Fastnar era hybridmöten i Yantian? Kika på den här tekniska lösningen

Känner du till Zhoushan? Ningbo? Eller Yantian? Kanske inte? Det är inte så konstigt. Trots att de är några av Kinas största hamnar, genom vilka en stor del av världens teknik skeppas, har de varit relativt okända för de flesta utanför rederibranschen. Tills nu.

Spara

Det handlar om teknik. Och logistik. Och tekniklogistik.

För när allt fler företag går över till hybrida arbetssätt krävs massor av teknik och digital utrustning. Och för digital utrustning krävs halvledare.

Säg hej till the perfect storm.

Problemet just nu är att både transporter och halvledarproduktion har hakat upp sig rejält.

Den senaste tiden har lokala Covid-utbrott, elbrist i Kina och tyfoner i regionen satt käppar i hjulet för hela produktions- och leveranskedjan. Skärmar, datorer, kameror och system blir inte producerade, eller fastnar i hamnarna.

Man skulle kunna säga att både halvledareproduktionen och containertrafiken har åkt på en riktig höstförkylning. Och när det händer, ja då skriker hela världen efter nässpray.

Så, hur påverkar detta våra arbetsplatser och mötesrum?

Tyvärr ser det ut att bli en långvarig förkylning, samtidigt som efterfrågan är skyhög. Inte bara i Europa och USA utan i hela världen.

En direkt konsekvens av det blir högre priser och längre ledtider för mycket av den digitala utrustning som behövs. Det gör att många företags övergång till hybrida arbetssätt riskerar att ta både längre tid och kosta mer pengar än planerat.

Så vad kan man göra?

För att undvika att tappa tid i företagets omställning gäller det att prioritera vilka insatser som ger bäst ”bang for the buck” just nu, och vad man kan planera in den närmaste framtiden.

Och då är det bra med data; data över hur företagets olika rum och lokaler används, var flaskhalsar finns och var man kan effektivisera hur både teknisk utrustning och lokaler används.

Ironiskt nog är det alltså just digital teknik som hjälper till att hantera bristen på digital teknik.

En teknisk lösning som låter dig mäta och optimera

En riktigt bra sak som kommit under senare år är digitala styrsystem för mötesrum och AV-utrustning. Systemen mäter och utvärderar både era mötesrums beläggningsgrad och hur alltifrån skärmar till datorer och övrig AV-utrustning nyttjas.

Dessutom har systemen kommit ner ganska rejält i pris på sistone, vilket gör att även mindre företag med 5-6 mötesrum kan dra fördel av dem.

Hur kan man använda systemen?

Med rätt system kan du till exempel se vilken utrustning och vilka mötesrum som används mest och var problem eller flaskhalsar kan uppstå.

Det hjälper dig att prioritera vad som behöver bytas eller uppdateras idag, vilken utrustning som kan flyttas från ett rum till ett annat och hur du optimerar användningen av dina mötesrum.

Håll koll, ner på enskilda skärmar och enheter

Med tillgång till data, ner på specifik utrustning i enskilda rum, får du ett fantastiskt beslutsunderlag. Det hjälper dig att planera och genomföra er övergång till hybrida arbetssätt på ett sätt som minimerar risken för förseningar och höga kostnader. Förutom att hantera den akuta situationen idag, får du även underlag för löpande optimering av er arbetsplats och era mötesrum i framtiden.

Författare: Marcus Boij - Informationsteknik

Relaterade inlägg

Laddar inlägg