutsättningar som påverkar medarbetarnas prestation och hälsa. Läs mer om psykosocialt säkerhetsklimat här.
Enligt WHO:s vetenskapligt grundade råd kan arbetsgivare främja psykisk hälsa genom att först skapa de grundläggande förutsättningar som krävs och sedan fokusera på tre områden:
- Proaktivt arbete: Förhindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa genom att proaktivt hantera psykosociala risker.
- Åtgärdande insatser: Skydda psykisk hälsa genom att utbilda arbetstagare för att känna igen tidiga tecken och skapa en arbetsmiljö där det är acceptabelt att be om hjälp.
- Stöd: Stöd de anställda som har blivit sjuka när de återvänder till arbetet genom att erbjuda rimliga anpassningar.
Skynda långsamt!
Att införa ett arbetssätt för att arbeta proaktivt med psykisk hälsa är viktigt men det kommer att finnas många reaktioner som behöver hanteras längst vägen och alla behöver lära sig vad ett proaktivt arbete handlar om.
En vanlig reaktion när man inför ett sådant arbete är rädsla – en återkommande reaktion från chefer är att ”jag är ingen terapeut”. Och det stämmer. Chefer ska inte vara terapeuter – de ska bedriva ett systematiskt förebyggande arbete och se till att medarbetarna har de organisatoriska och sociala förutsättningar som de behöver för att arbeta och må bra. Men de ska samtidigt vara vaksamma på signaler på ohälsa från sina medarbetare.
För att kunna se sådana signaler behöver chefen och medarbetaren ha en god relation där chefen intresserar sig för medarbetaren. När det finns signaler om ohälsa ska chefen inte agera terapeut utan 1) hänvisa till professionella om personen mår dåligt och 2) försöka förstå ifall arbetet har bidragit till medarbetarnas problem och om så är fallet åtgärda detta.
Det är viktigt att ta tag i arbetet, men att skynda långsamt! Den högsta ledningen måste äga frågan både på papper och i praktiken för att skapa en attraktiv arbetsplats där goda förutsättningar för psykisk hälsa finns.