Bra ljudmiljö på kontoret – så lyckas ni

Koncentrationssvårigheter. Låg sekretess. Irritation. Utmattning. Stress. Orosmolnen hopar sig lätt när man planerar ett öppet kontorslandskap, t ex. flexkontor eller aktivitetsbaserade kontor, ja – alla kontor med öppna ytor. Orosmolnen har en sak gemensamt: De kan lätt orsakas av en dålig ljudmiljö. Faktum är att studier visar att ljudmiljön ligger bakom de vanligaste klagomålen i öppna kontorslandskap. Det luriga är att problem kan orsakas både av för mycket ljud och av för lite ljud.

Spara

För mycket ljud

Det kan finnas många olika störande ljud på ett kontor: Telefoner som ringer, fotsteg, datorer, ventilationssystem som surrar, slammer från kökspentryn, oönskade ljud utifrån som t. ex. trafikbuller. Men den mest störande ljudkällan av alla är människorna på kontoret. Flera samtal samtidigt skapar snabbt ett kaos av olika röster som kämpar för att överrösta varandra. Ju mer ljud vi har omkring oss desto mer tenderar vi dessutom att själva höja rösten för att höras, vilket blir en ond cirkel av mer och mer ljud (något som kallas Lombard-effekten).

Medan det går att ignorera statiska ljud som ventilationsbrus eller trafikbuller, är det mycket svårare att ignorera mänskligt tal. Även om vi är ointresserade av en kollegas telefonsamtal vill vår hjärna gärna tjuvlyssna lite, och vips så har vi tappat koncentrationen från det vi höll på med.

Koncentration, stress och överhörning – så fungerar hörseln på en arbetsplats.

För lite ljud

Även tysta kontor kan ha ljudproblem. Då kan det istället handla om att minsta lilla ljud hörs, vilket kan vara nog så störande. Sekretessen blir mycket låg, samtal behöver föras med viskande röster och svaga ljud kan till och med höras genom dörrar och väggar till mötesrum. Dessutom kan små ljud som knatter från tangentbord och harklingar bli mycket irriterande. Om ett kontor med hög ljudnivå kan kännas som ett högljutt café, så kan ett tyst kontor ha samma tryckande känsla som ett bibliotek.

Så vad kan man göra?

Är enda lösningen att återgå till gammeldags kontor där alla sitter i varsitt slutet rum längs långa korridorer? Nej, det går att skapa en bra och välbalanserad ljudmiljö även i moderna öppna kontor. Och det handlar inte bara om att bekämpa problem: Rätt ljud på rätt plats kan till och med fungera som varumärkesbyggande design, öka trivsel och främja kreativitet. Som inredningsdesign, fast med ljud; ljuddesign helt enkelt!

8 tips för att förbättra ljudmiljön på kontoret:

  • Inred kontoret med dämpande akustikmaterial, t ex på golv (mattor), på väggar (tjocka gardiner) och i tak (akustiktak). Läs mer om akustik i kontorsmiljö här.
  • Tänk efter vilka aktiviteter och yrkesgrupper som låter mest, och placera dessa långt ifrån tystare zoner.
  • Diskutera och upprätta gemensamma ljudregler för t. ex. hur och var man pratar i telefon.
  • Undvik ett allt för tyst kontor, genom till exempel ljudmaskering eller bakgrundsmusik. Läs mer om sekretess och ljudmaskering här.
  • Främja mobilitet och säkerställ att man alltid både kan gå undan och prata i telefon utan att störa, och flytta sig till en tystare miljö när man söker koncentration.
  • Skräddarsy ljudlandskap med hjälp av en ljudarkitekt.
  • Planera ljudmiljön tidigt i processen. Det spar både tid och pengar.
  • Bra ljudmiljö är en investering – budgetera för det.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg