Hitta balansen i ”det nya arbetslivet”
Det flexibla arbetet erbjuder många fördelar i att lättare få ihop vardagspusslet med arbete och familjeliv, men det kan även leda till att man arbetar mer än avtalat och därmed göra det svårt att skapa en bra balans mellan arbete och privatliv. Vilka faktorer har egentligen betydelse för att hitta balansen i "det nya arbetslivet"?

Många organisationer har blivit mer flexibla och tillåter hemarbete
Under de senaste åren har arbetslivet förändrats och blivit alltmer flexibelt i både när och var vi arbetar. Den ökade digitaliseringen och användandet av informations- och kommunikationsteknologi (tex. Laptop och smartphone) har gjort det möjligt att arbeta i princip var som helst och när som helst. Även pandemin har haft en stor inverkan på vårt arbetsliv och många organisationer har blivit mer flexibla och tillåter hemarbete i större utsträckning än innan pandemin. Det flexibla arbetet erbjuder många fördelar i att lättare få ihop vardagspusslet med arbete och familjeliv, men det kan även leda till att man arbetar mer än avtalat och därmed göra det svårt att skapa en bra balans mellan arbete och privatliv.
Gränshanteringsstrategier och förväntningar om tillgänglighet
För att hitta en bra balans när man arbetar flexibelt är det framför allt viktigt att man själv kan sätta gränser utifrån hur man föredrar att kombinera arbetet med det övriga livet. Vissa vill till exempel separera arbetet och privatlivet helt medan andra trivs med att kanske gå hem lite tidigare från jobbet för att hämta på förskola/skola och i stället jobba i kapp den tiden på kvällen. Hur som helst är det viktigt att man trivs med sin gränshanteringsstrategi för att uppleva en bra balans mellan arbete och privatliv.
Något som dock kan utmana den individuella gränshanteringsstrategin och upplevas som negativt för att skapa en bra balans mellan arbete och privatliv är förväntningar om tillgänglighet. Även om man kanske har bestämt att man inte ska jobba på kvällar och helger kan det vara svårt att stänga av arbetet helt om man till exempel får arbetsrelaterade mejl från chef eller kollegor utanför ordinarie arbetstid. Man kan då uppleva förväntningar om att man bör vara tillgänglig och svara på mejl även om det inte är under ordinarie arbetstid. Är man också väldigt engagerad i sitt arbete och upplever höga arbetskrav kan det vara svårt att släppa arbetet efter arbetsdagens slut vilket kan leda till dålig balans mellan arbete och privatliv. Att ha en kultur som uppmuntrar/tillåter flexibelt arbete i tid och rum kan därför vara betydande för att kunna vara ledig efter arbetsdagens slut utan att känna skuldkänslor.
Sociala relationer och ledarskap
En annan utmaning i det nya arbetslivet är att man kanske inte ses fysiskt i samma utsträckning som om alla är på arbetsplatsen mellan 8–17. Det sociala stödet från chef och kollegor kan därför bli särskilt viktigt. Ett relationsinriktat ledarskap där chefen är hänsynsfull, litar på och bryr sig om sina medarbetare samt socialiserar med medarbetarna för att bygga relationer kan vara betydande för medarbetarnas balans mellan arbete och privatliv. Chefen bör även formulera tydliga och konkreta mål i arbetet, ge tydliga instruktioner för hur arbetet ska utföras samt ge medarbetarna stöd i att strukturera och prioritera arbetet vid höga arbetstoppar.
Organisationens ansvar i det nya arbetslivet
Även organisationen har ett ansvar för att anställda med flexibelt arbete ska kunna skapa en god balans mellan arbete och privatliv. Till exempel kan det vara viktigt att organisationen ger tydlig information kring hur medarbetare kan hantera fördelar och nackdelar med flexibelt arbete, samt att det finns tydliga riktlinjer kring hur man kan förhålla sig till arbete utanför ordinarie arbetstider samt på andra platser än kontoret.
Sammanfattande tips- organisation:
- Skapa en kultur som uppmuntrar/tillåter flexibelt arbete i tid och rum.
- Ge tydlig information kring hur medarbetare kan hantera fördelar och nackdelar med flexibelt arbete.
- Skapa tydliga riktlinjer kring hur man kan förhålla sig utanför ordinarie arbetstider samt på andra platser än kontoret.
- Fokusera på relationsinriktat ledarskap.
- Chefer behöver skapa tydliga och konkreta mål i arbetet, ge tydliga instruktioner för hur arbetet ska utföras samt ge medarbetarna stöd i att strukturera och prioritera arbetet vid höga arbetstoppar.
- Prata om vikten av att varje individ ser över sin egen gränshanteringsstrategi.
Referens
Ovanstående text är baserad på en enkätstudie som genomfördes på Trafikverket under 2016. Det var 2 960 anställda med flexibelt arbete (förtroendearbetstid eller flextid) som medverkade i studien. Artikeln i sin helhet går att läsa via följande länk: https://www.mdpi.com/1660-4601/17/4/1418
Författare: Sofie Bjärntoft (221209).