Flexibelt arbete: Hur kan vi förbättra arbetsmiljön och hälsan?
Vad kan organisationen, arbetsgruppen och individen göra för att förbättra arbetsmiljö och hälsa? Många arbetsplatser har under senare tid ställt om till ett mer flexibelt arbete i både tid och rum. Det är dock viktigt att organisationen, arbetsgruppen och den enskilda individen anpassas till det flexibla arbetet för att uppnå en god arbetsmiljö och hälsa.

Organisationen
Ett viktigt åtgärdsförslag utifrån medarbetarnas önskemål är att ge cheferna stöd i att anpassa sitt ledarskap till flexibelt arbete. Det kan vara viktigt att som chef hitta nya strategier att ge medarbetarna det stöd de behöver samt skapa/bibehålla teamkänslan i gruppen, trots att man kanske inte ses dagligen. Det är även viktigt att chefen hjälper medarbetarna att skapa och bibehålla en bra balans mellan arbete och privatliv när man arbetar flexibelt. Chefen bör även föregå med gott exempel och inte kontakta medarbetare eller skicka mejl utanför ordinarie arbetstid.
På organisationsnivå är det även viktigt att organisationen arbetar fram en delad vision i företaget om vad flexibelt arbete är samt tar fram tydliga riktlinjer kring hur ofta man bör vara närvarande på kontoret samt riktlinjer kring att kontakta kollegor utanför ordinarie arbetstid och när svar kan förväntas. Organisationer kan även erbjuda medarbetarna stöd i att organisera arbetet för att lättare hantera arbetskraven, uppmuntra till att kompensera intensiva arbetstoppar med mer återhämtning och ledig tid från arbetet. Det är även viktigt att utbilda och ge sina medarbetare ökad kunskap kring hur man kan använda tekniska funktioner (tex. Skype och Outlook) för att lättare hantera mejl, strukturera och prioritera arbetsuppgifter samt minimera avbrott i arbetet. Organisationer som erbjuder sina anställda att till exempel arbeta hemifrån bör även se över de praktiska förutsättningar som att anpassa tekniken utifrån medarbetarens behov i arbetet, förenkla tekniska system för att kunna arbeta mer effektivt samt öka möjligheten till teknisk support. I en organisation där större delen av de anställda arbetar på olika arbetstider eller från olika arbetsplatser kan en viktig åtgärd vara att stärka social samvaro inom organisationen. En konkret åtgärd kan vara att chefen schemalägger fysiska träffar för fika där arbetsgruppen ses för informella samtal och socialisering.
Arbetsgruppen
För att stärka arbetsgruppen i flexibelt arbete kan det vara viktigt att klargöra förväntningar kring tillgänglighet och när svar på till exempel mejl kan förväntas. Ett sätt att göra detta kan vara genom att utveckla gemensamma regler/förhållningssätt inom arbetsgruppen kring när det är okej att skicka och svara på mejl utanför ordinarie arbetstid samt hur ofta man förväntas vara fysiskt närvarande på kontoret.
Individen
Även som medarbetare har man ett ansvar att sätta rimliga gränser mellan arbete och privatliv för att må bra i det flexibla arbetet. Något som individen kan göra för att förbättra sin hälsa och arbetsmiljö är att schemalägga raster och pauser i kalendern. Detta kan vara extra viktigt om man arbetar hemifrån då de naturliga pauserna med kollegorna kanske uteblir. Det är även viktigt att lägga in tid för återhämtning och fysisk aktivitet såväl under arbetstid som efter arbetsdagens slut. Medarbetarna bör även vara tydlig med att kommunicera sin tillgänglighet för chef och kollegor, som till exempel att skriva in i Outlook eller Skype när och var man arbetar samt när svar kan förväntas. Som medarbetare kan det också vara betydelsefullt att ta ansvar för att förbättra sin egen och andras arbetsmiljö genom att ge förslag på förbättringsmöjligheter till närmsta chef eller på arbetsplatsträffar.
Referens
Ovanstående text är baserad på fokusgruppsintervjuer som genomfördes på Trafikverket under 2017. Syftet med fokusgrupperna var att ta reda på vilka åtgärdsförslag medarbetare med flexibelt arbete ansåg var mest väsentliga för att främja en god arbetsmiljö och hälsa. Totalt deltog 45 medarbetare fördelat på åtta fokusgruppsintervjuer. Deltagarna hade flexibelt arbete i form av förtroendearbetstid eller flextid. Artikeln i sin helhet går att läsa via följande länk: https://doi.org/10.3390/su132413593