Chefers kompetens inom arbetsmiljö – en framgångsfaktor

Många samtal eller förhandlingar hade kunnat genomföras betydligt smidigare om alla parter var väl pålästa. Arbetsgivare behöver öka sin kunskap inom arbets- och arbetsmiljörätt för att kunna fatta rätt beslut som arbetsgivare.

Spara

Ledarskap – som arbetsmiljöfaktor

Ledarskapet är en av de viktigaste faktorerna för en god arbetsmiljö men också för ett företags/ en organisations framgång. Ledarens roll är inte bara att leda och fördela resurser på ett effektivt sätt utan även säkerställa att krav inte överdrivs som kan bidra till ohälsa i arbetet. Därtill ska det finnas en stor förståelse för komplexiteten kopplat till arbetsplatsen. Att se medarbetare, uppmuntra och ge förutsättningar för att varje medarbetares potential tas tillvara är även det en del av en ledares roll. I tider av förändring, där omvärlden påverkar, blir en ledares förmåga att förstå det ovanstående och agera korrekt bland det viktigaste för att ett företag/ organisation ska vara framgångsrikt!

Innebörden blir att behovet av kompetens och förmågor hos våra ledare och chefer blir mer än viktigt.

Relationen till chefen har stor betydelse

De flesta av oss kan nog hålla med om att relationen till chefen har stor betydelse för att vi ska trivas på arbetsplatsen och inte hamna i ohälsa av något slag. Vissa roller kräver kanske inte chefens fulla närvaro, dock förväntas det att få rätt förutsättningar för att utföra sitt arbete! För att en medarbetare ska få rätt förutsättningar, krävs det kunskap hos våra ledare och chefer.

Då kan det vara högst förvirrande när de som är högst ansvariga för arbetsmiljön, dvs VD och övriga i ledningsgruppen, lyser med sin frånvaro vid olika utbildningar arbets-och arbetsmiljörätt.

MedHelp Cares HR-rapport från 2022

Tyvärr ser vi alltför ofta att frågan ligger långt ner på agendan. Detta är något som även MedHelp Cares HR-rapport från 2022 visar. Rapporten konstaterar att var fjärde HR-chef har låg kännedom om orsaker till exempelvis sjukfrånvaro.

Hur kan detta komma sig? De flesta av oss är generellt sett väldigt måna om att göra ett bra jobb. Vad händer när vi har ett ledarskap som är stressat och frånvarande? Kan det vara så att vi lägger ett för stort ansvar på våra ledare och chefer, där de individuella egenskaperna och beteendet hamnar i fokus istället för att lyfta blicken och granska organisatoriska som strukturella faktorer på arbetsplatsen.

Relationen chef/ medarbetare

Vi vet idag att relationen mellan en chef och arbetstagare är viktig utifrån hälsoaspekten. I en avhandling från slutet av 2009 kallad ”The impact of managerial leadership on stress and health among employees” framkom att de som uppfattade sin chef som positiv i ett antal dimensioner hade en kraftigt minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Det finns studier som visar att medarbetare som har en dålig relation till sin chef sover sämre och därmed får en bristande återhämtning, vilket kan resultera i försämrade levnadsvanor. Innebörden av detta blir att relationen mellan chefen och medarbetaren i mångt och mycket bygger på att den anställde får en rimlig möjlighet att utföra sitt arbete på ett självständigt sätt. Detta tillsammans med att all information ges för att kunna utföra arbetet på bästa möjliga vis.

Vidare är det av väsentlig vikt att målen i verksamheten blir tydliggjorda samt även uppdelade så att den enskilda medarbetar får en förståelse för betydelsen av dessa för det egna arbetet samt att chefen även är duktig på att driva igenom förändringar.

Hög kompetens en nödvändighet

De svenska forskarna Levi och Theorell la fram en teoretisk modell som just avhandlade betydelsen av stöd. Denna krav-kontroll-stöd-modell visade på att det inte räcker med goda fysiska och psykiska arbetsmiljöförhållande för att undvika ohälsa, utan även att det sociala stödet från chefer är en aspekt som ingår för att medarbetare ska må bra på sin arbetsplats. Att bristande socialt stöd i arbetet från såväl medarbetare som chefer är en riskfaktor för ohälsa har visat sig i flera studier. Trots vår kännedom om detta, prioriteras inte arbetsmiljö och då främst en höjning av kompetens hos våra ledare och chefer. För i grund och botten handlar en god arbetsmiljö om att jag som enskild individ ska må bra och hålla länge i arbetslivet. Detta gäller både chefer som arbetstagare. För att det ska ske måste arbetsmiljöfrågan lyftas upp till en strategisk nivå. Att den ska vara förankrad och prioriterad högst upp är en förutsättning för att resten av organisationen ska följa.

Sjukfrånvaro kostar svenska företag miljarder

Enligt MedHelp Cares rapport kostar sjukfrånvaro svenska företag miljarder. Sjukfrånvaro är dyrt och långtidssjukskrivningar kan bli kostsamma för företaget. Samtidigt är de vanligaste sjukskrivningarna de som är korta, det vill säga under 14 dagar, och då arbetsgivare behöver betala sjuklön. Redan 2019, innan pandemin, betalade svenska arbetsgivare totalt 24,4 miljarder i sjuklönekostnader. Utöver själva sjuklönen tillkommer kostnader för vikarier och övertid för andra medarbetare, men också ökad administration och störningar i produktionen. Dessutom kostar ofta rehabilitering mer än vad det till exempel kostar att arbeta främjande och förebyggande med hälsa.

I tider av förändring

I tider av förändring blir det extra viktigt med ett klokt och empatiskt ledarskap där chefer både har rätt förutsättningar att arbeta med arbetsmiljöfrågor i sitt dagliga arbete, som att ha sina kunskaper inom arbets- som arbetsmiljörätt uppdaterade! I och med att vi sedan pandemin arbetare i hybrida arbetsmiljöer, behöver andra frågor ställas och andra arbetsprocesser utformas. Därtill förändras våra lagar genom exempelvis EU-direktiv som vi direkt måste anpassa oss efter.

Det har blivit extra tydligt i år då vi fått en stor förändring inom just arbetsrätten. Som ledare och chef veta hur man ska agera genom god kompetens och bra verktyg, skapar en trygghet inte bara för chefen utan även för medarbetare som kollegor.

Som en chef sa till mig under en ledarskapsutbildning: ”Nu vet jag hur jag ska agera och samtidigt vet jag vilka skyldigheter som rättigheter både jag som mina anställda har. Att jag därtill har fått verktyg att tillgå, det gör att jag känner mig tryggare i mitt ledarskap och på så vis minskar risk för ohälsa på arbetsplatsen”.

Här kommer en liten lista på några viktiga faktorerna, vad som gör en bra ledare:

  • Kommunikationskompetent
  • Tydliga mål
  • Entusiasmerande
  • Har tillit till medarbetarna
  • Emotionell intelligens
  • Hög kompetens inom arbetsmiljö och arbetsrätt
  • Tydlighet kopplat till ansvar och roll
  • Tillgänglig
  • Ger feed-back
  • Balans mellan arbete och utveckling

Relaterade inlägg

Laddar inlägg