Trendspaning: framtidens digitala mötesrum

Det finns en sportbar som använder sloganen ”Better than live”. Den är genialisk i all sin enkelhet. Man förstår intuitivt vad de menar. Istället för att sitta på en vindpinad läktare en kulen novemberdag, 20 mil hemifrån, och tugga på en halvfryst ostmacka kan man titta på matchen i en uppvärmd och stimmig restaurang. Med mat och dryck. På gångavstånd. Det är bättre än live (för många av oss i alla fall).

Spara

Men vad har det med framtidens digitala mötesrum att göra?

Det kommer vi till.

För först behöver vi backa bandet en smula. Och ställa oss frågan vad framtidens digitala mötesrum, eller virtuella klassrum, är. Och då ska vi börja med att titta på hur dagens digitala mötesrum fungerar.

Under våren har vi mötts mer digitalt än någonsin. Zoom, Teams, Meets och Skype. Slack och Trello. Det är digitalt. Det är på distans. Det är corona-anpassat.

Men är det framtidens möten?

Njae.

För det är oftast knackigt ljud. Pixlig bild. Liten skärm. Och teknikstrul i början. Det är ju faktiskt sämre än live. Och framtidens digitala mötesrum måste vara better than live.

För ungefär samma filosofi som sportbaren använder, används även när man utvecklar framtidens digitala mötesrum.

Det ska vara bättre än ett klassrum eller ett fysiskt mötesrum. Enklare. Ge en bättre upplevelse. Erbjuda en smidigare lösning.

De ska helt enkelt stötta mötesdeltagaren, och inte tvärtom.

Ett riktigt spännande projekt som har just de målsättningarna pågår just nu inom byggkoncernen Skanska. Tillsammans med Informationsteknik och Barco utvecklar man nästa generations digitala mötesrum.

Dessa nya virtuella klassrum ska användas för bland annat utbildning, introduktioner för personal och andra globala möten.

Idén till projektet kom från ett universitet i England. Under en tid hade de, som många andra universitet, börjat erbjuda kurser och utbildningar på distans.

Till en början använde man helt enkelt en dator med webbkamera. OH-projektor byttes mot powerpoint. Med tiden kopplade många även på en mikrofon. Kanske en mygga.

Men det blev liksom aldrig lika bra som ett klassrum.


Det blev aldrig ”better than live”.


Men skam den som ger sig. Man ville framåt och sökte på marknaden för att hitta en lösning för digitala klassrum, med lika hög kvalitet i undervisningen som om den pågick i klassrummet. Eller ännu bättre.

Till slut hittade man den belgiska tillverkaren Barco. Det sa ”klick” och tillsammans började man utveckla en helt ny lösning för professionella digitala distansmöten.

Det var för två år sedan. Idag har Skanska tagit över taktpinnen.

I korthet innebär Skanskas kommande lösning att ett rum utrustas med flera stora skärmar. På skärmarna syns varje deltagare i naturlig storlek.

Precis som i en professionell studio använder man dessutom riktade mikrofoner, riktade kameror och takmonterade högtalare. Både ljud och bild följer läraren eller föreläsaren.

Det innebär att deltagaren kommer riktigt nära föreläsaren, och kan interagera på ett personligt sätt. Varje mötesdeltagare blir sedd.

Det innebär också att den som håller i mötet får en unik och personlig kontakt med mötesdeltagarna. Varje deltagare syns tydligt på skärmarna.

I kombination med smarta mikrofoner och kameror som automatiskt följer föreläsaren, kan hon vända sig direkt till varje enskild deltagare.


Det är ju faktiskt better than live.


Att alla elever får plats på första raden? Better than live.

Att deltagarna slipper boka in heldagar och flyga över halva jordklotet? Bättre än live.

Lägg sedan till att de föreläsaren kan röra sig fritt i rummet, får tillgång till en mängd smarta verktyg som chatt, frågepaneler och snabbundersökningar.

Man går helt enkelt från en statisk upplevelse till en dynamisk. Deltagaren kan ställa snabba frågor och ge feedback.

Jämfört med föreläsning?

Better than live.

Precis som för ett fysiskt möte är ett bra digitalt möte ett möte som skapar närhet, engagemang och deltagande. Ju bättre bild och ljud, desto närmare blir känslan. Det finns inga genvägar.

Många tycker att det är uttröttande att sitta i videokonferenser och digitala möten. En av anledningarna är att man inte känner närvaron på samma sätt som i ett fysiskt möte.

Men med bra ljud, modern bildöverföring, ett snyggt gränssnitt och en dynamisk upplevelse kommer man väldigt nära både föreläsare och deltagare.

Så hur skapar man framtidens digitala mötesrum?

Att skapa ett bra digitalt möte handlar om att skapa ett möte där tekniken hjälper, inte stjälper. Med modern teknik och smarta funktioner som skapar närhet, engagemang och deltagande kommer framtidens digitala möten på allvar utmana de fysiska.

Resan har bara börjat!

Författare: Fredrik Goliats - Informationsteknik

Relaterade inlägg

Laddar inlägg