Eko, akustiktak och dämpning - så fungerar akustik på kontoret

Akustik är läran om ljud. I dagligt tal när begreppet används syftas ofta på hur ljud uppstår, hur ljud kan kontrolleras, och framförallt hur ljud beter sig i olika rum. När man pratar specifikt om rumsakustik menar man ”hur rummet låter”. Tomma rum ekar. I ett tomt rum så får ljudvågor fritt spelrum att studsa fram och tillbaka mellan golv, tak och väggar, igen och igen. Ju mer studsande – desto mer eko.Spara

Alla som någonsin flyttat och möblerat ett nytt rum vet hur ekot minskar i takt med att rummet fylls på med inredning. Det beror dels på att vinklar och oregelbundna former saboterar studsandet och kortar ner ekot. Dels för att mjuka material som mattor, gardiner och mjuka möbler absorberar ljudvågorna. De ”suger upp” ljudstudsarna kan man säga.

Eko på kontor

Kontorslokaler med mycket eko är problematiska ur flera perspektiv, och de flesta av dessa problem blir som störst i öppna kontorsmiljöer (t. ex. i flexkontor eller aktivitetsbaserade kontor):

  • Eko sänker taluppfattbarheten.
  • Man tvingas höja rösten för att höras tydligt.
  • Eko förstärker bullriga ljud som fotsteg, skrapande stolar och knattrande tangentbord
  • Sammantaget kan det skapa en orolig och bullrig miljö som orsakar stress och koncentrationsproblem.

Det finns dock flera praktiska sätt att förbättra akustiken på kontoret:

Akustiktak

I de flesta lokaler är det absolut mest effektiva åtgärden för en mer dämpad ljudmiljö ett heltäckande akustiktak. Ju tjockare undertaksplattor, desto bättre. Ett nedpendlat undertak absorberar bättre än plattor som är monterade dikt mot tak. Tänk på att inte måla undertaket i efterhand! Vanlig målarfärg förstör plattornas absorberande egenskaper.

Mattor

Mattor i textil är också ett effektivt sätt för dämpning. En fördel är att det inte bara minskar eko, det motverkar också hårda ljud av klackar eller skrapande stolar. Heltäckningsmattor i textil är bäst, men det finns även ljuddämpade golv i t ex vinyl, linoleum eller trä.

Inredning

Kala parallella väggar ger upphov till hårda ekon. Att täcka väggarna med hyllor fyllda av böcker eller prydnadsföremål är ett mycket bra sätt att få bort ekot. Tjocka gardiner hjälper också till att dämpa.

En tumregel

Generellt gäller att ju mer yta som täcks av absorberande material, desto bättre. Har man t ex ett väldigt ekande konferensrum räcker det alltså sällan att bara sätta en absorberande tavla på en liten del av väggen; ljudvågorna har då fortfarande fritt spelrum att studsa mellan golv och tak.

Absorption är inte samma sak som isolering!

En vanlig missuppfattning är att det går att åtgärda ljudläckage mellan mötesrum genom absorberande material på väggar. Det fungerar inte. Absorption dämpar endast ljudreflektionerna (eko) inuti ett rum. Det kan inte ta bort ljud som läcker genom t. ex. väggar.

För att lära dig om ljudisolering, ljudmaskering och sekretess, läs vidare här.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg